Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 18. maijs 09:56:37
Sociālpolitika » Saulkrastu vidusskolas skolēni Lietuvā iepazīstas ar diplomātu darbu un tiekas ar politiķiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Saulkrastu vidusskolas skolēni Lietuvā iepazīstas ar diplomātu darbu un tiekas ar politiķiem
Autors: Arlietu ministrijas Preses centrs, 29/01/2009 14:20

27. un 28.janvārī, atzīmējot Latvijas de iure pasludināšanas dienu un Diplomātu dienu, pieci Saulkrastu vidusskolas skolēni: Nika Aleksejeva, Ainārs Lupiķis, Edgars Melders, Joanna Osmane un Elīna Tīberga, kā arī viņu pasniedzējs Ģirts Blekte viesojās Lietuvā, kur tikās ar Latvijas un Lietuvas diplomātiem un ievērojamiem Lietuvas politiķiem. Jaunieši tikās ar Lietuvas ārlietu ministru Vīgaudu Ušacki (Vygaudas Ušackas), Lietuvas Ārlietu ministrijas Reģionālā departamenta direktoru Mariusu Janukoni (Marius Janukonis), Lietuvas Seima Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Audroni Ažubali (Audronuis Ažubalis) un Zviedrijas vēstnieci Lietuvā Ulriku Kronenbergu-Mosbergu (Ulrika Cronenberg-Mossberg), kura ilgus gadus bijusi arī Zviedrijas vēstniece ANO. Brauciens uz Lietuvu skolēniem bija balva par uzvaru Ārlietu ministrijas organizētajā ANO simulācijas spēlē.

Ārlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieku pavadībā 27.janvārī skolēni apskatīja Latvijas Ārlietu ministriju, lai uzreiz pēc tam dotos braucienā uz Lietuvu. Tur skolēnus sagaidīja vēstnieks Hardijs Baumanis, kurš iepazīstināja ar vēstniecību, stāstīja par savu diplomāta pieredzi un pavadīja skolēnus visā turpmākajā pasākuma norises laikā. Ar saviem pienākumiem skolēnus iepazīstināja arī vēstniecības diplomāti. 2.sekretāre Rūta Radiņa stāstīja par Latvijas un Lietuvas ekonomisko sadarbību, 3.sekretāre Elīna Lejstrauta iepazīstināja ar konsulārā darba specifiku un atašejs-vēstnieka sekretāre Skaidrīte Zarāne informēja skolēnus par administratīvo jautājumu koordinēšanu vēstniecībā.

Savukārt 28.janvārī jaunieši vēstnieka Hardija Baumaņa un Ārlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas 3.sekretāres Elīnas Krēsliņas pavadībā viesojās Lietuvas Ārlietu ministrijā, kur viņi tikās ar Lietuvas ārlietu ministru Vīgaudu Ušacki, kurš atzina, ka simulāciju spēļu rīkošana ir labs veids, kā jauniešiem praksē parādīt starptautisko attiecību funkcionēšanu. Ārlietu ministrijā jaunieši tikās arī ar Reģionālā departamenta direktoru Mariusu Janukoni, ar kuru pārrunāja enerģētikas jautājumus Latvijas un Lietuvas attiecībās. Pēc tam skolēni viesojās Lietuvas Seimā, kur apskatīja parlamenta namu un tikās ar Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Audroni Ažubali. Konservatīvās partijas līderis ar skolēniem diskutēja par baznīcas lomu Lietuvas izglītības sistēmā, kā arī sprieda par Rīgā un Viļņā notikušo masu nemieru cēloņiem un sekām. Skolēni bija uzaicināti arī uz Zviedrijas vēstniecību Lietuvā, kur viņi tikās ar Zviedrijas vēstnieci Ulriku Kronenbergu-Mosbergu. Vēstniecei ir ilggadēja pieredze strādājot ANO, kā arī vairākās vēstniecībās attīstības valstīs, tādēļ kopā ar skolēniem viņa pārrunāja ANO Tūkstošgades attīstības mērķu būtību - nabadzības samazināšanu pasaulē, vides ilgtspējas nodrošināšanu, attīstības sadarbību. Tā kā simulācijas spēlē skolēni aizstāvēja Ēģiptes pozīciju, tad vēstniece ar viņiem diskutēja arī par Ēģiptes nostāju dažādos ANO jautājumos. Brauciena ietvaros skolēni apskatīja arī Viļņas vecpilsētu un nobaudīja tradicionālos lietuviešu ēdienus.

Braucienu uz Lietuvu skolēniem organizēja Latvijas vēstniecība Lietuvā, Ārlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa un Ārlietu ministrijas Starptautisko organizāciju un humanitāro jautājumu departaments. Saulkrastu vidusskolas komanda uzvarēja Ārlietu ministrijas rīkotājā ANO Ģenerālās Asamblejas simulācijas spēlē, kas tika organizēta pērnā gada decembrī par tēmu "Vārda brīvība un rasu, etniskā vai reliģiskā neiecietība".  Tā tika rīkota par godu ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 60.gadadienai, kas visā pasaulē tiek atzīmēta 10.decembrī. Spēles mērķis bija rosināt jauniešu interesi par starptautisko cilvēktiesību jautājumiem un ANO, kā arī dot iespēju iegūt jaunas zināšanas.

Līdzīgu simulācijas spēli vidusskolēniem Ārlietu ministrija plāno rīkot arī 27.martā, kur jauniešiem būs iespēja simulēt NATO sēdi.

Ārlietu ministrijas
Preses centra nodaļa
Tel: +371 67 016 272
Fakss: +371 67 222 335
e-pasts: media@mfa.gov.lv

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu