Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 10:05:58
Kultūra » Atklās fotogrāfiju izstādi „Meistars. Gunārs Binde. Fotogrāfija”
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Atklās fotogrāfiju izstādi „Meistars. Gunārs Binde. Fotogrāfija”
Autors: Laima Paula, 26/01/2009 15:45


Izcilajam fotogrāfam Gunāram Bindem 2008. gada 27. decembrī apritēja 75 gadi. Rīgas pilsētas izstāžu zāle „Rīgas mākslas telpa” šo nozīmīgo notikumu atzīmēs ar plašu mākslinieka retrospektīvu izstādi “Meistars. Gunārs Binde. Fotogrāfija”, kas Lielajā zālē tiks atklāta 2009. gada 29. janvārī un būs skatāma līdz pat 8. martam. Izstādi organizē Rīgas pilsētas izstāžu zāle „Rīgas mākslas telpa” sadarbībā ar filmu studiju „Deviņi”, informē „Rīgas mākslas telpas“ speciāliste Inga Lāce.

Izstāde sniegs unikālu iespēju plašākam skatītāju lokam iepazīt no jauna vai atkal redzēties ar Gunāra Bindes darbiem, izprast meistara fenomenu, atklāt maz zināmas viņa daiļrades šķautnes – no pirmajiem šedevriem un vēl neredzētiem arhīva materiāliem līdz pēdējos gados tapušām jaunām foto sērijām. Izstādes materiālus paredzēts grupēt vairākās tematiskās sadaļās:
-    teātris un kino,
-    fotogrāfa Gunāra Bindes un mākslinieka Arnolda Plauža radošais tandēms,
-    meistars un modeļi,
-    portreti vai „cilvēki, kurus es satiku”,
-    aktu sērija ar mākslas zinātnieci un modeli Sarmīti Sīli,
-    darbu sērija „Lidojums”,
-    pavisam nesen pabeigtā un Latvijā vēl neeksponētā darbu sērija „Erotika”.

Gunāra Bindes vārds un darbi ir plaši zināmi gan Latvijā, gan arī ārpus mūsu zemes robežām. Viņa autordarbi jau kļuvuši par fotogrāfijas klasiku. Plaši pazīstamie meistara veidotie Latvijas inteliģences portreti un sieviešu akti izceļas ar savu  neatkārtojamo stilistiku, no momenta tvēriena dinamiskumu un dramatisma līdz poētiski liriskām noskaņām, piemēram, E. Smiļģa portrets, “Meitene ar krustiņu” u.c. Savā daiļradē mākslinieks konsekventi ir uzticīgs klasiskajai melnbaltajai fotogrāfijai un optiskajai fotokamerai, nepārstājot eksperimentēt ar formu un gaismu iespējām.

Viena no Bindes galvenajām tēmām vienmēr ir bijusi sieviete. Šī tēma ir kinorežisores Ināras Kolmanes jaunākās dokumentālās filmas “Akts” pamatā. Filma ir stāsts par mākslas darba tapšanu, par modeli un foto mākslinieku, par Sarmīti Sīli un Gunāru Bindi, par unikālu akta fotogrāfiju sēriju, kas joprojām tiek turpināta. Filmas īpašo stilistiku veiksmīgi papildinājusi arī viena no filmēšanas norises vietām – galveno varoņu drauga, savdabīgā un interesantā mākslinieka Arnolda Plauža mājas studija, kā arī viņa paša klātbūtne, kas nu jau pārtapusi arī kinematogrāfiskā piemiņā izcilai draudzībai, kas radījusi unikālus mākslas darbus. Īpaši filmas seansi bagātinās arī meistara izstādes norisi „Rīgas mākslas telpā”.

Izstāde sniegs ieskatu  abās Gunāra Bindes mākslas jomās – fotogrāfijā un kino. Tieši tādēļ izstādes laikā paredzēts demonstrēt Gunāra Bindes un Arnolda Plauža 1960. gados tapušās eksperimentālās filmas Hallo Maskava (1966. gads, 11 min), Žurnāls „Māksla” Nr.1 (1966. gads, 10 min) un Salūts (1975. gads, 11 min) no Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva. Notiks arī speciālas tikšanās ar mākslinieku un viņa domubiedriem.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu