Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 12. maijs 11:12:45
Makroekonomika » Par patēriņa cenu pārmaiņām novembrī
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Par patēriņa cenu pārmaiņām novembrī
Autors: Ieva Vēja, 08/12/2008 16:07

Pateicoties degvielas cenu straujam kritumam un krītošā vietējā pieprasījuma spiedienam, Latvija novembrī ir piedzīvojusi deflāciju, patēriņa cenām salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinoties par 0,4%, un gada inflācija ir sarukusi līdz 11,8%. Lai arī inflācijas samazināšanās tika prognozēta, tā bijusi pat straujāka nekā gaidīts un straujāka nekā kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā novembrī arī bijusi deflācija, tomēr mazāka nekā Latvijā – attiecīgi 0,2% un 0,3%.

Noteicošais faktors novembrī bija degvielas cenu kritums par 12,8%, un fakts, ka degvielas cenu strauja samazināšanās, sekojot pasaules tirgus tendencēm, Latvijā sākās vēlāk nekā kaimiņvalstīs, iespējams, daļēji izskaidro to, kāpēc deflācija bijusi lielāka nekā Igaunijā un Lietuvā. Degvielas cenu kritums arī vairāk nekā kompensējis siltumenerģijas sadārdzināšanos par 6%, kuras ietekme novembrī bijusi daudz mazāka nekā iepriekšējā mēnesī. Citās preču un pakalpojumu grupās cenu izmaiņas novembrī ir bijušas samērā nebūtiskas – pārtikas un dzērienu cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielinājušās par 0,1%, bet apģērbu un apavu cenas samazinājušās par 1%.

Sagaidāms, ka gada inflācijas samazināšanās tendence turpināsies, un jau nākamā gada pirmajos mēnešos inflācija var noslīdēt līdz viencipara skaitlim, turklāt pie pašreizējām energoresursu cenām būtu pamats sagaidīt arī gāzes, siltumenerģijas, transporta pakalpojumu un pārtikas cenu pazemināšanos.

Tas, cik ātrā laikā sasniegsim viencipara inflācijas līmeni, var būt atkarīgs arī no valdības lēmumiem nodokļu politikā, kur nākamajā gadā, līdzās jau ieplānotajam akcīzes nodokļa paaugstinājumam alkoholiskajiem dzērieniem, var pievienoties nodokļa paaugstināšana arī naftas produktiem, kā arī pievienotās vērtības nodokļa pacelšana.

 
Ieva Vēja,
DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas analītiķe
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu