Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 29. aprīlis 09:36:50
Izklaide » Ziemassvētku dāvanā un mielastam naudu taupīt neplāno
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Ziemassvētku dāvanā un mielastam naudu taupīt neplāno
Autors: Sintija Pakalne, 19/12/2008 13:26

Lai arī valsts ekonomiskais stāvoklis ir sarežģīts, un lielākā daļa iedzīvotāju izdevumus cenšas samazināt, Ziemassvētku pirkumiem – nedz dāvanām, nedz svētku galdam – nauda netiks taupīta. Tā liecina veikalu tīkla „Maxima” novembrī veiktā plašā aptauja, kuras mērķis bija noskaidrot, kā iedzīvotāji plāno svinēt Ziemassvētkus un cik lielā mērā valsts ekonomiskais stāvoklis ietekmēs iedzīvotāju tēriņus svētkos.

Aptaujas dati liecina, ka lielākā daļa jeb 86% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku dāvanas plāno pirkt arī šogad, taču apdāvināmo loks samazināsies līdz ģimenes locekļiem un tuvākajiem radiniekiem. Vairāk nekā puse aptaujāto dāvanās plāno iztērēt 20 līdz 100 latus, un tikai 14% - vairāk nekā 100 latus.

Gandrīz puse jeb 49% no visiem respondentiem, kas nolēmuši dāvanas pirkt arī šogad, plāno to darīt lielajos tirdzniecības centros, savukārt 51% aptaujāto Ziemassvētku dāvanas meklēs lielākajos veikalu tīklos.

Par spīti nestabilajam ekonomiskajam stāvoklim, teju divas trešdaļas jeb 62% aptaujāto iedzīvotāju atzina, ka negrasās taupīt naudu arī Ziemassvētku galda klāšanai, tieši pretēji – 64% aptaujāto plāno iegādāties produktus, kurus ikdienā atļauties nevar. Puse no visiem aptaujātajiem Ziemassvētku galda klāšanai plāno atvēlēt vismaz 20 līdz 60 latus.

Uz jautājumu, vai Ziemassvētku galdam domāto maltīti plānots gatavot pašiem, 66% aptaujāto atbildēja apstiprinoši, un tikai 5% iecerējuši iegādāties jau pagatavotu ēdienu. Interesanti, ka kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kuras arī tika ietvertas „Maxima” pasūtītajā aptaujā, to iedzīvotāju skaits, kas galdā liks pašu gatavotu maltīti, ir par aptuveni 10% mazāks, attiecīgi – 52% un 54%.

Aptuveni puse jeb 49% no respondentiem savus izdevumus Ziemassvētkos negrasās samazināt, savukārt gandrīz katrs piektais (18%) šogad ir gatavs tērēt vairāk. Vienlaikus, lai arī lielākā daļa aptaujāto iedzīvotāju nedomā taupīt dāvanām un Ziemassvētku mielastam, 67% respondentu uzskata, ka ekonomiskā krīze tomēr atstās negatīvu iespaidu uz Ziemassvētku svinēšanu.

Piemēram, tikai 44% Latvijas iedzīvotāju šogad plānojuši iegādāties jaunas svētku dekorācijas.

Aptauja pēc veikalu tīkla „Maxima” pasūtījuma tika veikta visās trijās Baltijas valstīs ar telefoninterviju palīdzību. Latvijā kopumā tika aptaujāts 501 cilvēks vecumā no 25 līdz 54 gadiem.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu