Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 14:36:14
Kultūra » 2009. gadā turpinās attīstīt kultūras infrastruktūras projektus
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
2009. gadā turpinās attīstīt kultūras infrastruktūras projektus
Autors: Alise Jansone, 05/01/2009 09:12

Ekonomiski saspringtos apstākļos būtiski ir investīciju projekti, kas stimulē tautsaimniecībai svarīgo būvniecības nozari un kuru mērķis ir veidot uz zināšanām balstītu ekonomiku un dot ilgtermiņa pienesumu valsts attīstībai caur tūrisma un citām nozarēm. Tādēļ valsts aģentūra „Jaunie „Trīs brāļi”” 2009. gadā turpinās attīstīt kultūras infrastruktūras projektus kā Rīgā, tā Latvijas reģionos – turpināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecība, tiks uzsākta Rīgas koncertzāles projektēšana, notiks darbs pie Laikmetīgās mākslas muzeja projekta sagatavošanas, lai to īstenotu pēc valsts un privātās partnerības modeļa. Tāpat turpināsies darbs arī pie daudzfunkcionālu kultūras centru jeb koncertzāļu izveides Liepājā un Ventspilī.

Ņemot vērā saspringto situāciju valsts budžetā, valsts aģentūra „Jaunie „Trīs brāļi”” koriģējusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbu finansēšanas grafiku, 2009. gadā samazinot to par 10% jeb 2,76 miljoniem latu. Ar būvdarbu veikšanas ģenerāluzņēmēju „Nacionālo būvkompāniju apvienību” ir panākta vienošanās, ka izmaiņas finansējuma grafikā būtiski neietekmēs būvdarbu izpildes tempu un tie tiks organizēti tā, lai bibliotēkas ēku varētu nodot ekspluatācijā 2011. gadā.

Cenu izmaiņas būvniecības nozarē, iespējams, ļaus arī samazināt bibliotēkas būvdarbu izmaksas, kuru indeksācija notiek reizi ceturksnī atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem par cenu izmaiņām, tai skaitā kā inflāciju, tā deflāciju, trīs galvenajās pozīcijās – darbaspēka, izejmateriālu un mehānismu izmaksas.

Atbilstoši vadošo Latvijas ekonomistu ieteikumam paralēli bibliotēkas būvniecībai turpināt pārējo kultūras būvju projektu izstrādi „uz papīra”, lai ar valsts pasūtījumiem varētu stimulēt ekonomikai svarīgo būvniecības nozari, 2009. gadā tiks uzsākts Rīgas koncertzāles projektēšanas pirmais posms – ēkas skiču projekta un AB dambja rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrāde. Projekts tiek finansēts par līdzekļiem, kas vēl 2005. gadā tam tika piešķirti no privatizācijas fonda, papildu finansējums no valsts budžeta tam nākamgad nebūs nepieciešams un Rīgas koncertzāles būvniecība sāksies ne ātrāk kā 2011. gadā, kad bibliotēkas būvdarbi jau būs pabeigti.

2009. gadā tiks pieņemti pieteikumi 24 miljonu eiro līdzfinansējumam no Eiropas Savienības struktūrfondu programmas kultūras infrastruktūras attīstībai, līdz ar to tiks turpināts darbs pie daudzfunkcionālu kultūras centru izveides Latvijas reģionos – plānots saskaņot Ventspils koncertzāles skiču projektu un turpināt Liepājas koncertzāles projektēšanu.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu