Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 09:17:05
Uzņēmējdarbība » Mēs esam tehnoloģiski attīstīta valsts
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Mēs esam tehnoloģiski attīstīta valsts
Autors: Laura Rence, 09/02/2009 14:24


Pasaule šobrīd vienlaikus atrodas tehnoloģiju straujas attīstības un ekonomiskās lejupslīdes posmā. Kā šie divi pretstati savstarpēji mijiedarbojas un kā tas ietekmē vietējo tirgu un patērētājus jautāju IT uzņēmuma “EPSON BALTIC” vadītājais  VITAI ŠTOPAI - JĒKABSONEIi.


Vai Latvija šobrīd spēj konkurēt IT jomā starptautiski?
Salīdzinājumā ar citām ES dalībvalstīm, pagājušā gada un šī brīža Latvijas ekonomikas rādītāji ir vieni no sliktākajiem. Pašreizējā ekonomiskā situācija būtiski ietekmē patērētāju, korporatīvo klientu un valsts iestāžu pirktspējas lejupslīdi.

Kas ir tie aspekti, priekšrocības, kas ļauj Latvijas IT uzņēmumiem konkurēt ne vien vietējā, bet arī ārvalstu tirgū? Varbūt ir kaut kas tāds, ko, Jūsuprāt, vajadzētu vairāk izmantot par prioritāti, bet kas pagaidām vēl nenotiek?
Latvieši ir stipra tauta. Mūsu vecāki un vecvecāki, ka arī mēs paši esam daudz kam izgājuši cauri, kas ir licis  mums cīnīties gan par izdzīvošanu, gan arī par  statusu sabiedrībā. Mūs ir grūti salauzt. Austrumeiropieši salīdzinājumā ar attīstītās Eiropas tautām ir vairāk izslāpuši pēc veiksmes, attīstības un vēlmes būt pamanītiem, novērtētiem, vienmēr gatavi cīnīties un pierādīt sevi. Šīs īpašības ir ļoti raksturīgas arī mums – latviešiem.

Informācijas tehnoloģiju nozare pasaulē un Latvijā joprojām atrodas straujā attīstības lēcienā. Kas, Jūsuprāt, ir 2009. gada mērķi nozares attīstībā kopumā pasaulē un Latvijā? Un kur šīs attīstības veidošanā sevi saredz Jūsu uzņēmums -  EPSON?
Ekonomistu prognozes par šo gadu nav vienas no pozitīvākajām. Tiek paredzēts, ka šis gads būs vissmagākais. IT tirdzniecībā būs pamatīgs kritums, kas novedīs pie sīvas tirgus pārdales, jo katrs no mums gribēs izdzīvot. Tas tieši skars ari EPSON. Konkurenti neguļ. Daudz efektīvāk būs jāpievērš uzmanība konkurentu vājajām pusēm un jānostiprina Epson priekšrocības IT tirgū.

Cik lielā mērā un kā IT nozares attīstību ietekmējusi ekonomiskā lejupslīde Latvijā? Vai tas straujo attīstību ir palēninājis, varbūt mainījis pat attīstības virzienus?
Pašreiz mēs  piedzīvojam recesiju mūsu ekonomikā, kas ir novedusi pie patērētāju un korporatīvo klientu pirktspējas būtisku samazinājumu. Mūsu valdība pašreiz ir apgriezusi budžetus arī ES līdzfinansējuma izmantošanai, kas nozīmē, ka arī valsts iepirkumi IT nozarē šogad būs gaužām maz vai pat nebūs vispār. Lai izdzīvotu, katra IT kompānija, gan starptautiska, gan vietēja, cīnīsies par savām pozīcijām, lai pārdalītu esošo un sadalītu to, kas vēl ir palicis, un nostiprinātu savas pozīcijas ekonomikas atveseļošanās gadījumā nākamgad. 

Kādus risinājumus kompānija EPSON atradusi, lai izdzīvotu un attīstītos šobrīd, kad cilvēkiem samazinās pirktspēja? Varbūt ir kādas jomas, ko pirktspējas samazināšanās neskar?
Esam orientēti uz nosprausto mērķu sasniegšanu, liekot lietā visas esošās EPSON priekšrocības, izvērtējot konkurentu vājās puses,  uzklausot sadarbības partnerus un ieklausoties patērētājos, klientos, izvērtējot to vajadzības un vēlmes šajos grūtajos apstākļos.

Cik lielā mērā šobrīd, Jūsuprāt, var runāt par Latviju kā tehnoloģiju ziņā attīstītu valsti? Vai tomēr, kā daudzās citās jomās, stipri atpaliekam?

Es domāju, ka mēs esam tehnoloģiski attīstīta valsts. Jaunākās inovācijas vairāk vai mazāk sasniedz mūs un, laikam ejot, tās tiek ieviestas mūsu ikdienas dzīvē (darba vietā, apkārt esošajos preču un pakalpojumu uzņēmumos ar ko nākas saskarties dien dienā, mājās).
Vecākām paaudzēm bieži vien ir grūti pieņemt jauno, nezināmo, turklāt jaunieši un korporatīvie uzņēmumi adaptējas ļoti ātri – izvērtē priekšrocības un ievieš dzīvē.
Es atceros, ka vēl trīs gadus atpakaļ, patērētājiem bija nepieņemami drukāt bildes mājas apstākļos, jo valdīja uzskats, ka  daudz lētāk un ērtāk ir izdrukāt fotogrāfijas foto laboratorijās. Bija jāpaiet laikam, lai tiktu izvērtēti visi par un pret, lai izglītotu patērētāju kvalitātes, laika un naudas ietaupīšanas ziņā.
Šobrīd es domāju, ka katram piektajam mājās ir printeris, uz kura tiek drukātas mīļākās fotogrāfijas.

Kas būtu darāms, lai pietuvotos jomas līdervalstīm? Un kāpēc to būtu nepieciešams panākt?
Lai tiktu ārā, no turienes, kur esam nokļuvuši, ir jāsakārto valsts ekonomika un jāuztur sabiedrībā pozitīvas attieksmes gars. Vēl viens tilts vai Koncertzāle nepalīdzēs. Bez vēlmes dzīvot un cīnīties, bez uzticamas valdības un tās efektīviem tēriņiem kā arī veselīgas ekonomikas būs neiespējami parādīt pasaulei, ka mēs esam dzīvi un konkurētspējīgi starptautiskajā tirgū.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu