Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 7. maijs 18:51:00
Eiropas Savienība » Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmē ES ārlietu ministri gatavojas Eiropadomes sanāksmei
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmē ES ārlietu ministri gatavojas Eiropadomes sanāksmei
Autors: Preses centra nodaļa, 08/12/2008 17:03

8.decembrī Briselē notika Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksme, kurā piedalījās ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Tās uzmanības centrā bija nākamās ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes – Eiropadomes sagatavošana, kas 11., 12.decembrī notiks Briselē.

Gatavojoties Eiropadomes sanāksmei, ES ārlietu ministri pārrunāja tādus svarīgus jautājumus kā Lisabonas līguma turpmākā virzība; klimata un enerģētikas likumdošanas pakete; pasākumi Eiropas ekonomikas atveseļošanai un starptautiskās finanšu sistēmas reformēšanai; Kopējā lauksaimniecības politika; Eiropas drošības un aizsardzības politika, kā arī Austrumu partnerības iniciatīva.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš augstu novērtēja Eiropas Komisijas priekšlikumu par Austrumu partnerību, kas nākotnē ļaus pastiprināt ES divpusējo un daudzpusējo politiku attiecībā uz Eiropas kaimiņattiecību politikas partneriem austrumos - Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovas Republiku un Ukrainu.   

Saistībā ar gaidāmajām Eiropadomes diskusijām par klimata un enerģētikas likumdošanas paketi Māris Riekstiņš uzsvēra, ka ir jāņem vērā ES dalībvalstu līdz šim panāktie emisiju samazinājumi Kioto protokola ietvaros. Attiecībā uz lauksaimniecības politiku ārlietu ministrs uzsvēra, ka ir jāstrādā pie nevienlīdzīgo maksājumu izlīdzināšanas ES. Runājot par ekonomikas un finanšu jautājumiem, Māris Riekstiņš novērtēja Eiropas Komisijas izstrādāto ES ekonomikas atjaunošanas plānu un kā Latvijai svarīgu interesi uzsvēra nepieciešamību panākt ātrāku ES fondu projektu īstenošanas noteikšanu un avansa maksājumu atvieglošanu.

VLĀAP sanāksmes laikā ES ārlietu ministri diskutēja arī par Rietumbalkānu valstu progresu ceļā uz ES, kā arī ES paplašināšanās procesu un iestāšanās sarunu gaitu ar Turciju un Horvātiju.

Ārlietu sesijā Padome apsprieda sasniegumus Tuvo Austrumu miera procesā pēc Anapolisas konferences un pārrunāja atjaunoto ES stratēģiju Tuvo Austrumu miera procesā, kā arī diskutēja par aktualitātēm saistībā ar situāciju Pakistānā un Kongo Demokrātiskajā Republikā.

VLĀAP sanāksmes otrajā daļā ministri apspriedīs turpmāko Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) Dohas attīstības raunda sarunu procesu un ES nostāju, ņemot vērā no 13. līdz 15.decembrim Ženēvā plānotās iespējamās PTO ministru tikšanās.


Preses kontaktiem:
Preses centra nodaļa: (371) 67016 272.
Fakss: (371) 67222 335
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga
E-pasts: media@mfa.gov.lv

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu