Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 12. maijs 16:43:42
Makroekonomika » Sakteris: valdībai arī turpmāk būs jārīkojas skarbi
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Sakteris: valdībai arī turpmāk būs jārīkojas skarbi
Autors: Diāna Bērziņa, 10/12/2008 12:25

Otrdien, 9. decembrī, valdība Ministru kabineta sēdē ir apstiprinājusi grozījumus valsts budžetā 2009. gadam un Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmu, ko valdības uzdevumā, konsultējoties ar Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda ekspertiem, Finanšu ministrija sagatavoja sadarbībā ar Latvijas Banku un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, piesaistot visu nozaru ministrijas. Šīs programmas mērķis ir stabilizēt Latvijas ekonomiku un uzlabot tautsaimniecības starptautisko konkurētspēju, lai iespējami ātri sasniegtu ilgtspējīgu iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi un sabalansētu valsts budžetu. Trešdien, 10. decembrī, minētie likumprojekti iesniegti Saeimā.

Grozījumos valsts budžetā 2009. gadam ieņēmumi plānoti 4,407 miljardu latu apmērā, bet izdevumi – 5,146 miljardu latu, tādējādi nosakot budžeta deficītu 4,9% no IKP. Izstrādātajā likumprojektā mainītas arī makroekonomiskās prognozes, paredzot, ka 2009. gadā IKP samazināsies par 5%, patēriņa cenu inflācijas pieaugums būs 5,9%, bet reģistrētais bezdarbs palielināsies līdz 10% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Balstoties jaunajās prognozēs, budžeta ieņēmumi 2009. gadā plānoti par 912 milj. latu mazāki nekā Saeimā apstiprinātajā likumprojektā. Savukārt budžeta izdevumus plānots samazināt par 420 milj. latu. Būtiskākie izdevumu samazinājumi saistīti ar atalgojumu fondu mazināšanu, kā arī procentuālu līdzekļu samazinājumu preču un pakalpojumu iegādei.

Stabilizācijas programma nosaka neatliekamu, izlēmīgu un saskaņotu valsts institūciju, pašvaldību, privāto uzņēmēju un visas sabiedrības rīcību, lai stimulētu ekonomisko aktivitāti, stabilizētu un atdzīvinātu valsts finanšu sistēmu, kā arī pārstrukturētu Latvijas tautsaimniecību, paaugstinot tās kopējo konkurētspēju gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā un tādējādi radot stabilu pamatu būtiskiem valsts maksājumu bilances uzlabojumiem nākotnē.

Valdības akceptētās stabilizācijas programmas uzdevumi ir vērsti vairākos makroekonomikas stabilizēšanas virzienos. Pirmkārt, stingra fiskālā politika paredzēs tālāku budžeta izdevumu optimizēšanu ar virzību uz valsts budžeta sabalansēšanu. Otrkārt, plānā ietvertas strukturālās izmaiņas, kas sekmēs Latvijas maksājumu bilances uzlabošanos un mazinās ekonomikas atkarību no ārvalstu finanšu resursiem.

Pārmaiņas būs vērstas arī uz valsts pārvaldes efektivitātes paaugstināšanu un produktivitātes pieauguma veicināšanu gan biznesa sektorā, gan sabiedrisko pakalpojumu jomā. Plānā arī ietverti pasākumi uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanai un Eiropas Savienības struktūrfondu apguves paātrināšanai. Paredzēti arī stimuli finanšu sektora stabilitātes celšanai, kas atjaunotu naudas plūsmas, veicinātu resursu pieejamību un mazinātu finanšu sistēmas riskus.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: „Tādu tautsaimniecības palēninājumu un ieņēmumu samazinājumu, kāds Latvijā ir pašlaik, mūsu atjaunotā valsts vēl nav piedzīvojusi. Jaunākās prognozes diemžēl liecina, ka Latvija vēl ir tikai ekonomiskās lejupslīdes sākumā. Šādos apstākļos ir nepieciešama noteikta un saskaņota rīcība lejupslīdes bremzēšanai un uzņēmējdarbības atveseļošanai. Šodien valdība konkrēti ir definējusi vairākus būtiskus soļus – nemainīga lata piesaistes kursa saglabāšanu, 2012. gada noteikšanu par eiro ieviešanas sākumu, nodokļu sloga novirzīšanu no ražošanas uz patēriņu, valsts pārvaldes izdevumu samazināšanu ar virzību uz strukturālām pārmaiņām vairākās nozarēs, kurās šobrīd neesam konkurētspējīgi, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Valdībai būs arī turpmāk jārīkojas skarbi. Šobrīd valdības lēmums ir pamats finanšu atbalsta saņemšanai no starptautiskajām institūcijām – Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda.”

Par grozījumiem valsts budžetā 2009. gadam un Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmā ietverto pasākumu īstenošanu vēl lems Saeima. Ar sagatavoto dokumentu saturu ir iespējams iepazīties Finanšu ministrijas mājas lapā http://www.fm.gov.lv/?lat/aktualitates/jaunumi/49033.


Informācijas sagatavotājs:
Diāna Bērziņa
Komunikācijas departamenta direktore
Tālr. 67083867,
mob. tālr. 26557681

E-pasts: Diana.Berzina@fm.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu