Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 10:49:08
Uzņēmējdarbība » Dzīvokļu zādzību skaits varētu strauji palielināties
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Dzīvokļu zādzību skaits varētu strauji palielināties
Autors: BNA.LV, 27/04/2009 07:36


Uzņēmums ELAKS ir Latvijā vecākais un zināmākais metāla durvju ražotājs, un kuram tad vēl, ja ne šī uzņēmuma vadītājam MIHAILAM BRUKAM zināt visu par māju un dzīvokļu drošību un risinājumiem kā visefektīvāk pasargāt tos no nelūgtiem viesiem.


Kas ir galvenie iemesli, kāpēc cilvēki izšķiras par soli savos mājokļos vai biroja telpās mainīt logus vai durvis?


Logu maiņa parasti notiek vairāku iemeslu dēļ - vecajiem koka logiem periodiski ir nepieciešama apkope, ziemā no tiem telpā ieplūst aukstums, tos nepieciešams aizlīmēt un līdz ar to logus nav iespējams atvērt, tātad - nav ērti. Tāpat arī vecos koka logus nepieciešams periodiski krāsot, tiem nav laba skaņas izolācija u.c.

Savukārt, ja runājam par metāla durvīm, tad galvenokārt tās ir cilvēciskas bailes būt apzagtam - tātad preventīvs mērs mājas vai dzīvokļa drošībai. Citiem vārdiem sakot, cilvēki, kuri uz savas ādas ir piedzīvojuši problēmas ar mājas drošību, par metāla durvju ierīkošanas nepieciešamību nešaubās.

Vai Jums ir informācija par to, kāda pēdējā laikā ir situācija attiecībā uz dzīvokļu zādzībām? Vai to skaits ir palielinājies vai, gluži otrādi, samazinājies?

Šajā gadā strauji palielinājies ielaušanās skaits dzīvokļos. Gandrīz katru dienu saņemam pasūtījumus par durvju nomaiņu vai remontu pēc dzīvokļa vai mājas uzlaušanas. Pagājušajā gadā šādi gadījumi bija tikai 2 - 5 reizes mēnesī, taču tagad - līdz desmit reizēm vairāk.

Kā šī brīža situācija Latvijā – ekonomiskā lejupslīde – ir ietekmējusi iedzīvotāju vēlmi un spēju nodrošināt savu māju pret nelūgtiem viesiem?

Bez šaubām, situācija valstī ietekmējusi iedzīvotāju vēlmi savu dzīvi padarīt drošāku, it īpaši pēc tam, kad iepazīstas presē ar publikācijām par to, ka cietumniekus nav ar ko barot un viņu skaitu cietumos samazina, par labu uzvedību saīsinot iepriekš piespriesto ieslodzījuma termiņu. Iedzīvotājiem palielinās vajadzība pēc drošības, taču diemžēl strauji samazinās finansiālie līdzekļi, lai to nodrošinātu - rezultātā lielākā daļa cilvēku gaida līdz pēdējam brīdim - kamēr neuzlauzīs dzīvokļa durvis pašam vai kaimiņam, un tikai tad pērk jaunas metāla durvis, nežēlojot līdzekļus.

Kā mainījusies ELAKS darbība, piedāvājums pēdējā gada laikā? Vai reaģējat uz izmaiņām patērētāju paradumos? Kā?

ELAKS vienmēr reaģē uz tirgus izmaiņām: tirgus pieprasa ugunsdrošas durvis - konstruējam, sertificējam un ražojam; tirgus pieprasa metāla ieejas durvis, kuras izskatās kā prestižas koka durvis - izstrādājam šādas durvis un ražojam; tirgus saka «tagad mums nepieciešama drošība, bet nedārga» - atkal izgatavojam jaunas kostrukcijas un piedāvājam tās. Pēdējā gada laikā notikusi sertificēšana produkcijai atbilstoši Eiropas ugunsdrošības standartiem EI-30, E-45 un E-60, pirms diviem gadiem sertificējām WK3.

Cik lielā mērā tieši durvis nosaka drošību mājoklī? Vai citi drošības faktori nav nozīmīgāki?

Durvis ir mājas drošības galvenā sastāvdaļa. Lielākoties iekļūšana dzīvokļos notiek tieši caur durvīm, nevis sienām vai logiem.

Ja dzīvoklis neatrodas pirmajā stāvā un ir bez balkona vai lodžijas, tad normālai dzīvokļa drošībai pietiek ar labām tērauda durvīm, kurām ir divas labas slēdzenes un daži papildus drošības knifi. Savukārt, ja dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā vai arī ja tā ir privātmāja, tad īpašniekam jāuztraucas arī par citām ielaušanās vietām - logiem. Šajā gadījumā var izmantot gan režģus, gan metāla drošības aizskarus, gan speciālas līmplēves uz logiem, lai stiklus nebūtu iespējams saplēst, kā arī īpašu logu drošības furnitūru. Ja ēka ir īpaši dārga - nepieciešams uzstādīt signalizāciju un pat algot apsargus.

Vai iedzīvotāji ir pietiekoši izglītoti par pieejamo sava dzīvokļa vai mājas drošības uzlabošanā?

Protams, ka nē. Ja tā būtu, tad pretuzlaušanas metāla durvis būtu katrā dzīvoklī, katrā kāpņu telpā. Šādas drošības pieejamība ir acīmredzama - ir nepieciešams iztērēt summu, kas ir mazāka par mēnešalgu, taču durvis tiks lietotas vairākus desmitus gadus.

Zināma patiesība - informācijas nekad nav par daudz, taču tam ir jābūt nepārtrauktam procesam. Ja kāds pirms desmit gadiem nosacīti iztērēja vairākus miljonus no valsts budžeta naudas, lai informētu par kādu problēmu, tad tas nenozīmē, ka arī šodien cilvēki ir par to informēti.

Kā Jūsuprāt tuvākajā laikā mainīsies drošības situācija Latvijā? Kas to varētu ietekmēt?

Es domāju, ka Latvijā ar laiku kļūs aizvien nedrošāk. Situāciju varētu nedaudz uzlabot informējot sabiedrību par to kā katram pašam labāk nodrošināt savu drošību. Ja turpinās pasliktināties ekonomiskā situācija un palielināsies bezdarbs, tad pieaugs arī dzīvokļu zādzību skaits, pie tam, visstraujāk pieaugs t.s. neprofesionālo dzīvokļu zādzību skaits no dzīvokļiem, kur durvis (koka, finiera, kartona u.c.) ir tikai izskata pēc un nenes būtisku drošības slodzi.

Būvniecības apjomi šobrīd stipri samazinās, turpretī noziedzības pieaugums liek cilvēkiem izvērtēt jaunu, drošāko logu un durvju iegādi. Kā Jūs prognozējat savas nozares biznesa attīstību tuvākajā nākotnē? Pieaugs konkurence vai tieši otrādi? Pieaugs pieprasījums?

Notikumu attīstībai ir divi scenāriji: Pirmais. Bizness neattīstīsies. Visdrīzāk izdzīvos elastīgākie uzņēmumi, kuri cīnīsies par ļoti mazu tirgu. Konkurence pieaugs un pieprasījums kļūs atkarīgs no valdības rīcības. Otrais scenārijs. Pieprasījums īpaši neaugs - tā kā «taupības laikos» daudz iekrājumu cilvēkiem nebūs, kā arī tos stipri ierobežos lielais dzīvokļu kredītu skaits. Tos nepieciešams apsaimniekot, apsargāt, bet visa nauda tiek tērēta kredīta atmaksai. Ja nepalielināsies pieprasījums, tad nepalielināsies piedāvājums, tāpat kā konkurence.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu