Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 30. aprīlis 04:34:12
Kultūra » Rīga gatavojas kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014. gadā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Rīga gatavojas kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014. gadā
Autors: Laima Paula, 15/12/2008 16:24

Rīt Eiropas Savienības informācijas centrā notiks starptautiskās žūrijas iepazīstināšana ar Rīgas pieteikumu Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam 2014. gadā, informē Rīgas domes speciāliste Annija Senakola.

Kā viens no galvenajiem principiem tiek uzsvērta atvērtība ikvienam ieinteresētam valsts iedzīvotājam un pašvaldībai. “Rīgas pieteikuma gadījumā esam atvērti sadarbībai ar visām ieienteresētajām pilsētām gan Latvijā, gan jebkurā Eiropas valstī, jo esam pārliecināti, ka viena no projekta vērtībām ir caur kultūru atvērt plašāku sadarbību pilsētu, valstu un iedzīvotāju starpā, “stāsta Rīgas domes Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle.

Rīga kā Latvijas galvaspilsēta uzskata par ļoti būtisku arvien plašāku kultūras pieejamību ikvienam un tāpēc pieteikuma priekšplānā izvirza “Mobilā centra” ideju, kas nozīmē plašu sadarbību starp cilvēkiem, pašvaldībām, organizācijām un paredz atsevišķu Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumu īstenošanu kādā citā pašvaldībā Latvijā, citviet mūsu Baltijas jūras reģionā vai plašāk Eiropā.

Pieteikums balstās uz 3 Rīgas projekta “atslēgām” – radošumu, robežu paplašināšanu kultūras jēdziena izpratnei, jauna veida saskarsmi starp Rīgas, visas Latvijas un Eiropas cilvēkiem, organizācijām, institūcijām. Tāpat viens no pieteikuma mērķiem paredz domāšanas maiņu, saskatot kultūru kā pievienotās vērtības radītāju, radošo industriju un jebkuras citas nozares stimulētāju. Jau sākot ar nākamo gadu, kas Eiropas Savienībā ir pasludināts par Radošuma un inovāciju gadu, Rīga savās aktivitātēs uzsvērs radošuma nozīmi. Dažādas radošas izpausmes ir atslēga katra iedzīvotāja dzīves kvalitātes uzlabošanai, radošo industriju attīstībai un ilgtspējīgas pilsētas attīstībai, uzsvērts pieteikumā.

„Rīgai ir liels radošais potenciāls, un mūsu galvaspilsētā rit aktīva kultūras dzīve. Taču mēs nepietiekami novērtējam to, cik kultūra ir plašs jēdziens, tā aptver un ietekmē visas dzīves jomas. Kultūra nav tikai māksla vai kultūras cilvēki, tā ir arī pilsētvide, iedzīvotāju dzīves kvalitāte, tā skar ekonomiku. Pieteikumā akcentējam jaunas saziņas formas kultūrā, taču runa ir tieši par pilsoniskās sabiedrības līmeni un tās līdzdalību,” stāsta Rīgas domes Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle.

Rīga ir gatava kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā, apliecinot savu potenciālu rīkot Eiropas mēroga pasākumus: “Rīga ir gatava aktīvi uzsākt gatavošanos nozīmīgajam Rīgas, visas Latvijas un Eiropas projektam. Esam gandarīti par starptautisko un arī Latvijas pilsētu pausto atbalstu izstrādātajam pieteikumam. Šobrīd oficiālu atbalstu Rīgai paudušas 15 Eiropas pilsētas, tāpat arī pilsētas, kas darbojas Rīgas vadītajā darba grupā EUROCITIES Kultūras forumā. Sigulda jau ir izteikusi vēlēšanos būt Rīgas pieteikuma dalībnieks, esam atvērti sadarbībai arī ar citām pilsētām, tāpat daudzas no Rīgas 28 sadraudzības pilsētām jau ir apliecinājušas gatavību sadarboties šajā projektā, ” saka Rīgas mērs Jānis Birks.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu