Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 06:24:11
Izklaide » Jūras spēku kuģu krustmātes pulcēsies kopā Ziemassvētku pasākumā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Jūras spēku kuģu krustmātes pulcēsies kopā Ziemassvētku pasākumā
Autors: Iveta Kraule, 17/12/2008 15:34

Š.g. 19. decembrī plkst.12:00  Rīgā, Jūras spēku štābā, notiks tradicionālais kuģa krustmāšu Ziemassvētku saiets. Tajā pulcēsies Jūras spēku kuģu komandieri un kuģu krustmātes. Pasākuma mērķis ir apspriest aizejošā gada paveikto un plānot kopīgas aktivitātes nākamajam gadam, kā arī pilnveidot saskarsmi jūrnieku un krustmāšu vidū.

Pasākuma tradīcija izveidojās 2001. gadā, kad kuģu krustmātes un kuģu komandieri pulcējās kopā pirmo reizi. Tradīcija attīstījās un šogad 8 reizi pulcēsies kopā jūrnieki un kuģu krustmātes.

Katram Jūras spēku kuģim ir sava krustmāte, kuras pienākumi ir iespēju robežās un izmantojot savu stāvokli sabiedrībā, iepazīstināt sabiedrību ar kuģu apkalpes dienestu, kaujas mācību norisi un rezultātiem, ar apkalpes sadzīves apstākļiem un tiem saistītājām problēmām, veicināt kuģa apkalpes locekļu kultūras un garīguma līmeņa celšanu un citi. Krustmātes tiesības ir jebkurā laikā (iepriekš saskaņojot ar kuģa komandieri) apmeklēt kuģi, apmeklēt visas kuģa telpas, vadības punktus un kaujas posteņus, lai iepazītos ar kuģa dzīvi, apkalpes dienesta un sadzīves apstākļiem, piedalīties visos kuģa pasākumos un  kuģa kaujas mācībās (kā novērotāja), jūras pārgājienos, t.sk. ārzemju vizītēs un citos pasākumos likumā paredzētajā kārtībā.

Kuģa krustmāšu nolikums tika izveidots 1993. gadā un statuss tika iedibināts, lai celtu Jūras spēku prestižu, kā arī nostiprinātu Jūras spēku un latviešu tautas garīgo saikni.

Par Latvijas Republikas Jūras spēku karakuģa krustmāti var kļūt pilngadīga, vēlēttiesīga pilsone ar augstām garīgām un tikumiskām īpašībām.

Latvijas Republikas Jūras spēku karakuģa krustmāti ieceļ ar Latvijas Republikas Jūras spēku komandiera pavēli, kuru krustmātes klātbūtnē uz karakuģa nolasa Latvijas Republikas Jūras spēku karoga iesvētīšanas un pacelšanas, vai Kuģa dienā. Ar šo pavēli kuģa krustmāte tiek ieskaitīta kuģa apkalpē kā Goda locekle.

Kuģa krustmāšu vidū ir tādas atpazīstamas personas kā Vera Valtere-Gribača, Vita Jermoloviča, Lidija Gavrilova, Elena Kulberga, Aina Poiša un daudzas citas.


Informāciju sagatavojusi:
Iveta Kraule
Jūras spēku štāba preses un informācijas virsniece
Iveta.Kraule@navy.mil.lv, 67806080;29251410

 


                               



KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu