Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 29. aprīlis 16:53:25
Eiropas Savienība » Turpina samazināties siltumnīcefekta gāzu emisijas ES
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Turpina samazināties siltumnīcefekta gāzu emisijas ES
Autors: Laima Paula, 01/06/2009 09:04

Eiropas vides komisārs Stavross Dimass šodien pauda gandarījumu par ziņām, ka siltumnīcefekta gāzu emisijas ES ir samazinājušās trešo gadu pēc kārtas, informē Eiropas Vides aģentūra.

Eiropas Vides aģentūras sagatavotais pārskats par emisijām 2007. gadā – pēdējā gadā, par kuru ir pieejami pilnīgi dati – liecina, ka salīdzinājumā ar 2006. gadu ES-15 emisijas ir samazinājušās par 1,6 %, bet ekonomikā vērojams pieaugums par 2,7 %.

Tādējādi ES-15 emisijas samazinājušās par 5,0 % salīdzinājumā ar to līmeni bāzes gadā (vairumā gadījumu tas ir 1990. gads). Tāpēc ES-15 ir labas izredzes sasniegt Kioto protokola mērķi laikposmā no 2008. gada līdz 2012. gadam panākt emisiju samazinājumu vidēji par 8 %, salīdzinot ar bāzes gada līmeni. ES-27 emisijas gada laikā samazinājās par 1,2 %, tādējādi samazinājums attiecībā pret bāzes gadu ir 12,5 %.

Komisārs Dimass atzīst: „Jaunākie emisiju samazinājumi ES-15 rada pārliecību, ka mēs sekmīgi sasniegsim Kioto mērķi. Vairāk nekā pusē ES-15 dalībvalstu arī 2007. gadā bijusi vērojama būtiska emisiju samazināšanās, un mūsu galvenās rūpes pašlaik ir panākt, ka Kopenhāgenas konferencē decembrī tiek panākta tālejoša vienošanās klimata jomā laikposmam pēc 2012. gada. Tas radīs pamatu emisiju samazinājumam visā pasaulē turpmāk.”

„Lai arī 2007. gada samazinājums ES-15 daļēji bija iespējams, pateicoties labvēlīgiem laika apstākļiem dažās dalībvalstīs, emisiju samazināšanās tendence pēdējo trīs gadu laikā liecina, ka sāk nest augļus aktīvā klimata politika un pasākumi, kas kopš Kioto tiek veikti gan valstu, gan ES līmenī. Pagājušajā mēnesī pieņemtā klimata un enerģētikas tiesību aktu kopums nodrošina, ka nākamo gadu laikā tiks panākts vēl lielāks samazinājums," turpina  Dimass.

Emisiju samazināšanās ES-15 par 1,6 % laikposmā no 2006. gada līdz 2007. gadam notikusi, neraugoties uz IKP pieaugumu par 2,7% minētajā laikposmā. Tas nozīmē, ka ES ir izdevies vēl vairāk nošķirt emisijas no ekonomikas izaugsmes. Emisijas ir samazinājušās arī iepriekšējos divos gados – par 0,9 % 2005. gadā un 0,6 % 2006. gadā.

Galvenie iemesli emisiju samazinājumam 2007. gadā – kopumā par 64 miljoniem tonnu, izsakot ar CO2 ekvivalentu, – bija mājsaimniecību radīto emisiju sarukums, pateicoties siltākiem laika apstākļiem, kā arī emisiju samazināšanās rūpniecības nozarēs un dzelzs un tērauda ražošanā. Toties pieauga emisijas, kas saistītas ar aukstumiekārtām un gaisa kondicionēšanu.

Vairumā nozaru bijusi vērojama emisiju samazināšanās starp bāzes gadu un 2007. gadu. Ar ražošanas procesiem saistītās emisijas samazinājās par 14,1 %, enerģētikas nozarē, neskaitot transportu, – par 7,4 %,  saistībā ar šķīdinātāju un citu produktu izmantošanu – par 23,7 %, lauksaimniecībā – par 11,3 %, bet saistībā ar atkritumiem – par 38,9 %.  Toties kopumā par 23,7 % pieauga transporta radītās emisijas, bet autotransporta radītās emisijas pieauga par 24,7 %.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu