Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 09:28:06
Kultūra » Katrīna Neiburga saņem pirmo Purvīša balvu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Katrīna Neiburga saņem pirmo Purvīša balvu
Autors: Laima Paula, 12/02/2009 09:34

Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce un muzeja patrona SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns vakar svinīgajā Purvīša balvas pasniegšanas ceremonijā Purvīša Balvas žūrijas vārdā sveica mākslinieci Katrīnu Neiburgu, pasniedzot viņai Purvīša balvu. Balvas naudas prēmija ir Ls 20 000, informē konsultante Ieva Kustova.

Purvīša balvas ieguvēju noteica žūrija, izvērtējot astoņu fināla kandidātu (Ginta Gabrāna, Ērika Boža, Helēnas Heinrihsones, Ievas Iltneres, Katrīnas Neiburgas, Andra Eglīša, Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna, un Mika Mitrēvica) veikumu viņu kopējā izstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls”. Balvas žūrija lēmumu par laureātu pieņēma slēgtā sēdē atklātā balsojumā ar vienkāršu balsu vairākumu. Balsošana, lai izraudzītu vienu laureātu no astoņiem kandidātiem, notika divās kārtās pēc žūrijas pārstāvju divu stundu nopietnām diskusijām par katra kandidāta veikumu.

Katrīna Neiburga Purvīša balvai tika izvirzīta 2007.gadā par darbiem „Topoloģija 29” un Solitude. Jāpiebilst, ka eksperti nominēja viņu arī 2008.gadā par personālizstādi „Personīga izstāde” Rīgas pilsētas izstāžu zāles Rīgas mākslas telpa, kurā bija eksponēti nesen tapušie darbi un retrospekcija.

Purvīša balvas kandidātu izstādē aplūkojamo K.Neiburgas darbu Solitude žūrijas pārstāvji raksturoja kā iespaidīgu, jaudīgu un ļoti profesionālu darbu. Perfekti un meistarīgi risinātais kadru ritms trīs ekrānos kopā un katrā atsevišķi, neskaitāmās nianses koptēla uztverē veido to dziļi personisko stipras sievietes stāstu, kas nolasāms kā šim laikam būtisku sajūtu koncentrāts.

Katrīna Neiburga ir viena no šī perioda pamanāmākajām Latvijas māksliniecēm. Pēdējos gados viņas darbi daudzkārt izstādīti ārpus Latvijas. 2008.gadā K.Neiburga tika izvirzīta arī prestižajai Ars Fennica (Somija) balvai, kuru piešķir Skandināvijas un Baltijas valstu māksliniekiem. 2008.gada oktobra sākumā Amos Anderson mākslas muzejā Helsinkos tika atklāta Ars Fennica balvas nominantu izstāde, kurā K.Neiburga izpelnījās nedalītu atzinību un uzvarēja skatītāju balsojumā.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu