Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. maijs 08:49:48
Izklaide » Filmu studija „Animācijas brigāde” veido pašmāju Disnejlendu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Filmu studija „Animācijas brigāde” veido pašmāju Disnejlendu
Autors: Ieva Kustova, 11/12/2008 10:12

Leļļu filmu studija „Animācijas brigāde” patlaban strādā pie jauna leļļu izstādes projekta, kas tiks īstenots Rīgas kinostudijā, – projekta autori cer, ka vēriena un apmeklētāju intereses ziņā tas līdzināsies miniatūrai Disnejlendai.

„Animācijas brigādes” vadītājs Māris Putniņš teic, ka 42 gadu laikā, kopš Latvijā tiek veidotas leļļu filmas, ir uzņemts vairāk nekā 130 šādu filmu, sākot ar pašu pirmo filmu „Gailītis” un beidzot ar pavisam nesen uzņemto „Karu tuleb”. Zināmāko un iemīļotāko filmu vidū ir arī „Avārijas brigādes” daudzās sērijas.

Šīs filmas ir unikālas ar savām lellēm, dekorācijām un rekvizītiem. Tie ir savdabīgi mākslas darbi, kurus radījuši izcili Latvijas mākslinieki un augsti kvalificēti leļļu un dekorāciju izgatavotāji. „Un katra no šīm filmām „mantojumā” atstājusi lielu daudzumu leļļu un dekorāciju, kas līdz šim diemžēl nav tikušas pienācīgi novērtētas un izstādītas. Daļa leļļu gan izkārtotas atsevišķā telpā, kur tās brauc aplūkot bērni no visas Latvijas, tomēr telpa ir pārāk maza un tāda veida izstādēm nepiemērota,” stāsta M.Putniņš.

Daļai leļļu ir palaimējies, un tās ceļo līdzi savām filmām ārvalstu pirmizrādēs un festivālos. Vēl pavisam nesen leļļu izstāde „Trīs musketieri” tika izrādīta dažādās Francijas pilsētās, Monte Kristo un kardināla Rišeljē pilīs. „Animācijas brigādes” leļļu izstāde bijusi apskatāma arī Štutgartes festivālā Vācijā.

Tomēr pārējās lelles, kurām izstādēs diemžēl pietrūcis vietas, stāv saliktas plauktos filmu uzņemšanas paviljonā vai kastēs, kur tās neviens nevar ne aplūkot, ne novērtēt. Laika gaitā vairums leļļu sabojājušās, tāpēc, neapšaubāmi, nepieciešama arī leļļu restaurācija.

M.Putniņš uzsver, ka idejas par vērienīgāku leļļu izstādi kaldinātas jau sen, taču līdz šim nav bijis iespēju tās īstenot. Turklāt „Animācijas brigāde” uzņem arvien jaunas filmas un rada jaunus leļļu personāžus. Tomēr patlaban ir izstrādāts projekts, kas, pēc „Animācijas brigādes” vadītāja teiktā, pārsniedz visas līdz šim apsvērtās ieceres: „To pat nevarētu saukt par vienkāršu izstādi, tā būs miniatūra pašmāju Disnejlenda Rīgas kinostudijā. Projekts ir unikāls, jo līdz šim pasaulē nekas tāds nav izveidots.”

Vairākās telpās īpašā apgaismes režīmā tiks izstādītas visas līdz šim sakrātās lelles, dekorācijas un rekvizīti. Tā būs vienreizēja iespēja bērniem iepazīties ar Latvijas leļļu kino, un arī pieaugušie varēs gan izsekot līdzi leļļu kino attīstībai kopš 1966. gada, gan atcerēties savas bērnības mīļāko filmiņu varoņus.

Nokļūstot miniatūrā brīnumu pasaulē, varēs apskatīt gan slavenos „Avārijas brigādes” personāžus, gan senās Parīzes ainas, gan princeses, pūķus un fantastiskus zvērus no dažādām filmām. Vienu no telpām iecerēts iekārtot īpašā nakts režīmā, lai varētu aplūkot gan „Jāņtārpiņa” gaismiņām pilno pasauli, gan spoku māju no filmas „Viesnīca”.

Kas ir vēl interesantāk, filmu studija „Animācijas brigāde” Rīgas kinostudijā organizēs ne tikai iepriekš minēto izstādi, bet piedāvās arī citas aktivitātes. Viena no tām būs jaunāko uzņemto filmu demonstrācijas projekcijas zālēs.

Otra – īpašs pārsteigums tieši bērniem – meistardarbnīca bērniem vecumā no 7 līdz 12 gadiem, kurā profesionāla animatora vadībā bērni varēs vienas stundas laikā apgūt pirmos soļus leļļu animācijā, kā arī uzņemt savu pirmo īsfilmu. Jāteic, ka filmu studija jau izveidojusi šādas meistardarbnīcas tādās valstīs kā Spānija, Grieķija, Zviedrija, Norvēģija u.c. Savukārt Latvijā tā būs pirmā šāda veida darbnīca, tādējādi attīstot arī Latvijas bērnu interesi par leļļu kino.

Pašlaik pilnā sparā noris projekta sagatavošanas darbi, proti, izstāde vispirms tiek izstrādāta datorprojekcijā. „Projekts ir ļoti ietilpīgs laika un ieguldāmā darba ziņā, jo materiāls ir tik plašs, daudzveidīgs un unikāls, ka tā sagatavošanai jāveic ārkārtīgi specifiski un tehniski sarežģīti darbi,” komentē M.Putniņš.

Arī Rīgas kinostudijas vadītājs Vents Horsts ir gandarīts par sadarbību ar „Animācijas brigādi” un cer, ka leļļu izstādes izveide piesaistīs gan jaunāko paaudzi, gan arī viņu vecākus, kuriem būs dota iespēja atcerēties savas bērnības jaukākos mirkļus un iespaidus. „Manuprāt, Latvijā tapušās animācijas filmas ir īpaši sirsnīgas un labestīgas, – domāju, ka mēs visi no savas bērnības atceramies gan Arnolda Burova leļļu filmiņas, gan detektīvu Capu. Sajūtas, kādas rodas, skatoties šīs filmas, noteikti atšķiras no ārvalstu pokemonu un citu briesmonīšu radītām emocijām,” secina V.Horsts.


Papildu informācija:
Ieva Kustova
mob.tālr. 2948 2274
e-pasts ieva.kustova@ad-omnia.lv





KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu