Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 06:36:19
Izklaide » Kino „Rīga” demonstrēs starptautisku atzinību guvušas filmas
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Kino „Rīga” demonstrēs starptautisku atzinību guvušas filmas
Autors: Ivars Jakovels, 03/12/2008 12:36

85. dzimšanas dienas svētku mēneša ietvaros no šā gada 8. decembra kino „Rīga” uzsāks demonstrēt rumāņu režisora Kristiana Mungiu filmu „4 mēneši, 3 nedēļas un 2 dienas”, kas saņēmusi Starptautiskā Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru, kā arī vairākus 2007. gada augstākos Eiropas Kinoakadēmijas apbalvojumus. Savukārt kinoteātra jubilejas svinību laikā 13. decembrī kino „Rīga” notiks 2008. gada Kannu kinofestivāla laureātes, franču režisora Lorāna Kantē filmas „Četrās sienās”, Latvijas pirmizrāde.

Divas Eiropā visaugstāk godalgotās filmas, kas iekļautas kino „Rīga” repertuārā, sniegs skatītājiem iespēju ne tikai baudīt labu kino, bet arī salīdzināt labāko ar labāko. Abas šīs filmas uzskatāmas par Kannu kinofestivāla sensācijām, kas izraisījušas diskusijas gan kino profesionāļu, gan kinoskatītāju vidū.

„4 mēneši, 3 nedēļas un 2 dienas”

Filma, kas apliecina Rumānijas kino īpašo vietu Eiropā. Filmas darbība risinās laikā, kad Rumānijā valda Čaušesku režīms, kas nozīmē visu pirmās nepieciešamības preču deficītu un vienaldzību pret cilvēku kā personību. Valstī, kurā ir ierobežotas visas cilvēciskās tiesības un vajadzības, īstas ir tikai emocijas. Studente Gabita saprot, ka ir stāvoklī un gaidāmajam bērniņam nebūs vietas viņas dzīvē. Draudzene ir vienīgais cilvēks, kuram Gabita uzdrošinās atklāt savu problēmu ...

„4 mēneši, 3 nedēļas un 2 dienas” ir ne viena vien Austrumeiropas iedzīvotāja sakropļotā likteņa griezīgs portrets, ko pārliecinoši izspēlē filmas aktieri. Komunistiskā režīma pēdējo gadu morālo sabrukumu uzsver arī izcilais un neparastais operatora darbs.

„Četrās sienās”

Pirmā franču filma, kas pēc divdesmit gadu pārtraukuma saņēmusi prestižā Kannu kinofestivāla galveno balvu. Ar Zelta palmas zaru apbalvotā filma vēsta par jauna skolotāja un viņa raibā audzēkņu pulciņa gaitām viena mācību gada laikā Francijā. Taisnīgā un cilvēciski gudrā skolotāja daudznacionālā klase met izaicinājumu, kas viņam pašam liek apšaubīt savu metožu pareizību...

Neparastā drāma veidota pēc Fransuā Begado romāna, kurā viņš atklāj savu pieredzi skolotāja darbā. Filmas galvenās lomas atveidotājs ir pats Begado, bet skolēnu lomās ir īsta Parīzes skolas klase. Filma dinamiski runā par franču jauno sabiedrību, niansēti atklājot cilvēku atšķirīgo pieredzi un dažādos raksturus. „Četrās sienās” ir Francijas oficiālais pieteikums Amerikas kinoakadēmijas balvai „Oskars” labākās ārzemju filmas kategorijā.

Vairāk informācijas: www.kino.riga.lv.


Informāciju sagatavoja:
Ivars Jakovels,
Rīgas Kultūras aģentūras
mārketinga vadītājs
Tālr. 29431030; 67043615
e-pasts: ivars.jakovels@riga.lv
www.rka.riga.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu