Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 30. aprīlis 05:53:01
Kultūra » Plāno attīstīt izglītību filmu nozarē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Plāno attīstīt izglītību filmu nozarē
Autors: Sintija Pakalne, 03/12/2008 11:56

Ļoti daudzi notikumi, kas saistās ar filmu mākslas procesiem Latvijā, liecina, ka sevišķi pēdējos gados šajā nozarē notiek vērtīgas, vērā ņemamas izmaiņas. Latvijas filmu piedāvājums kļūst plašāks, producēšana – vērienīgāka un, pats svarīgākais, skatītāju skaits un interese aug. Kā ikviens process, kurš attīstās, tas prasa arī jaunu spēku, jaunu paaudžu papildinājumu, pilnvērtīgu profesionalitātes pārmantojamību un izaugsmi.

Lai arī kopš neatkarības atgūšanas un pirmo filmu nozares augstākās izglītības programmu izveides noticis daudz izmaiņu un uzlabojumu, tomēr Latvijas Kultūras akadēmijas Filmu mākslas nodaļa nepietiekamā finansējuma un tehniskās bāzes dēļ nespēj sniegt pilnu apmācību spektru.

LKA mācību līdzekļu ekipējumā nav pietiekamas tehniskās bāzes, lai nodrošinātu studentiem iespējas jau mācību laikā apgūt savu nākotnes profesiju praktiski.

Pēc Kultūras akadēmijas profesora Pētera Krilova domām viens no būtiskākajiem trūkumiem ir atbilstoša līmeņa mācību studijas neesamība. P.Krilovs saka: „Ir nobriedusi vajadzība veidot mācību filmu studiju kā patstāvīgu vienību, kurai būtu noteikts un garantēts finansējums, producēšanas jauda un juridiskais statuss, kas atvieglotu attiecības ar valsts budžetu un finansēšanas iespējas no dažādiem fondiem.”

Šādu iespēju Kultūras akadēmija saskata sadarbībā ar Rīgas kinostudiju, kurā jau iepriekš notikušas atsevišķas nodarbības studentiem. Kinostudijas telpas ir īpaši piemērotas un pateicīgas, lai tajās pēc nepieciešamības izvietotu mācību darbu, vingrinājumu un aktieru mēģinājumu radošās grupas, kas strādātu, netraucējot citiem.

Latvijas Kultūras akadēmija un A/S „Rīgas Kinostudija” jau šobrīd vienojušās par darba grupas izveidi, kuras galvenais uzdevums ir saskaņot un finansiāli pamatot abu institūciju sadarbību plašākam profesionālās izglītības kopprojektam. Tai pašā laikā Kultūras akadēmijas Audiovizuālās un teātra mākslas katedra ir sagatavojusi izvērstu izglītības stratēģijas uzdevumu projektu, kuru 5. decembrī plāno prezentēt Nacionālā kino centra un Kultūras ministrijas paspārnē izveidotās Filmu padomes rīkotajā seminārā par filmu nozares turpmāko attīstību un tās veicināšanu.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu