Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 12. maijs 20:37:54
Makroekonomika » „Valdība norāvusi ekonomikas stop-krānu”
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
„Valdība norāvusi ekonomikas stop-krānu”
Autors: Henriks Danusēvičs, 12/12/2008 15:15

Šodien agrā rīta stundā Saeima pieņēma Ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmu un no tās izrietošos nodokļu un valsts un pašvaldību tēriņus ierobežojošos likumus.

Latvijas Tirgotāju asociācija kopumā atbalsta Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmu, it sevišķi attiecībā uz:

ierēdņu skaita samazināšanu valsts un pašvaldības pārvaldes iestādēs,
darbaspēka izmaksu samazināšanu,
atbalstu eksportspējīgiem uzņēmumiem,
administratīvā sloga mazināšanu.

Vienlaikus, grozot nodokļus, iedragāta Latvijas tautsaimniecības konkurētspēja Baltijas tirgū. Latvijas pievienotās vērtības nodoklis (PVN) un degvielas akcīze būs augstākais Baltijā, alkohola akcīzes nodoklis pārsniedz Lietuvā noteikto. Tātad, ja līdz šim kaimiņi iepirkās un naudu atstāja Latvijā, tad tagad latvieši stimulēti iepirkties kaimiņos, bet ne lietuvieši, ne igauņi vairs nenāks iepirkties Latvijā.

Vienlaicīgi lēmums samazināt algas budžetā strādājošiem un aicinājums to pašu darīt privātajam sektoram izsauks lavīnveida patēriņa kritumu ar vienlaicīgu strauju uz iekšzemes tirgu orientētu ražošanas uzņēmumu izputēšanu. Eksporta ieņēmumu kāpums, kas varētu to kompensēt, nav plānots un reāli nenotiks ātrāk par 2009.gada otro pusi. Tāpēc PVN palielināšana (pie kam par 16% palielināta PVN likme atjaunojamiem energoresursiem – malkai, bet pazemināta likme ir no Krievijas ievestai gāzei) pie vienlaicīga atalgojuma samazināšanas, mūsuprāt, būs ar traģiskām sekām vietējai uzņēmējdarbībai un tātad arī budžeta izpildei 2009.gadā.

Valdība (PVN un akcīzes nodokļa grozījumu autori: Atis Slakteris, Nora Regža un Gunta Pužule) par plānoto lēmumu ne tikai neinformēja sabiedrību, bet pat tradicionāli ciniskā veidā ieplānoja 200 tūkstošiem strādājošo Ziemassvētku un Jaungada izpārdošanu karstumā (tie galu galā ir arī svētki pašiem darbiniekiem un to ģimenēm) pārprogrammēt desmitiem tūkstošiem kases aparātu un pārrakstīt tūkstošiem pavadzīmju, bet Jaungada naktī veikt visu preču pārcenošanu.

Paldies tiem 40 deputātiem (ar priekšstāvi Dzintaru Zaķi), kas šo necilvēcīgo lēmumu vēlējās grozīt, pārceļot nodokļa ieviešanas dienu uz 1.februāri (vienlaicīgi ar akcīzes nodokļa maiņas dienu). Diemžēl ierēdņi, Ivara Godmaņa un Kārļa Leiškalna atbalstīti, sabojājuši svētkus 1/5 strādājošo un radījuši dubultdarbu ar divām pārcenošanām pārtikas veikalos (1.janvārī PVN un 1.februārī akcīzes nodokļa maiņa).

2008.gadā patēriņš ir pakāpeniski samazinājies uz izdevumu ekonomijas un darba ražīguma paaugstināšanas rēķina. Tas nodrošināja stabilitāti iekšzemes tirgū (VID uzrāda tikai 3% budžeta ieņēmumu kritumu novembrī pret iepriekšējo gadu). Šobrīd tautsaimniecība ir kā vilciens, no kura degvielas taupībai un braukšanas ātruma palielināšanai pasažieri atbrīvojās no liekās bagāžas, tad lēmums par PVN palielināšanu un vienlaicīgu algu samazinājumu līdzinās rokas bremzes paraušanai un vilciena gaitas apzinātai bremzēšanai.

Lai mazinātu katastrofālās valdības lēmuma sekas tautsaimniecības bremzēšanā, Latvijas Tirgotāju asociācija iesaistīsies LTRK iniciētā pasākumu tautsaimniecības attīstībai sagatavošanā. Paredzēts valdībai janvāra vidū iesniegt plānu ar konkrētiem priekšlikumiem eksporta un inovāciju veicināšanai, valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošanai.


Uzziņai:
LTA prezidents
Henriks Danusēvičs,
29548484
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu