Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 04:56:28
Izklaide » Kino „Rīga” notiks Norvēģijas filmu dienas
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Kino „Rīga” notiks Norvēģijas filmu dienas
Autors: Ivars Jakovels, 03/12/2008 11:51

No šā gada 5. līdz 7. decembrim kino „Rīga” norisināsies Norvēģijas filmu dienas „Jauns un bezbailīgs”. Tas ir sauklis, ar kuru norvēģu kinoindustrija dodas pasaulē jau vairākus gadus un iekaro aizvien vairāk skatītāju sirdis gan savās mājās, gan starptautiskajos kinofestivālos visā pasaulē. Jauni un bezbailīgi ir arī  Norvēģijas filmu dienu programmā ietverto filmu varoņi. Filmu dienu ietvaros tiks demonstrētas filmas „ Kautokeino sacelšanās” un „Snovbordists”, kā arī animācijas filma mazajiem skatītājiem un viņu vecākiem „Rūķis ar lapsas asti”.

Skaistais un skaudrais ziemeļnieku lielformāta eposs „Kautokeino sacelšanās” ir apjomīgs projekts, kas vēsta par vēsturiski nozīmīgiem notikumiem Norvēģijas pagātnē un kuru popularitātes ziņā var salīdzināt ar filmas „Rīgas sargi” triumfa gājienu Latvijas kinoteātros. Filmas režisors  Nilss Gaups , kurš pēc tautības ir sāms un kura senču vēsture cieši saistīta ar filmā redzamajiem notikumiem, ir viens no norvēģu kino lielākajiem talantiem. Režisora filma „Ceļa zinātājs” savulaik tika iekļauta Amerikas kinoakadēmijas balvas „Oskars” nomināciju sarakstā. Filma „Kautokeino sacelšanās” sniedz unikālu iespēju ielūkoties sāmu tautas vēsturē un sadzīvē, satikties ar ziemeļbriežiem un dzīvot līdzi drosmīgajiem un bezbailīgajiem filmas varoņiem. Filmas seansi 5. decembrī plkst. 18.30 un 7. decembrī plkst 15.00.

Efektīgi uzfilmētā jauniešu  filma „ Snovbordists” it īpaši ieinteresēs tos skatītājus, kuri aizraujas ar ziemas sporta veidiem un mīl pārgalvīgi riskēt. Filma ir klasisks stāsts par jaunatnācēja spēju izturēt pārbaudījumus un uzvarēt, kuru papildina galvu reibinošas virāžas ar snovborda dēli pasakaini skaistajos Norvēģijas kalnos. Filma māca noticēt sev, nepadoties un sasniegt cerēto. Filmas seansi 5. decembrī plkst. 21.00 un 6. decembrī plkst. 19.30

Norvēģijas kinoindustrijai ir tik ļoti paveicies ar apkārtējo dabu, ka izveidojusies tradīcija filmēt dabas skatus kā uz auduma veidotas gleznas. Norvēģu operatoriem, kas pašreiz tiek atzīti par vieniem no labākajiem pasaulē, ir gandrīz mistiska radniecības sajūta ar apkārtējo dabu. Saikne starp ainavu un filmās redzamajiem notikumiem ir cieša un reālistiska – daba vienmēr ir norvēģu filmu svarīgs elements.

Animācijas filma „ Rūķis ar lapsas asti”, kas domāta bērniem un viņu vecākiem, tehniski ir nedaudz līdzīgā Volta Disneja studijas darbiem. Galvenajās lomās  darbojas rūķis Gūrins, detektīvs un ļaunā atraitne, ko radījis pazīstamais Norvēģijas satīriķis un mākslinieks Hjells Aukrusts. Arī šīs filmas galvenais varonis ir jauns un bezbailīgs – tikai viņa vēlme izjokot līdzcilvēkus noved pie bīstamām situācijām, kuras, kā jau pasaku filmās ierasts, tomēr atrisinās laimīgi. Filmas seansi 6. un 7. decembrī plkst. 13.00.

Uz Norvēģijas filmu dienām kino „Rīga” aicina ne tikai tos skatītājus, kuri jau tradicionāli apmeklē Ziemeļvalstu kino dienas, bet arī tos, kuri vēl tikai vēlas atklāt ziemeļu skarbo skaistumu.

Norvēģijas filmu dienas rīko kino „Rīga” sadarbībā ar Norvēģijas Filmu institūtu, Norvēģijas Karalistes vēstniecību Rīgā un filmu izplatīšanas kompāniju „NonStop Sales”.

Seansi:

„Kautokeino sacelšanās” –  5. decembrī 18.30, 7. decembrī  15.00.
„Snovbordists” –  5. decembrī 21.00, 6. decembrī 19.30.
„Rūķis ar lapsas asti” – 6. decembrī 13.00, 7. decembrī 13.00.

Vairāk informācijas: www.kino.riga.lv.


Informāciju sagatavoja:
Ivars Jakovels,
Rīgas Kultūras aģentūras
mārketinga vadītājs
Tālr. 29431030; 67043615
e-pasts: ivars.jakovels@riga.lv
www.kino.riga.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu