Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 11:39:24
Pasaule » ASV agresīvi pazemina USD procentu likmi - eiro virs 1.4 dolāriem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
ASV agresīvi pazemina USD procentu likmi - eiro virs 1.4 dolāriem
Autors: Andris Lāriņš, 17/12/2008 10:08

ASV Federālā Atvērtā Tirgus Komiteja (FOMC) vakar nobalsoja par dolāra bāzes procentu likmes koridora noteikšanu robežās no 0% līdz 0,25%. FOMC rīkojusies daudz agresīvāk nekā tirgus dalībnieki bija gaidījuši. Šādai rīcībai ir nopietns iemesls. FOMC atzīst, ka kopš iepriekšējās sanāksmes situācija darba tirgū ir pasliktinājusies un pieejamie dati norāda, ka samazinājušies arī patēriņš, biznesa investīcijas un ražošana. Vienīgā pozitīvā ziņa ir inflācijas samazināšanās. Cenu pieauguma tempu kritumu veicināja energoresursu un izejvielu cenu kritums, kā arī vājākas ekonomikas attīstības prognozes. ASV FOMC priekšā ir smags un sarežģīts darbs un tā koncentrēsies uz finanšu tirgus darbības uzturēšanu un ekonomikas attīstības stimulēšanu. Tiks meklētas iespējas, kā Federālo Rezervju banka ar saviem resursiem varētu turpināt atbalstīt kredītu tirgu un ekonomikas aktivitātes.

Reaģējot uz ASV FOMC lēmumu valūtu tirgū bija vērojama strauja dolāra cenas pazemināšanās. Eiro cena no 1.379 dolāru atzīmes strauji uzlēca līdz 1.399 dolāru līmenim (vesels cents dažās minūtēs). Tomēr tā ir tikai pirmā reakcija uz negaidīti strauju dolāra ienesīguma pazemināšanos. Patiesībā jāizvērtē, kādas sekas šis likmju pazeminājums un citi pasākumi atstās uz ASV ekonomiku ilgtermiņā. Pagaidām ASV valdība un Centrālā Banka nav baidījušās rīkoties agresīvi un tas liek domāt, ka cīņa par ekonomikas nostādīšanu uz izaugsmes ceļa būs sekmīga un dos pirmos pozitīvus rezultātus aptuveni nākamā gada beigās. Lai arī dolārs var nokļūt zem 50 santīmu atzīmes, tieši ASV vadītāju pārliecinošās rīcības dēļ dolāra cenas krišana varētu arī kādā brīdī apstāties, jo arī eiro zona saskaras ar tām pašām problēmām, bet vai ECB ir gatava rīkoties tik pat agresīvi? Vai eiro zonas valdību starpā būs vienprātība?

Tā kā Latvijā dolāra ietekme ekonomikā ir mazinājusies un bieži ir pastarpināta, tad ASV šodienas notikumi tikai ļoti mazam lokam ļaus priecāties par zemākiem kredītu procentiem un negatīvo lēmuma ietekmi uz dolāra cenu. Domāju, ka pēdējā pusgada notikumi valūtu tirgū (dolāra cenas svārstības pāris desmitu procentu robežās) ir pietiekošs iemesls, lai ar algu latos nebūtu apetīte ņemt kredītu dolāros. ASV FOMC pesimistiskais skats uz ASV ekonomikas pašreizējo veselības stāvokli ir arī slikta ziņa Latvijas ekonomikai, kuras atveseļošanās viens no būtiskiem nosacījumiem ir veselīga vide un pieaugošs patēriņš ārpus Latvijas robežām. Pagaidām globālās ekonomikas flagmanis to nevar sniegt.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu