Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 19. maijs 11:10:57
Kultūra » Rūjienas sadraudzības pilsētā Higašikavā tiks atklāta izstāde "Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku tradīcija Latvijā"
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Rūjienas sadraudzības pilsētā Higašikavā tiks atklāta izstāde "Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku tradīcija Latvijā"
Autors: Oļegs Orlovs, 12/12/2008 11:15

13.decembrī Japanā, Hokaido salas Higašikavas pilsētā, Higašikavas kultūras galerijā, tiks atklāta ceļojošā  fotoizstāde „Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku tradīcija Latvijā”, kuru organizē Latvijas vēstniecība Japānā sadarbībā ar Higašikavas pašvaldību, Higašikavas – Latvijas sadraudzības biedrību un Latvijas Goda konsulātu Asahikavā. Latviešiem dziedāšana ir vienotības simbols, un Dziesmu un Deju svētki ir īpašs notikums reizi piecos gados, kad kopā vienotā dziesmā un dejā vienojas tūkstošiem dziedātāju un dejotāju.

Ārlietu ministrija sadarbībā ar Latvijas institūtu un Dziesmu un deju svētku biroju ir sagatavojusi ceļojošo fotoizstādi par Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku tradīciju Latvijā ar devīzi When many become one (Kad daudzi kļūst viens), lai veicinātu Latvijas īpašo tradīciju atpazīstamību pasaulē.

Izstādes ekspozīcijā iekļautas 39 dažādu Latvijas autoru fotogrāfijas, kuras veido emocionālu stāstu, atspoguļojot gan gatavošanās procesu Dziesmu un Deju svētkiem – mēģinājumus, skates, gan svētku pasākumus – gājienu, koncertus, un visbeidzot - vērienīgo noslēguma koncertu Mežaparka estrādē.

Latvijai ar Japānas Hokaido salu draudzīgas attiecības ir jau izveidojušās 1992.gadā, kad laikraksta Hokkai Times žurnālists viesojās Latvijā, lai veidotu materiālu par tikko neatkarību atguvušo Latviju. Tā kā pats žurnālists bija no Higašikavas un viņa domubiedri arī ieinteresējās par Latviju, tapa Higašikavas – Latvijas sadraudzības biedrība, kura aktīvi darbojās abu valstu dažādu projektu realizācijā. Var minēt Higašikavas pilsētas bundzinieku braucienu uz Latviju, Japānas pirmiedzīvotāju ainu dalību festivālā Baltica, kas 2003.gadā norisinājās Latvijā, dažādu fotoizstāžu un Latvijas popularizēšanas pasākumu rīkošanu.  17.jūlijā Rūjienas mērs Guntis Gladkins un Higašikavas mērs Ičiro Matsuoka (Ichiro Matsuoka) parakstīja sadraudzības pilsētu līgumu. Ciešākas saiknes ar Higašikavas pilsētu Rūjienai izveidojās pēc Higašikavas pilsētas delegācijas vizītes Rūjienā 2007.gada novembrī. Tā kā abas pilsētas atrodas katra savas valsts ziemeļu daļā, kā arī tas, ka abās pilsētās tiek augstu vērtēta izglītība, kultūra un cilvēku pieredzes apmaiņa, tika nolemts dibināt sadraudzības pilsētas attiecības, tā veicinot pieredzes apmaiņu kultūras, uzņēmējdarbības, savstarpējo sakaru jomās.

Latvijai ir vēl viena sadraudzības pilsēta Japānā – Kobe, kurai sadraudzības pilsētu attiecības ar Rīgu ir jau no 1974.gada, kā arī trīs goda konsulāti: Nahā (ar konsulāro apgabalu Okinavas sala), Asahikavā (ar konsulāro apgabalu Hokaido sala), Osakā (ar konsulāro apgabalu Kansai reģions).

Ir paredzēts, ka Dziesmu un Deju svētku izstāde 2009.gada janvārī ceļos uz Osaku, kur tā būs apskatāma Goda konsulāta telpās.


Oļegs Orlovs
Tel. (81-3) 3467-6888 
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu