Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 11. maijs 14:56:37
Makroekonomika » Pilsoniskā savienība: valsts finanšu ilgtspēja ir politiskās un ekonomiskās neatkarības jautājums
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Pilsoniskā savienība: valsts finanšu ilgtspēja ir politiskās un ekonomiskās neatkarības jautājums
Autors: Dace Balode, 08/12/2008 17:00

Partijas Pilsoniskā savienība Saeimas frakcija šodien apliecinās Valsts prezidentam, ka atbalstīs ekonomikas stabilizācijas plānu, jo tā šobrīd ir vienīgā iespēja novērst Latvijas maksātnespēju, lata devalvāciju un ilgstošu krīzi, kas varētu apdraudēt valsts politisko un ekonomisko neatkarību. Pēc savas vēsturiskās nozīmes šī izvēle ir salīdzināma ar lēmumu pievienoties Eiropas Savienībai.

Pilsoniskā savienība uzskata, ka šādās kritiskās situācijās dalījums „pozīcija – opozīcija” ir otršķirīgs. Mūsu balsojums parlamentā, atbalstot stabilizācijas plānu, būs par Latviju, nevis par valdību. Mēs uzskatām, ka valdība pašreizējā sastāvā nespēs īstenot stabilizācijas plānu. Valdības sastāvs ir radikāli jāatjauno un jānostiprina ar profesionāliem cilvēkiem. Tai jāiegūst plašāks atbalsts Saeimā.

Veidojot stabilizācijas plānu, Pilsoniskā savienība aicina ievērot šādus galvenos principus:

1)valsts pārvaldes sistēmā diferencēt strādājošo skaita un algu samazinājumu atkarībā no nozares nozīmīguma;
2)īpatsvarā nepieļaut līdzekļu samazināšanu izglītībai, infrastruktūras attīstībai, valsts drošībai, sabiedriskās kārtības uzturēšanai;
3)noteikt, ka valsts un pašvaldību budžetos ir jānovirza lielāka valsts un pašvaldību uzņēmumu peļņas daļa, nekā līdz šim;
4)valdībai jānodrošina sistemātiska un pilnīga informācija sabiedrībai par stabilizācijas plāna saturu, noteikumiem un izpildi.

Vienlaikus Pilsoniskā savienība uzskata, ka dziļās krīzes laikā ir jāieliek stingri pamati valsts finanšu ilgtspējai un atbildīgumam – lai šāda situācija vairs neatkārtotos. Tāpēc Pilsoniskā savienība aicina ar likumu noteikt, ka valsts budžeta izdevumi nedrīkst būt lielāki par ienākumiem. Ir jāizveido likumīgs un efektīvs uzraudzības mehānisms, ar kura palīdzību tiek noteiktas tautsaimniecības attīstības un budžeta ieņēmumu prognozes turpmākajiem trim gadiem.

Saprotams, ka līdzsvarots budžets nevar tikt izveidots jau nākošgad, taču ar likumu jānosaka konkrēts termiņš, kad Latvija pāries uz eirozonas kritērijiem atbilstošu (2010. g.) un pilnībā sabalansētu budžetu (2012. g.).

Līdzsvarota budžeta princips ir viena no svarīgākajām Pilsoniskā savienība programmas nostādnēm, kas tika apstiprināta jau partijas dibināšanas kongresā šopavasar.

Pilsoniskā savienība uzskata, ka ekonomikas stabilizācijas plāna izpildes uzraudzībai ir izveidojama Finanšu atbildības padome, ar kuru valdībai jāsaskaņo tautsaimniecības attīstības un budžeta ieņēmumu prognozes turpmākajiem trim gadiem. Šādu padomi var izveidot no Latvijas Bankas, Valsts kontroles, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvjiem, pieaicinot neatkarīgus ekspertus no Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas.

Pēc stabilizācijas plāna un 2009. gada budžeta pieņemšanas ir nepieciešamas izmaiņas valdībā, kuras Pilsoniskā savienība pieprasīs un sarunās par kurām Pilsoniskā savienība ir gatava iesaistīties.


Informāciju sagatavoja:
Pilsoniskās savienības preses sekretāre
Dace Balode
dace.balode@pilsoniska-savieniba.lv
Tālr.: 29289491
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu