Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 10:21:10
Izklaide » Rīgas Zooloģiskajā dārzā – kalnu kazām jauni Himalaji
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Rīgas Zooloģiskajā dārzā – kalnu kazām jauni Himalaji
Autors: Rīgas zoodārza Informācijas dienests, 19/12/2008 15:45

Drīz Ziemassvētku brīvdienas, kad, neskatoties uz Latvijas ekonomikas smago piezemēšanos, krietni ļaužu pulki trauksies uz Latvijas vai citzemju kalniem, lai izbaudītu citus lejā traukšanās un piezemēšanās priekus. Un ar ko sliktāki dzīvnieki?

Vītņragu kazām un uriāliem nu savi kalni

Jau šajās brīvdienās jaunā mītnē – rekonstruētajā Kazu kalnā sagaidīt apmeklētājus būs gatavas zoodārza vītņragu kazas un savvaļas aitas Buhāras uriāli.

Plašās ekspozīcijas pārbūve tika sākta jau 2005. gada rudenī, piesaistot Latvijas Vides aizsardzības fonda līdzekļus un ieguldot zoodārza ieņēmumus no ieejas biļetēm. Nu smilšainie pauguri gandrīz pilnībā nosegti ar dolomīta bluķu mūrējumu un pārtapuši par klinšainu kalnu grēdām, kas pilnībā piemērotas augstkalnu dzīvnieku vajadzībām.

Kazu kalna iemītnieces vītņragu kazas ir izsenas Rīgas zoodārza iemītnieces un ekspozīcijas pārbūves laikā mita ziloņu mājas aplokā, kas uz laiku tika piemērots šo dzīvnieku vajadzībām. Ne visai komfortablajos apstākļos tās pat lieliski vairojās. Šī gada augustā dāmu pulciņam pievienojās jauns āzis vārdā Mahno no Permas zoodārza.  

Turpretī savvaļas auni Buhāras uriāli (pēc izskata līdzīgi kādreiz Rīgas zoodārzā apskatāmajiem Sardīnijas mufloniem) ir jaunums Rīgas zoodārza kolekcijā. Auni Tengerīns un Čuks Rīgā ieradās 2008. gada 13. septembrī no Kaļiņingradas zoodārza. Novembrī tiem pievienojās arī 4 aitas no Tallinas zoodārza.

Abas šīs sugas savvaļā sastopamas Dienvidāzijas kalnainēs, ir retas un dabā apdraudētas. Tās iekļautas arī pasaules apdraudēto sugu sarakstā (Pasaules Sarkanajā grāmatā) un to vairošanai nebrīvē ir ievērojama nozīme sugas tālākās izdzīvošanas nodrošināšanā.

Jaunajā aplokā dzīvnieki tika pārvietoti jau rudens sākumā, lai tie pierastu un apgūtu jauno teritoriju. Šobrīd varam droši teikt, dzīvnieki ir iejutušies un jūtas labi. Labprāt mielojas ar zaru slotiņām un ar interesi vēro jebkuru apmeklētāju no aploka augstākajiem punktiem. Pateicoties atjaunotajiem akmens grēdām, dzīvnieki var izrādīt savu dabisko uzvedību – meistarību lēkšanā un līdzsvara noturēšanā. Apmeklētājiem ir iespēja gan vērot dzīvniekus, atpūšoties uz soliņa skatu laukumā ar stikla norobežojumu, gan doties pastaigā pa patīkamiem koka celiņiem.

Rudenī dzimušajiem pirmie ziemassvētki

Lai Ziemassvētku vecītis zinātu, kam dāvanas nest, nupat vārdi doti arī rudenī dzimušajiem dzīvniekbērniem. Tā 8. oktobrī dzimusī tapīru meitene ieguvusi vārdu – Londa, bet nākošajā dienā pēc dramatiskās surikatienes Ullas zādzības un atrašanas dzimušais surikatmazulis Zoodārza kantorgrāmatās iereģistrēts ar vārdu Undīne.


Rīgas zoodārza Informācijas dienests
Laura mob. 26172398,
Māris mob. 26334154,
Ingmārs mob. 29106022.


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu