Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 29. aprīlis 18:27:15
Eiropas Savienība » Dūklavs aicina uz aktīvāku rīcību piena nozares situācijas risināšanā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Dūklavs aicina uz aktīvāku rīcību piena nozares situācijas risināšanā
Autors: Laima Paula, 23/03/2009 17:29

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs šodien, piedaloties Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē, pieprasīja tūlītēju Eiropas Komisijas (EK) rīcību, paredzot pārejas atbalsta pasākumus, lai risinātu ārkārtas situāciju piena nozarē, informē Zemkopības ministrijas speciāliste Solveiga Lazovska.

J.Dūklavs norādīja, ka neskatoties uz to, ka EK ieviestie tirgus atbalsta pasākumi sniedz daļēju atvieglojumu pārstrādes uzņēmumiem, kritisko faktoru ietekme Latvijā ir tik dziļa, ka šie atbalsta pasākumi tomēr nenodrošina nepieciešamo atbalsta līmeni piena pārstrādei. „Tā kā Latvijas kā dalībvalsts iespējas šīs finansiālās problēmas atrisināt ir ierobežotas, es vēlos sagaidīt tūlītēju Komisijas iejaukšanos un rīcības,” sanāksmē uzsvēra zemkopības ministrs.

Eiropas Komisija, uzklausot Latvijas un citu ES dalībvalstu prasību, norādīja, ka sekos līdzi situācijai un atbalsta pasākumus ieviesīs atbilstoši likumā pieļautajam. Piena kvotas tiks palielinātas pakāpeniski, kā fiksēts Kopējās lauksaimniecības politikas „Veselības pārbaudes” ziņojumā. Šo lēmumu atbalstīja arī Latvija. Tāpat varētu tikt paplašināta „Skolas piena” programma, iekļaujot tajā jogurtus un dažus citus piena produktus.

Lai risinātu situāciju piena tirgū, Latvija uzskata, ka jāparedz pārejas atbalsta pasākumi, kas nepieciešami, lai risinātu ārkārtas situāciju un specifiskās problēmas piena nozarē un ļautu ražotājiem cīnīties ar finansiālajām grūtībām. Nepieciešams paaugstināt eksporta kompensāciju likmes, jo īpaši, sieriem, līdz tādam apjomam, kas ir atbilstošs situācijai pasaules tirgū un kompensē reālās cenu atšķirības. Turklāt prioritāri ir būtiski palielināt eksporta kompensāciju likmes par produkcijas eksportu uz mērķa valstīm, kurās notikusi nacionālās valūtas devalvācija.

Tāpat arī J.Dūklavs, sanāksmē paužot Latvijas nostāju, noradīja, ka jāveic pasākumi, lai veicinātu piena un piena produktu vietējo patēriņu Eiropas Savienībā. To varētu panākt izvērtējot dalībvalstu iesniegtās lauksaimniecības produktu veicināšanas programmas iekšējā tirgū, izvirzīt par prioritāti šogad tās programmas, kas veltītas piena produktu veicināšanai.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu