Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 12. maijs 17:08:34
Makroekonomika » Lielbritānijas PVN likmes pazeminājums ir īstermiņa risinājums mazumtirdzniecības aktivizēšanai
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Lielbritānijas PVN likmes pazeminājums ir īstermiņa risinājums mazumtirdzniecības aktivizēšanai
Autors: Zane Bojāre, 16/12/2008 13:46

Pēdējās nedēļas laikā medijos izskanējusi informācija, ka atšķirībā no Latvijas valdības, kas steidz pacelt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, Lielbritānija iet pavisam citu ceļu, to samazinot. Lielbritānijas Tirdzniecības kamera Latvijā (LTKL) atzinīgi novērtē valdības centienus risināt krīzes situāciju, bet vienlaicīgi vēlas norādīt uz būtisko atšķirību abu valstu PVN politikas sakarā.

LTKL valdes priekšsēdētāja Anita Kalēja komentē:

Gan Latvijas, gan Lielbritānijas nepieciešamību regulēt ekonomiku ar PVN likmes izmaiņu palīdzību ir izraisījusi pasaules finansiālā krīze, tomēr pamatojums PVN izmaiņām abās valstīs ir ļoti atšķirīgs. Lielbritānija PVN likmes ir samazinājusi par 2,5% tikai uz neilgu periodu, lai mudinātu pircējus iepirkties un attiecīgi palīdzētu mazumtirgotājiem izdzīvot tirdzniecībai nelabvēlīgu periodu. Šī samazinātā likme būs spēkā līdz 2009. gada beigām un realitātē samazinās cenu precēm par aptuveni 2%.

Savukārt, Latvijas lēmums paaugstināt PVN likmi balstās uz nepieciešamību finansēt valsts budžetu. Līdz ar strādājošo skaita samazināšanos, samazināsies arī ienākumu un sociālie nodokļi, līdzīgi arī uzņēmumiem būs mazāki ienākumi un procentuāli mazāk naudas nonāks valsts budžetā, galu galā – arī katram no mums būs mazāk naudas makā un līdz ar to arī mazāki tēriņi par precēm un pakalpojumiem. Šajā kontekstā lēmums palielināt PVN likmi ir skatāms kā valdības mēģinājums atgūt prognozētos zaudētos ienākumus no nodokļiem. Latvijas kredītreitings ir tik vājš, ka Latvijai būtu gandrīz neiespējami aizņemties nepieciešamo naudu valsts budžeta finansēšanai, kā to būs jādara Lielbritānijai. Līdz ar to valdībai ir jāmeklē citi ceļi, kā nodrošināt valsts budžeta finansēšanu. Sistēma, kas var darboties Lielbritānijā, šajā gadījumā nevarētu darboties Latvijā.

Uzziņai:

1996.gadā dibinātā Lielbritānijas tirdzniecības kamera ir lielākā ārvalstu tirdzniecības kamera Latvijā. Tās biedru vidū ir ne tikai britu un latviešu, bet arī zviedru, ASV, somu, dāņu, islandiešu un norvēģu uzņēmumi. LTKL mērķis ir nodrošināt uzņēmējiem tikšanās un informācijas apmaiņas iespējas, veicināt savstarpēju tirdzniecību un pārstāvēt ētisku un godīgu biznesa praksi Latvijā.


Informāciju sagatavoja:
Zane Bojāre
LTKL komunikācijas konsultante
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu