Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 06:03:23
Izklaide » Latvijas iedzīvotāji labprāt Ziemassvētkos izvēlas dāvināt naudu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvijas iedzīvotāji labprāt Ziemassvētkos izvēlas dāvināt naudu
Autors: Sintija Pakalne, 10/12/2008 12:28

Latvijas iedzīvotāji biežāk nekā citās Centrāleiropas valstīs zem Ziemassvētku eglītes ir gatavi likt naudu vai dāvanu kartes, noskaidrots GE Money Bank pētījumā, kas veikts Latvijā, Čehijā, Polijā, Rumānijā, Ungārijā un Krievijā, informē GE Money Bank specialiste Tija Ezeriņa.

„Nauda vai dāvanu karte ir ātrs lēmums un pirkums, kas piemērots brīžiem, kad vairs nav laika meklēt ko konkrētu vai izzināt apdāvināmā vēlmes. Kā jau zināms, šādi ātri risinājumi bieži vien arī izmaksā dārgāk, jo vienmēr jau gribas, lai par šo dāvanu būtu iespējams ko iegādāties. Protams, var jau teikt, ka atsevišķos gadījumos nauda ir noderīgāka nekā jebkura cita lieta, ko mēs spētu uzdāvināt, taču vienlaikus tas nav nedz tik personiski, nedz interesanti kā individuāli atrasta dāvaniņa,” secina Viktors Toropovs, GE Money Bank Patērētāju kreditēšanas un līzinga produktu pārvaldes direktors.

Analizējot dāvanu izvēli atkarībā no dzimuma, secināts, ka vidēji katra trešā aptaujāto valstu sieviete (Latvijā 33%) savām otrajām pusītēm dāvinātu apģērbu vai kosmētiku. Starp visām valstīm ar devīgumu attiecībā pret savām dzīvesbiedrēm izceļas Latvijas vīrieši – 28% tām gribētu dāvināt dārglietas, kamēr lielākā daļa Čehijas, Ungārijas, Polijas un Rumānijas vīriešu izšķirtos par labu apģērbam vai kosmētikai.

Pētījumā arī redzams, ka Centrālās un Austrumeiropas iedzīvotāji, izņemot Latviju, izvēloties starp tādiem dāvanu variantiem kā apģērbs/kosmētika, elektronika/mājsaimniecības ierīces, dāvanu karte/nauda, grāmata vai CD/DVD, cienasts, dārglietas, rotaļlietas vai kaut kas cits, itin bieži atzīmēja variantu „kaut kas cits”, nevis dota priekšroka kādam konkrētam priekšmetam.

Turklāt tikai 1% Latvijas iedzīvotāju norāda, ka dāvanas nepērk, bet gatavo paši, kamēr Polijā šis skaits jau ir nedaudz lielāks – 4%.

Biedrības „Naudas plānošanas cents” (NPC) vadītāja Signe Bierande norāda: „Tas, ka respondenti Latvijā nav izvēlējušies šo variantu „kaut kas cits” var liecināt par to, ka mūsu valsts iedzīvotāji jau zina, kādas dāvanas pirkt, vai arī – pārējo valstu iedzīvotāji, iespējams, ir radošāki savu dāvanu risinājumos, dāvinot, piemēram, kaut ko netipisku.

17% mūsu valsts iedzīvotāju atzīst, ka laiku pa laikam dodas Ziemassvētku dāvanu meklējumos un iegādē uz ārvalstīm.

Šogad vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju norāda, ka dāvanas iesaiņos paši, jāmin, ka šādi rīkojas 72% un 70% čehu un ungāru. Pretstatā 51% aptaujāto Krievijā norāda, ka izmantos dāvanu saiņošanas pakalpojumus turpat veikalā, bet vairums poļu dod priekšroku dāvanu maisiņiem.
Tikmēr katrs desmitais rumānis dāvanas neiesaiņo vispār.




KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu