Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 7. maijs 20:24:44
Eiropas Savienība » Novembrī noskaidrots iedzīvotāju viedoklis par Latvijas dalību ES
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Novembrī noskaidrots iedzīvotāju viedoklis par Latvijas dalību ES
Autors: Lāsma Lapinska, 10/12/2008 13:29

2008.gada novembrī veiktajā sabiedriskās domas aptaujā par iedzīvotāju uzskatiem par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) iegūtie dati liecina, ka pozitīvi Latvijas dalību vērtē ¼ iedzīvotāju – 25% aptaujāto (oktobrī – 24,4%). Negatīvu attieksmi pauduši 24% (oktobrī – 22,7%). Atbildi „ne laba, ne slikta lieta” izvēlējušies 48% aptaujas dalībnieku (oktobrī – 47,3%).

Latvijas dalību ES par „labu lietu” biežāk nekā caurmērā atzinuši iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem, respondenti ar augstāko izglītību, latvieši, aptaujātie ar vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem, Rīgā un Kurzemē dzīvojošie.

Neitrālu attieksmi – atbildi „ne laba, ne slikta lieta” – biežāk izvēlējušies pētījuma dalībnieki vecumā no 55 līdz 64 gadiem, sievietes, iedzīvotāji ar vidēji zemiem vai vidējiem ienākumiem, Vidzemē un Latgalē dzīvojošie. 

Latvijas dalību ES kā „sliktu lietu” biežāk vērtējuši respondenti, kuri vecāki par 65 gadiem, grupas ar pamata vai vidējo izglītību, citu tautību pārstāvji, nestrādājošie, respondenti ar zemiem vai vidēji zemiem ienākumiem un Zemgalē dzīvojošie.

Novembra aptaujā respondentiem tika uzdots jautājums, kur viņi visbiežāk meklē informāciju par ES jautājumiem. Rezultāti liecina, ka visbiežāk Latvijas iedzīvotāji informāciju meklē TV (30%), preses izdevumos (25%), internetā (22%), savukārt 20% informāciju par ES iegūst radio. Nedaudz vairāk kā puse respondentu (53%) atzīmēja atbildi „neesmu meklējis informāciju par ES jautājumiem”.

Pētījuma dati liecina, ka pieaug to interneta lietotāju skaits, kuriem internetā nav grūtību atrast informāciju par ES jautājumiem – 70,7% (2008. gada janvārī – 68,4%, 2006.gada novembrī – 62,3%).

Tāpat aptaujas dalībniekiem tika uzdots jautājums, ja viņiem būtu jāuzkrāj nauda, kādai valūtai tiktu dota priekšroka. 38% respondentu minēja eiro, 32% – latus, savukārt tikai 8% – ASV dolārus.

Plašāku informāciju par aptaujas datiem var iegūt: http://www.esia.gov.lv/lat/sdp/;

Eiropas Savienības informācijas aģentūrā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28, 2.stāvā.

Aptauju veica Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ar Eiropas Savienības informācijas aģentūras (ESIA) atbalstu.


Informācijas sagatavotājs:
Lāsma Lapinska
Eiropas Savienības informācijas aģentūras projektu vadītāja
Tālr. 67212611, 20040793
E-pasts: Lasma.Lapinska@esia.gov.lv 
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu