Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 05:37:27
Pasaule » Āfrikas pilsoņu karos un ieroču kontrabandā iegūtie līdzekļi, iespējams, investēti Latvijā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Āfrikas pilsoņu karos un ieroču kontrabandā iegūtie līdzekļi, iespējams, investēti Latvijā
Autors: BNA, 04/12/2008 14:02

Rīgā šodien viesojās starptautiskās cilvēktiesību organizācijas Global Witness vadošais kampaņu organizētājs Alekss Jērslijs (Alex Yearsley), kurš dalījās savā pieredzē par Libērijas un Sjerraleones pilsoņu karu notikumiem, kā arī par to, kā Global Witness piedalījās šo asiņaino karadarbību izbeigšanā, informē pētnieciskais žurnālists un Sabiedriskās Izmeklēšanas Biroja izveidotājs Imants Liepiņš.

«Global Witness meklē karu ekonomisko pamatojumu un cenšas to pārraut. Piemēram, Libērijas un Sjerraleones asiņainajos karos mērķis bija sagrābt un ekspluatēt dabas resursus (dimantu atradnes, vērtīgā tropiskā koksne u.c.). Mēs palīdzējām izbeigt šo karadarbību, ieviešot starptautisko t.s. Kimberlijas procesu, kam pievienojusies arī Latvija — tā ir dimantu izcelsmes sertifikācija, kas neļāva vairs nesertificētos konfliktu dimantus pārdot apmaiņā pret ieročiem. Dažu gadu laikā, kad Libērijas diktatoram Čārlzam Teiloram vairs nebija iespējams iepirkt ieročus, karš beidzās, un šobrīd Teilors tiek tiesāts par kara noziegumiem Hāgas tribunālā,» skaidro Alekss Jērslijs.

Savukārt Latvijas pētnieciskās žurnālistikas biedrības izveidotājs Imants Liepiņš turpināja stāstu, norādot uz Šveicē reģistrēto kompāniju Merohaus Verwaltungs AG, kura, pēc Itālijas policijas un prokuratūras pārstāvju dokumentiem, deviņdesmitajos gados bija nelegālās ieroču naudas aprites centrāle. Merohaus Verwaltungs piesaistīja kredītus, ķīlā liekot vērtspapīrus un neapstrādātus dimantus. Pēc tam dimanti tika pārdoti caur firmu Intras B.V. Holandē, bet par iegūto naudu pasūtītas kravas Bulgārijas ieroču firmā Kintex ar galamērķi Monrovijā, Libērijā. Kompānijas Merohaus Verwaltungs dibinātājs, akcionārs un direktors bija Rūdolfs Meroni, Latvijā pazīstams kā Šveices advokāts.

Vēl vairāk, pēc 2000. gada Merohaus Verwaltungs pārdēvējās par PMT International, izveidojot kopuzņēmumus Austrijā (PMT Realkanzlei Dornbirnas pilsētā) un Rīgā (PMT Balticum). Rīgas kompānijai bija meitasuzņēmums SIA Ziemeļzunds, kas šobrīd saucas PMT Invest. Šī kompānija, sākot ar 2000. gadu, kā redzams no Zemesgrāmatas datiem, uzpirkusi miljonus vērtus nekustamos īpašumus Ķīpsalā (piemēram, 15 kadastra numuri Balasta dambī, Enkura ielā, Ogļu ielā, kā arī Staraja Rusas ielā un Maskavas ielā.

Sabiedriskās Izmeklēšanas Birojs turpinās darbu pie šo jautājumu izpētes, lai noskaidrotu, vai Latvijā nav investēti Āfrikas pilsoņu karos un ieroču kontrabandā iegūtie līdzekļi.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu