Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 06:10:50
Pasaule » Federālo rezervju sistēma pazeminājusi bāzes procentu likmi līdz 0-0,25%
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Federālo rezervju sistēma pazeminājusi bāzes procentu likmi līdz 0-0,25%
Autors: Renāte Logina, 18/12/2008 16:09

Reaģējot uz ASV ekonomikas ieslīgšanu recesijā, kas, pēc pēdējiem atzinumiem, sākusies jau pagājušajā gadā, Federālo rezervju sistēma pazeminājusi bāzes procentu likmi līdz 0-0,25%, informē DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja.

ASV centrālās bankas sniegtais atbalsts ekonomikai līdz šim bijis daudz agresīvāks nekā citās vadošajās pasaules valstīs, lai gan pēdējos ceturkšņos ASV ekonomikas lejupslīde bijusi pat mazāka nekā eirozonā un Japānā.

Pēc pēdējām aplēsēm ASV iekšzemes kopprodukts trešajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, samazinājies par 0,1%, bet otrajā ceturksnī vēl bijis pieaugums. Savukārt eirozonas ekonomika gan otrajā, gan trešajā ceturksnī sarukusi par 0,2%, bet Japānā bijis attiecīgi 0,9% un 0,1% kritums.

Pēc šī pēdējā pazeminājuma bāzes procentu likme ASV jau ir zemāka nekā Japānā, kur tā ir 0,3%, un būtiski zemāka nekā eirozonā – 2,5%. Eiropas Centrālās bankas prezidents Žans Klods Trišē jau ir izteicies, ka janvārī banka varētu ieturēt pauzi likmju pazemināšanas procesā un tālākas likmju apgriešanas iespējas ir ierobežotas.

Šāda centrālo banku politika līdzās citiem faktoriem ir veicinājusi dolāra kursa kritumu pret eiro, pēc FRS lēmuma tam uz brīdi noslīdot līdz 1,4192 dolāriem par eiro, kas ir zemākais līmenis kopš šā gada 30.septembra. Pastāv liela iespēja, ka dolāra kurss tuvākajā laikā turpinās pazemināties un nākamā gada pirmajos mēnešos var noslīdēt līdz 1,5 dolāriem par eiro.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu