Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 04:04:24
Eiropas Savienība » Zemkopības ministrs Briselē diskutēs par pārtikas drošību un zvejas kvotām
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Zemkopības ministrs Briselē diskutēs par pārtikas drošību un zvejas kvotām
Autors: Solveiga Lazovska, 17/12/2008 16:25

Rīt, 18.decembrī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē, kuras gaitā notiks diskusijas par lauksaimniecības produktu kvalitāti un drošību – produktu standartiem, lauksaimniecībai noteiktajām prasībām un kvalitātes shēmām un antibakteriālo vielu izmantošanu mājputnu gaļas apstrādē. Tāpat sanāksmē plānots vienoties par zivju krājumu zvejas iespējām Kopienas ūdeņos 2009.gadā.

Eiropas Komisija šogad oktobrī pieņēma tā dēvēto Zaļo grāmatu, lai atbalstītu ES lauksaimniekus un sekmētu to saražoto produktu noietu visās ES dalībvalstīs, kā arī efektīvāk informētu patērētājus. Zaļajā grāmatā ir sniegta informācija par ES izmantotajām ražošanas prasībām un tirdzniecības standartiem, ES kvalitātes shēmām - bioloģiskās lauksaimniecības shēmu, aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un cilmes vietas nosaukumu shēmām, garantētu tradicionālu īpatnību shēmu, kā arī sertifikācijas shēmām, ko veido dalībvalstu nacionālās un privātās kvalitātes shēmas.

Zaļajā grāmata radīta ar mērķi līdz 2008.gada beigām veikt sabiedrības aptauju, lai apkopotu viedokli tajā plānoto pasākumu efektivitāti un noteiktu nepieciešamās izmaiņas. Paredzēts, ka Komisija, pamatojoties uz sabiedrības aptaujas rezultātiem, 2009.gadā sagatavos ziņojumu, nepieciešamības gadījumā paredzot arī jaunu ES tiesību aktu izstrādes iespēju.

M.Roze debatēs norādīs, ka Latvija atbalsta Komisijas iniciatīvu par sabiedrības viedokļa apzināšanu Zaļās grāmatas ietvaros. Latvija arī uzskata, ka ir jāpievērš uzmanība pašreiz spēkā esošās likumdošanas vienkāršošanai, tādējādi samazinot izmaksas un administratīvo slogu. Tāpat ES izmantotās ražošanas prasības, tirdzniecības standarti, kvalitātes un sertifikācijas shēmas jāpadara vienkāršākas un saprotamākas uzņēmējiem un patērētājiem.

Savukārt, diskutējot par regulu par antibakteriālo vielu izmantošanu mājputnu liemeņu virsmu tīrīšanā, zemkopības ministrs uzsvērs, ka Latvija neatbalsta priekšlikumu atļaut izmantot antibakteriālas vielas mājputnu liemeņu attīrīšanai no virsmas piesārņojuma. Latvija uzskata, ka pretmikrobu vielu izmantošana mājputnu liemeņu attīrīšanai no virsmas piesārņojuma ir pretrunā ar higiēnas prasību ievērošanu visā pārtikas aprites ķēdē. Tāpat bažas rada tas, ka nav pieejami dati, kas ļautu identificēt iespējamās sekas, ko patērētājam var radīt šādi apstrādātas putnu gaļas lietošana uzturā un organisma rezistenci pret terapeitiskām pretmikrobu vielām. Jāatzīmē, ka līdzīgu viedokli pauž gandrīz visas ES dalībvalstis. Tāpēc sagaidāms, ka Komisijas priekšlikums tiks noraidīts.

Diskusijā par 2009. gada zivju krājumiem un zivju krājumu grupu zvejas iespējām M.Roze uzsvērs, ka Latvija kopumā atbalsta pēc iespējas ātrāku šīs regulas pieņemšanu, un tai nav komentāru vai iebildumu par atvērtajiem regulas jautājumiem. Šis regulas priekšlikums neietver Baltijas jūras zvejas kvotas, par kuru politiskā vienošanās tika panākta jau šā gada oktobrī.


Informāciju sagatavoja
Solveiga Lazovska
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
tālrunis: 67027498
Solveiga.Lazovska@zm.gov.lv

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu