Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. maijs 06:01:24
Kultūra » Profesores Ina Druviete un Janīna Kursīte – starp 100 Latvijas izcilākajām sievietēm
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Profesores Ina Druviete un Janīna Kursīte – starp 100 Latvijas izcilākajām sievietēm
Autors: Dace Balode, 16/12/2008 13:24

Partijas „Pilsoniskā savienība” politiķes un Saeimas deputātes Ina Druviete un Janīna Kursīte-Pakule iekļautas Latvijas Universitātes Akadēmiskā apgāda izdotajā enciklopēdijā „100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā”.

Šajā enciklopēdijā kopumā aprakstītas 100 Latvijas sievietes, kuru darbība kultūrā un politikā atzīta par izcilu un kuras darbojušās no 18. gadsimta līdz šim brīdim.

Jau ziņojām, ka starp izcilākajām Latvijas sievietēm minēta „Pilsoniskās savienības” vadītāja Sandra Kalniete. Enciklopēdijā iekļautas vēl divas Pilsoniskās savienības Saeimas deputātes – divas LU profesores – Ina Druviete un Janīna Kursīte.

Ina Druviete ir habilitētā filoloģijas doktore, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) korespondētājlocekle, no 2004. līdz 2006. gadam – Izglītības un zinātnes ministre. Viņas darbība vienmēr bijusi saistīta ar valodniecību Druviete uzsvērusi, ka Latvijai jākļūst par valsti, kas konkurē ar intelektu, nevis lētu darbaspēku. Tieši Druviete pirmo reizi izteica pārliecību, ka ar Latvijā iznākošu preses izdevumu žurnālistiem, ir jārunā latviski.

Janīna Kursīte – arī habilitētā filoloģijas doktore un LZA akadēmiķe, kopš nesen laika – 9. Saeimas deputāte. Daudz pētījusi folkloru, ir autore vairākām dokumentālām filmām. Savulaik, par protestiem pret Līvānu pilsētas pārmērīgu rūpnieciskošanu un citu republiku viesstrādnieku piesaistīšanu, izslēgta no komjaunatnes.

Abas izcilās personības enciklopēdijā portretējusi literatūrkritiķe un doktorande Austra Gaigala.

Enciklopēdija „100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā” ir pirmais šāda veida izdevums mūsu valsts grāmatniecībā. Projekta vadītāja profesore A.Cimdiņa to raksturojusi kā akadēmisku un patriotisku darbu, kā „skatījumu un Latvijas vēsturi un šodienu caur izcilu personību radošo biogrāfiju prizmu.”


Informāciju sagatavoja
Pilsoniskās savienības preses sekretāre
Dace Balode
dace.balode@pilsoniska-savieniba.lv
Tālr.: 29289491

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu