Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 20. maijs 18:26:14
Pasaule » Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš vizītē Ukrainā pauž atbalstu Ukrainas eiroatlantiskajai integrācijai
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš vizītē Ukrainā pauž atbalstu Ukrainas eiroatlantiskajai integrācijai
Autors: Ārlietu ministrija, 04/02/2008 09:23

No 31. janvāra līdz 1.februārim ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzturējās oficiālajā vizītē Ukrainā, kur tikās ar valsts augstākajām amatpersonām. Dienaskārtībā tika pārrunāti divpusējo attiecību jautājumi, kā arī Ukrainas eiroatlantiskā integrācija.

Tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko (Viktor Yushchenko) puses atzīmēja abu valstu veiksmīgo divpusējo sadarbību ekonomikas jomā. Tika pārrunāta Ukrainas virzība uz integrāciju NATO. Ārlietu ministrs izteica atbalstu par Rīcības plāna dalībai NATO (Membership Action Plan) piešķiršanu Ukrainai, kā arī aicināja turpināt iesāktās reformas aizsardzības un drošības politikas jomā.

Ukrainas prezidents Viktors Juščenko atkārtoti izteica ielūgumu Latvijas prezidentam Valdim Zatleram apmeklēt starptautisku enerģētikas samitu Ukrainā maijā.

Turpinot vizīti Kijevā, Māris Riekstiņš tikās ar Ukrainas ārlietu ministru Vladimiru Ogrizko (Volodymyr Ogryzko). Ārlietu ministrs Ukrainas kolēģim iesniedza notu, ar kuru informēja par apstiprinātu Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumu projektu „Noteikumi par Latvijas Republikas valdības un Ukrainas valdības vienošanos par grozījumiem Latvijas Republikas un Ukrainas valdības līgumā par pilsoņu savstarpējiem braucieniem.” Noteikumi paredz bezmaksas ilgtermiņa vīzu izsniegšanu Ukrainas pilsoņiem, kā arī brīvu ieceļošanu Latvijā Ukrainas dienesta pasu turētājiem.

Saistībā ar Ukrainas virzību uz ES un NATO, ārlietu ministrs norādīja, ka Latvija arī turpmāk atbalstīs Ukrainas eiroatlantiskās integrācijas mērķus. Māris Riekstiņš apliecināja Latvijas gatavību palīdzēt Ukrainai ar pieredzi valsts pārvaldes un uzņēmējdarbības vides pilnveidošanā, kā arī pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā.

Vizītes ietvaros Mārim Riekstiņam bija saruna ar Verhovnas Radas priekšsēdētāju Arsēniju Jaceņuku (Arseniy Yatsenyuk). Galvenais uzrunātais temats bija starpparlamentu sadarbības grupu aktīva dialoga uzturēšana, kā arī parlamenta loma eiroatlantiskās integrācijas veicināšanā. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka šajā procesā uzmanību jāpievērš komunikācijai ar sabiedrību un izteica gatavību uzņemt Ukrainas žurnālistus Latvijā, lai dalītos pieredzē par Latvijas iestāšanās procesu NATO.

Vizītes noslēgumā ārlietu ministram notika saruna ar Ukrainas vicepremjeru Grigoriju Nemiru (Hrihoriy Nemyria), kurš izteica Ukrainas interesi pārņemt Latvijas integrācijas pieredzi eiroatlantiskajās organizācijās. Abas puses apsprieda Latvijas un Ukrainas līgumtiesisko bāzi, kā arī vienojās turpināt izskatīt iespējas tās pilnveidošanā.

Māris Riekstiņš arī apsveica Ukrainu ar pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai (PTO).


Preses centra nodaļa: (371) 7016 272. Fakss: (371) 7 828 121
K. Valdemāra iela 3, LV 1395, Rīga
E-pasts: media@mfa.gov.lv








KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu