Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 12. maijs 05:27:57
Makroekonomika » Izsludināts pirmais konkurss ieguldījuma fonda ietvaros
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Izsludināts pirmais konkurss ieguldījuma fonda ietvaros
Autors: Evita Urpena, 04/12/2008 15:59

2008.gada 4.decembrī Eiropas Investīciju fonds izsludina pirmo konkursu finanšu starpniekiem, kas nākamajā gadā uzsāks sniegt investīciju atbalstu komersantiem riska kapitāla un tehnoloģiju pārneses jomā.

Šie ir pirmie finanšu vadības instrumenti, kuru ieviešanu uzsācis Eiropas Investīciju fonds saskaņā ar Latvijas Republikas valdības un Eiropas Investīciju fonda 2008.gada 16.jūlijā noslēgto līgumu par Eiropas Savienības struktūrfondu ieguldījumu fonda ieviešanu.

Riska kapitāla un tehnoloģiju pārneses investīciju finansēšanai paredzētais kopējais finansējums, kas tiks ieguldīts veidojamajos investīciju fondos, ir 73 miljoni eiro, tai skaitā sagatavošanas kapitāla fondos - 6,3 miljoni eiro, sākuma kapitāla fondos - 16,2 miljoni eiro, līdzinvestīciju fondā - 8,1 miljoni eiro un riska kapitāla fondos - 42,4 miljoni eiro.

Tehnoloģiju pārneses jomā sagatavošanas kapitāla fondu ietvaros paredzēts izsniegt aizdevumus komersantiem sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtējumam un attīstībai līdz 100 000 eiro apmērā.

Sākuma kapitāla fondu un riska kapitāla fondu ietvaros paredzēts risināt nepietiekama uzņēmumu pašu kapitāla problēmu. Riska kapitāla instrumenta mērķis ir paaugstināt eksportu un konkurētspēju.

Sākuma kapitāla fondi investīcijas veiks tikai komersantu, kas vēl nav komerciāli pārdevuši savas preces vai pakalpojumus un vēl negūst peļņu, ražojumu izstrādei un tirdzniecības sākumposmam līdz 1 miljonam eiro.

Riska kapitāla fondi investīcijas līdz 3 miljonu eiro apmērā veiks, lai nodrošinātu finansējumu gan komersantu, kas vēl nav komerciāli pārdevuši savas preces vai pakalpojumus un vēl negūst peļņu, ražojumu izstrādei un tirdzniecības sākumposmam, gan izaugsmei un darbības paplašināšanai, ražošanas jaudas paaugstināšanas nolūkos, attīstot  tirgus vai produktus vai nodrošinot papildus apgrozāmo kapitālu.

Līdzinvesticiju fonds veiks investīcijas līdz 500 000 eiro apmērā uzņēmumos kopā ar privātajiem investoriem, kuri, izmantojot savu iepriekšējo pieredzi gan konkrētajā nozarē, gan uzņēmumu vadībā, dos arī būtisku pievienoto vērtību uzņēmuma projekta realizācijai.

Preses konferencē piedalījās:

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš
Eiropas Investīciju fonda Reģionālā biznesa attīstības Ziemeļeiropas reģiona vadītājs Graham Cope
Eiropas Investīciju fonda Latvijas biroja pārstāvis Krišjānis Zariņš.

Kā zināms, 2008.gada 16.jūlijā ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards un Eiropas Investīciju fonda vadītājs Ričards Pellī (Richard Pelly) parakstīja Līgumu starp Latvijas Republikas valdību un Eiropas Investīciju fondu par Eiropas Savienības struktūrfonda ieguldījumu fonda ieviešanu. Ieguldījumu fonda kopējais finansējums 183 miljoni eiro.

Ar finanšu instrumentu palīdzību, kurus plānots ieviest ieguldījumu fonda ietvaros komersants saņems finansējumu, kuru citkārt, piemēram, nodrošinājuma trūkuma vai pārāk augsta riska dēļ, nesaņemtu.

Ieguldījumu fonda ietvaros finansējumu komersantiem piešķirs nevis dāvinājuma, bet ieguldījuma pamatkapitālā, aizdevuma vai garantijas veidā, līdz ar to finansējums pakāpeniski tiks atmaksāts fondā un būs pieejams atkārtotam atbalstam komersantiem. Tādejādi ieguldījuma fonds darbosies kā ilgtermiņa atbalsta instruments.

Saskaņā ar līgumu, Eiropas Investīciju fonds realizēs ieguldījumu fonda ieguldījumu stratēģiju, izvēlēsies finanšu starpniekus, ar kuriem  slēgs līgumus par konkrēto finanšu instrumentu ieviešanu, uzraudzīs noslēgto līgumu izpildi, veiks ieguldījumu fonda ieguldījumu portfeļa pārvaldību, kā arī izvietos ieguldījumu fonda brīvos līdzekļus.

Eiropas Investīciju fonds ir izveidots 1994.gadā, lai atbalstītu mazos uzņēmumus. Eiropas Investīciju Fonds ir daudzpusēja finanšu institūcija, kura dalībnieki ir Eiropas Investīciju banka, Eiropas Kopiena un virkne komercbanku.

EIF nodrošina riska kapitālu maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), jo īpaši tādiem uzņēmumiem, kas tikko uzsākuši savu darbību, kā arī uz tehnoloģijām orientētiem uzņēmumiem. EIF arī sniedz garantijas finanšu iestādēm (piemēram, bankām) attiecībā uz to aizdevumiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

EIF nav kredītiestāde. Tas arī nesniedz un nepārvalda dotācijas vai subsīdijas uzņēmumiem, turklāt neiegulda MVU arī tieši. Tā darbojas ar banku un citu finanšu starpnieku palīdzību. EIF izmanto vai nu savus līdzekļus, vai EIB un Eiropas Savienības piešķirtos līdzekļus.

EIF darbojas Eiropas Savienības dalībvalstīs un Horvātijā, Turcijā, kā arī trijās EBTA valstīs (Islandē, Lihtenšteinā un Norvēģijā).


Papildus informācijai:
Graham Cope
Eiropas Investīciju fonda Reģionālā biznesa attīstības
Ziemeļeiropas reģiona vadītājs
e-pasta adrese:
cope@eif.org

Informāciju sagatavoja:
Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67013193
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu