Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 8. maijs 02:26:12
Eiropas Savienība » Eiropas radošuma un inovācijas gada (2009) atklāšana plašsaziņas līdzekļiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Eiropas radošuma un inovācijas gada (2009) atklāšana plašsaziņas līdzekļiem
Autors: Kristīne Circene, 05/12/2008 16:38

Šodien Eiropas Komisija sāk informācijas kampaņu par Eiropas radošuma un inovācijas gadu (2009), kuras vadmotīvs ir “Iztēloties. Radīt. Inovēt”. Gada mērķis ir veicināt radošu un inovatīvu pieeju dažādās cilvēka darbības jomās un palīdzēt Eiropas Savienībai labāk pielāgoties pārbaudījumiem, kas gaidāmi globalizētā pasaulē.

Eiropas radošuma un inovācijas gadā tieksimies palielināt informētību par to, cik svarīgs ir radošums un inovācija — pamatprasmes personiskai, sociālai un ekonomikas izaugsmei. Uzsverot radošumu un inovāciju, ES vēlas veidot Eiropas nākotni globālajā konkurencē un rosina ikvienu no mums izkopt spēju radīt un inovēt. ES piedāvās pamatu informētības palielināšanai par saistītajiem jautājumiem un politisku debašu veicināšanai par to, kā palielināt Eiropas radošuma un inovācijas potenciālu. Tāpat kā iepriekšējos gados Eiropas, valsts, reģionu un vietējā līmenī plānoti tādi pasākumi kā veicināšanas kampaņas, sarīkojumi un iniciatīvas.

Īsi pirms kampaņas atklāšanas komisārs Jāns Figeļs sacīja: “Kā radošums, tā spēja inovēt ir ļoti būtiskas cilvēka īpašības — tās piemīt mums visiem, un apzināti vai ne izmantojam tās daudzās lietās un vietās. Vēlos, lai šajā Eiropas gadā eiropieši labāk izprastu, ka, attīstot dotības un inovācijas spējas, varam aktīvi virzīt Eiropu uz labo, palīdzot pilnībā atraisīt potenciālu, gan ekonomisko, gan sociālo.”

Eiropas izglītības, kultūras, apmācības un jaunatnes komisāram Jānam Figeļam piebiedrosies Eiropas Parlamenta deputāts Mikel Irujo Amezaga. Jaunā (2009) Eiropas gada Informācijas kampaņas atklāšanā būs klāt arī trīs gada vēstnieki: profesors Edward de Bono, milzu autoritāte radošas domāšanas un inovācijas jomā, profesors Karlheinz Brandenburg, plašsaziņas tehnoloģiju profesors un Fraunhofer Institute for Digital Media Technology direktors, un Jordi Savall, izpildītājmākslinieks, skolotājs un muzikologs.

Preses konferenci plkst. 12.30 Berlaymont ēkā apmeklēs arī Vīnes Dārzeņu orķestra muzikanti, kuri demonstrēs savu atjautību, darinot instrumentus vakarā paredzētajam koncertam. Orķestris, būdams jaunas radošas pieejas piemērs, spēlēs instrumentus, kas izgatavoti vienīgi no dārzeņiem. Šis atklāšanas koncerts iezīmēs arī oficiālo Eiropas kultūru dialoga gada (2008) miju ar nākamo, 2009., gadu. Visi akreditētie žurnālisti ir laipni aicināti noklausīties šo koncertu, pēc kura būs pieņemšana.

Eiropas radošuma un inovācijas gada pasākumi aptvers visu Eiropas Savienību un daudzas jomas: ne tikai izglītību un kultūru, bet arī uzņēmējdarbību, reģionu un pētniecības politiku.

Gadu oficiāli atklās 7. janvārī Prāgā, klātesot Komisijas priekšsēdētājam Žozē Manuelam Barrozu un Čehijas Republikas premjerministram Mirekam Topolānekam. Ieradīsies pārstāvji no visām dalībvalstīm, viņu vidū būs īpaši iecelti valsts koordinatori.

Atklājot gadu plašsaziņas līdzekļiem, tiks atklāta arī tīmekļa vietne http://www.create2009.europa.eu/, kura veltīta nākamajam Eiropas gadam un kurā būs meklējamas jaunākās ziņas, sarīkojumu un norišu plāns, ko visa gada garumā regulāri atjauninās, ziņas par politiskām nostādnēm un reklāmas materiāli, ziņojumi par rezultātiem un atsevišķas Eiropas gada partneriem veltītas lapas. Īpaša sadaļa tiks atvēlēta norisēm dalībvalstīs.

Vairākas radošuma un inovācijas jomā prominentas personas aicinātas kļūt par gada vēstniekiem. Aicinājumam atsaukušās divdesmit četras. Starp šiem cilvēkiem ir bijušais Somijas premjerministrs, ievērojamais uzņēmējs un ES ziņojuma par inovāciju autors Esko Tapani Aho; vadošais Eiropas pētnieks inovācijas jomā profesors Bengt-Åke Lundvall; lielā autoritāte pasaulē radošuma un izglītības jomā sers Ken Robinson; galvenais “Apple” dizaineris Jonathan Paul Ive; “Microsoft International” prezidents Jean-Philippe Courtois; skolotājs un slavenā Rubika kuba izgudrotājs profesors Ernő Rubik un Rumānijā dzimušais Francijas filmu režisors un scenārists Radu Mihăileanu. Vēstnieki popularizēs Eiropas gadu savā zemē un visā pasaulē un, ja vien būs iespējams, piedalīsies zīmīgākajos sarīkojumos.

Visa gada garumā Briselē notiks sešas atklātās debates par galvenajiem tematiem, kas saistīti ar radošumu un inovāciju, tās būs platforma pārdomām un ideju apmaiņai, kas varētu veicināt diskusijas par radošuma un inovāciju politiku. Tajās risinās jautājumus, kas saistīti ar kultūru daudzveidību, publisko sektoru, izglītību, zināšanu sabiedrību, ilgtspējīgu attīstību, jaunradi mākslā un ražošanā.

Lūdzu, ņemiet vērā, ka Vīnes Dārzeņu orķestra koncerts šovakar sāksies 19.30 Moljēra teātrī. Uz koncertu ir laipni aicināti žurnālisti, kas darbojas Briselē. Pie ieejas jāuzrāda preses karte, un ieeja būs nodrošināta rindas kārtībā.

Papildu informācija http://www.create2009.europa.eu


Kristīne Circene
P.R.A.E. Public Relations
Phone: + 371 67 81 22 41, + 371 67 24 23 93
Fax: + 371 67 21 77 71
Mobile: + 371 26 89 68 79
E-mail: kristine.circene@prae.lv

 
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu