Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. maijs 03:27:29
Kultūra » Enciklopēdija „100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā”: Sandra Kalniete ir dialoga cilvēks ar savu pozīciju
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Enciklopēdija „100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā”: Sandra Kalniete ir dialoga cilvēks ar savu pozīciju
Autors: Dace Balode, 16/12/2008 11:02

Partijas „Pilsoniskā savienība” priekšsēdētāja, sabiedriskā darbiniece, politiķe, diplomāte un mākslas vēsturniece Sandra Kalniete atzīta par vienu no Latvijas izcilākajām sievietēm politikā un kultūrā. Viņa izvēlēta portretējumam Latvijas Universitātes Akadēmiskā apgāda izdotajā enciklopēdijā „100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā”.

Nupat izdotajā enciklopēdijā kopumā aprakstītas 100 Latvijas sievietes, kuru darbība kultūrā un politikā atzīta par izcilu un kuras darbojušās no 18. gadsimta līdz šim brīdim.

S. Kalnietes portretējumu interesantas sagadīšanās dēļ veidojusi LU Filoloģijas fakultātes Letonikas un baltistikas nodaļas Folkloristikas un etnoloģijas katedras vadītāja p. i., profesore Janīna Kursīte-Pakule. Tagad arī viņa, tāpat kā S. Kalniete, ir 9. Saeimas deputāte.

J. Kursīte-Pakule savā S. Kalnietes portretējumā cita starpā uzsver šādas viņas personības šķautnes:

„Latvijā īsā desmit piecpadsmit gadu periodā paspējusi izveidoties samērā plaša profesionālu politiķu rinda, taču tikai pavisam nedaudziem no viņiem piemīt personiskā uzdrīkstēšanās un personiskā drosme. (..) Sandrai Kalnietei izdevies noturēties uz politikas platformas ar savu pozīciju, savu nostāju, savu skatu uz pasaulē un Latvijā notiekošo. (.) Sandra Kalniete ir dialoga cilvēks, kas viņu pozitīvi atšķir no daudzajiem monologa cilvēkiem.”

Enciklopēdija „100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā” ir pirmais šāda veida izdevums mūsu valsts grāmatniecībā. Tā veidošanā iesaistīts plašs autoru kolektīvs no dažādām nozarēm un institūcijām, galvenokārt filologi, filozofi, mākslas zinātnieki un vēsturnieki, arī redzamākie rakstnieki un žurnālisti.

Enciklopēdiju ievada sastādītājas LU profesores A.Cimdiņas priekšvārds, kurā skaidrota izdevuma koncepcija un šķirkļu atlases kritēriji: objektīvā nozīmība, personības popularitāte un ilgtspēja cauri laikiem, „konvertējamība” ārpus Latvijas.


Informāciju sagatavoja
Pilsoniskās savienības preses sekretāre
Dace Balode
dace.balode@pilsoniska-savieniba.lv
Tālr.: 29289491


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu