Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 6. maijs 06:35:11
Izklaide » Kino „Rīga” 85. dzimšanas dienas pasākumi
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Kino „Rīga” 85. dzimšanas dienas pasākumi
Autors: Ivars Jakovels, 12/12/2008 10:39

Šā gada 13. un 14. decembrī ar plašu svētku programmu tiek atzīmēta greznākā un vecākā Latvijas kinoteātra – kino „Rīga” – 85. dzimšanas diena. Svētku programmas nozīmīgākie notikumi ir īpaši kinoteātra jubilejai radīts vokāli instrumentāls koncerts „Rīgas kino stāsti” un prestižā Kannu kinofestivāla balvas „Zelta palmas zara” ieguvējas – režisora Lorāna Kantē filmas „Četrās sienās” – Latvijas pirmizrāde.

„Vēl pavisam nesen – septembrī, līdz ar vērienīgo rekonstrukcijas darbu noslēgšanos, kino „Rīga” piedzīvoja savu atdzimšanu un atkal kļuva pieejams skatītājiem,” atgādina Rīgas Kultūras aģentūras direktore Brigita Rozenbrika. „Savukārt šomēnes atzīmējam ne mazāk nozīmīgu notikumu – kinoteātra 85. dzimšanas dienu. Šai jubilejai par godu esam sagatavojuši īpašu svētku programmu gan mūsu lielajiem, gan mazajiem skatītājiem. Mēs aicinām visus kino „Rīga” draugus mums pievienoties un kopīgi svinēt šos svētkus,” viņa uzsver.

Svētku programmas īpašais pasākums – Jura Pakalniņa režisētais un Jura Vaivoda muzikāli noformētais koncerts „Rīgas kino stāsti” – skatītājus aizvedīs muzikālā kinoceļojumā no pagājušā gadsimta 20. gadiem līdz pat mūsdienām. Koncertā aktieri Artūrs Skrastiņš un Artis Robežnieks vokālās grupas „Mango” mūziķu pavadībā izpildīs Latvijā populāru komponistu dziesmas par Rīgu, kas sasauksies ar ekrānā projicētajiem fragmentiem no dokumentālām filmām.

Vēl apmeklētājiem būs iespējas novērtēt Kannu kinofestivāla balvu – „Zelta palmas zaru” – ieguvušās filmas, kas Eiropas kinoteātros izpelnījušas kino sensāciju statusu, – režisoru Lorāna Kantē filmu „Četrās sienās” un Kristiana Mungiu filmu „Četri mēneši, trīs nedēļas, divas dienas”. Tāpat kino cienītājiem tiks piedāvāta plaša īsfilmu un dokumentālā kino programma. Indra Dišteina – kino „Rīga” darbiniece jau otrajā paaudzē – interesentus pavadīs ekskursijā pa kinoteātra telpām, bet jau no 12. decembra kino „Rīga” būs skatāma vēsturisku kinofilmu plakātu izstāde.

Mazajiem svētku apmeklētājiem kinoteātris piedāvā animācijas filmu seansus ar animācijas filmiņas „Māsa un brālis” pirmizrādi, tāpat bērniem būs iespēja piedalīties animācijas darbnīcā „Atdzīvini kino „Rīga” eņģeļus!”.

Paredzams, ka 2009. gadā kino „Rīga” ekrānos tiks demonstrētas vismaz 20 filmas, kas saņēmušas godalgas Eiropas kinofestivālos. Filmas papildinās arī atraktīvas ekspreslekcijas. Kino „Rīga” tiek veidots par kultūras centru, kur satiekas dažādu mākslu veidi – kino, teātris, mūzika un dzeja.

Līdz šā gada augustam, kad kino „Rīga” tika slēgts apmeklētājiem, to bija apmeklējuši vairāk nekā 36 tūkstoši skatītāju, savukārt pēc rekonstrukcijas 3 mēnešu laikā kinoteātris spējis pulcināt jau vairāk nekā 50 tūkstošus skatītāju. Paredzams, ka šogad kino „Rīga” apmeklētāju skaits sasniegs un, iespējams, pat pārsniegs 100 tūkstošus skatītāju.

Kinoteātris „Rīga” (ar vēsturisko nosaukumu – „Splendid Palace”) tika atklāts 1923. gada 30. decembrī ar filmu „Zem diviem karogiem”. „Splendid Palace” bija pirmais kinoteātris Baltijas valstīs, kur sāka demonstrēt skaņu filmas. Kinoteātra ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Tolaik pirmā dzelzsbetona būve pilsētā celta pēc arhitekta Frīdriha Skujiņa greznā neobaroka projekta. No 2007. līdz 2008. gadam notikuši vērienīgi kinoteātra ēkas restaurācijas darbi, kas veikti pēc kinoteātra apsaimniekotāja pašvaldības SIA „Rīgas nami” pasūtījuma. Savu atdzimšanu kino „Rīga” piedzīvoja šā gada septembrī, kad, noslēdzoties apjomīgiem kinoteātra rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem, kinoteātris atguva savu vēsturisko eleganci un spožumu un atkal kļuva pieejams skatītājiem. Kino „Rīga” ir „Eiropas Kino Asociācijas” (Europa Cinemas) un „Eiropas Mākslas kinoteātru asociācijas” (European Art Cinemas Association) pilntiesīgs biedrs.

Vairāk informācijas: www.kino.riga.lv.


Informāciju sagatavoja:
Ivars Jakovels,
Rīgas Kultūras aģentūras
mārketinga vadītājs
Tālr. 29431030; 67043615
e-pasts: ivars.jakovels@riga.lv
www.rka.riga.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu