Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 20. maijs 19:49:28
Pasaule » Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien tikās ar Polijas Republikas prezidentu Lehu Kačinski
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien tikās ar Polijas Republikas prezidentu Lehu Kačinski
Autors: Prezidenta preses dienests, 05/02/2008 16:36

Sarunas laikā abu valstu prezidenti pārrunāja divpusējo Latvijas un Polijas starpvalstu attiecību aktuālos jautājumus, kā arī Eiropas Savienības kopējās politikas aktualitātes. 

Valsts prezidents Valdis Zatlers notikušo tikšanos vērtē kā konstruktīvu un kvalitatīvu. Tikšanās laikā, pārrunājot abu valstu divpusējo attiecību vēsturisko dinamiku, Valsts prezidents atzīmēja poļu minoritātes nemainīgo lojalitāti Latvijas valstij un latviešu tautas brīvības centieniem padomju gados, kā arī kopīgo abu tautu vēsturē, proti, ka gan Latvijas, gan Polijas tautas vienlīdz cietušas no komunisma un fašisma režīmiem.

Abu valstu prezidentu sarunas gaitā apspriesta arī abu valstu ekonomiskā sadarbība, kura vērtējama kā veiksmīga, un kurai vēl ir plašas izaugsmes iespējas nākotnē. Gluži tāpat iespējama un nepieciešama ir abu valstu sadarbības intensifikācija aizsardzības, izglītības un reģionālās sadarbības jomās.

Apspriežot Eiropas Savienības aktuālos jautājumus, tika pārrunāta ES vienotās enerģētikas politikas nepieciešamība, kā spilgtu tās neesamības piemēru un tā negatīvās sekas Valsts prezidents minēja Nord Stream projektu, kura sagatavošanas gaitā netika pietiekami izvērtēta projekta ietekme uz vidi un savlaicīgi nenotika konstruktīvas sarunas ar pārējām Baltijas reģiona valstīm, tajā skaitā Latviju un Poliju. Tāpat abi prezidenti pārrunāja Ignalinas atomelektrostacijas un elektropārvada starp Lietuvu un Poliju PowerBridge projektu attīstības gaitu. „Runājot par enerģiju, ir jāapzinās nepieciešamība samazināt enerģijas deficītu reģionā, taču katram lēmumam šajā jomā ir jābūt izvērtētam kā no ekonomiskā, tā ekoloģiskā redzes viedokļa. Tas attiecināms arī uz Latvijas pozīciju enerģijas avotu diversifikācijas jomā,” teica Valsts prezidents.

Tāpat sarunas gaitā apspriestas Baltijas Jūras valstu padomes tuvākās rīcības plāni. Latvijas Valsts prezidents teica, ka Latvija kā prezidējošā valsts par prioritāriem uzskata tādus jautājumus kā enerģija, izglītība, ekonomika un vides drošība. Turklāt prioritāro mērķu īstenošanai, pēc Latvijas domām, nepieciešams piesaistīt kā dažāda līmeņa valstiskās un reģionālās struktūras, tā arī nevalstiskās organizācijas, sarunas gaitā norādīja Valsts prezidents.

Tāpat pārrunāts aktuālais Kosovas jautājums, kurā Latvijas Valsts prezidents pauda pārliecību, ka vienīgais risinājums stāvokļa noregulēšanai ir Kosovas neatkarība, līdztekus tam gan nepieciešama koordinēta ES, ASV un EDSO rīcība stabilitātes un miera garantēšanai reģionā, kā arī Kosovas un arīdzan Serbijas integrācijai Eiropas vienotajā vērtību telpā ilgtermiņā.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu