Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 29. aprīlis 14:26:58
Eiropas Savienība » Latvijā vides projektos tiks ieguldīti 1,5 miljardi eiro
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvijā vides projektos tiks ieguldīti 1,5 miljardi eiro
Autors: Renāte Logina, 12/03/2009 10:45

Eiropas reģionālās politikas komisāre Danuta Hībnere 9. martā paziņoja, ka, izmantojot ES kohēzijas politiku, videi draudzīgā ekonomikā tiks ieguldīti 105 miljardi euro. Šie līdzekļi, kas ir vairāk nekā 30 % no reģionālās politikas budžeta 2007.-2013. gadam, nodrošina stabilu pamatu darbavietu izveidei un sniedz ievērojamu atbalstu reģioniem un pilsētām to centienos saglabāt Eiropas vadošo lomu pasaules mērogā videi draudzīgu tehnoloģiju jomā. Latvijā vides projektos tiks ieguldīti 1,5 miljardi eiro.

Komisāre Hībnere sacīja: “Atbalsts videi un videi draudzīgai ekonomikai ir saskaņā ar kohēzijas politikas mērķi nodrošināt ilgtspējīgu izaugsmi, darbavietas un konkurētspēju. Pašreizējo finanšu grūtību apstākļos šis ieguldījums palīdzēs radīt ilgtermiņa nodarbinātību un aktivizēt vietējo ekonomiku, kā arī sekmēs ES pasākumus cīņā pret klimata pārmaiņām.”

Videi draudzīgiem projektiem un darbavietām paredzētie 105 miljardi euro ir gandrīz trīsreiz lielāka summa, nekā tā, kas bija piešķirta 2000.-2006. gada budžeta periodā. Liela daļa līdzekļu (EUR 54 miljardi) ir paredzēta, lai palīdzētu dalībvalstīm īstenot ES vides tiesību aktus. Ūdens un atkritumu apsaimniekošanas uzlabošanai vien ir paredzēti 28 miljardi euro no kopējās summas.

Eiropas Savienība ir noteikusi ievērojamus mērķus cīņā pret klimata pārmaiņām, proti, par 20 % samazināt ES siltumnīcefekta gāzu emisijas un panākt, lai līdz 2020. gadam 20 % no ES enerģijas patēriņa būtu atjaunojami energoresursi. Kohēzijas politika sniegs ievērojamu ieguldījumu šo mērķu sasniegšanā, piešķirot 48 miljardus euro pasākumiem ar nolūku sasniegt ES mērķus klimata jomā un izveidot zemu oglekļa emisiju ekonomiku. No šīs summas 23 miljardus euro piešķirs dzelzceļam, 6 miljardus euro – videi draudzīgam pilsētas transportam, 4,8 miljardus euro – atjaunojamiem energoresursiem un 4,2 miljardus euro – energoefektivitātei.

Kohēzijas politika arī palīdz radīt jaunas tirgus perspektīvas vietējai ekonomikai, ļaujot tai izmantot izaugsmes iespējas, kas rodas saistībā ar vajadzību novērst klimata pārmaiņas. Gandrīz puse dalībvalstu (Austrija, Bulgārija, Čehija, Francija, Vācija, Ungārija, Itālija, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Slovēnija un Apvienotā Karaliste) savās kohēzijas politikas programmās ir integrējušas rādītājus siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai.

Ekoinovāciju un jaunu “zaļo” darbavietu sekmēšana jo īpaši mazos un vidējos uzņēmumos (MVU) ir viena no prioritātēm reģionu atbalstā. Kohēzijas politika ar 3 miljardu euro ieguldījumu atbalsta videi draudzīgus ražojumus un ražošanas procesus mazos un vidējos uzņēmumos. Viens no mērķiem, piešķirot finansējumu pētniecībai un inovācijām, ir palielināt kopējos ieguldījumus videi draudzīgās tehnoloģijās.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu