Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 11. maijs 12:04:41
Makroekonomika » Grozot 2009.gada budžetu, līdzekļu samazinājums veselības aprūpei nav pieļaujams
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Grozot 2009.gada budžetu, līdzekļu samazinājums veselības aprūpei nav pieļaujams
Autors: Iveta Neimane, 29/11/2008 21:37

Šodien noslēdzās 3.gadskārtējā pacientu organizāciju vadītāju konference „JAUNA SADARBĪBA – JAUNAS IESPĒJAS”, kas šogad notiek valstij smagā laikā - teju ikviens valsts iedzīvotājs izjūt ekonomiskās krīzes sekas.

Konferences darba kārtībā bija iekļauti vairāki pacientiem un to organizācijām aktuāli jautājumi. Vērtējām, kā veicies ar pērn parakstītā Memoranda par sadarbības principiem starp pacientu organizācijām, farmācijas nozares sabiedriskajām organizācijām un Veselības ministriju izpildi un ko vajadzētu uzlabt dokumenta ieviešanā. Izvērtējām arī pētījuma rezultātus par to, cik pieejama ikdienā ir ārstniecības iestāžu vide pacientiem.

Taču lielākā konferences uzmanība šogad tika pievērsta veselības aprūpes finansējuma aspektiem - gan ES fondu izlietojumam veselības aprūpei un nevalstisko organizāciju darba sekmēšanai, gan, jo īpaši – veselības valsts budžeta finansējumam. Tāpēc konferences laikā pieņemām aicinājumu valdībai nesamazināt 2009.gada valsts veselības budžeta apmēru.

Kā zināms, valdības vadītājs nupat paziņojis, ka tikko apstiprinātais nākamā gada valsts budžets, iespējams, jau decembrī atkal tiks grozīts, jo izdevumi jāsamazina vēl par 300 miljoniem latu.

Diemžēl drastiskie taupības pasākumi skāruši arī veselības aprūpi - jomu, kurai Latvijā joprojām tiek atvēlēts divreiz mazāk līdzekļu attiecībā pret iekšzemes kopproduktu nekā vidēji Eiropā (8,6% Eiropā pret vidēji 3,6% Latvijā).

Pacienti jau zina, ka no nākamā gada divreiz vairāk jeb lats būs jāmaksā par nokļūšanu pie ģimenes ārsta. Pacienta iemaksa pie ārsta speciālista tiks palielināta līdz trim latiem, kaut gan Latvijā jau tāpat ir augstākais privāto līdzmaksājumu īpatsvars Eiropā.

Līdztekus minētajam bažas raisa arī valdības iecere, iespējams, palielināt pievienotās vērtības nodokli medikamentiem, kas nav pieļaujams, jo novestu pie nevēlama zāļu sadārdzinājuma.

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO uzskata par pilnīgi nepieļaujamu samazināt jau tā kritiski trūcīgo finansējumu veselības aprūpei, grozot nākamā gada valsts budžetu. To darot, sekas jutīs lielākā daļa iedzīvotāju, īpaši pacienti ar hroniskām slimībām, jo tiks ierobežota pieeja kvalitatīvai, savlaicīgai veselības aprūpei un valsts apmaksātajiem medikamentiem.

To, cik tuvredzīga ir šāda nepārdomāta taupības politika, liecina arī statistika - pēc veselības rādītājiem Latvija jau šobrīd ieņem vienu no pēdējām vietām Eiropas Savienībā.
Jau 2006.gadā SUSTENTO veiktais pētījums atklāja, ka līdzekļu trūkuma dēļ pilnvērtīgu medicīnisko aprūpi, tai skaitā zāles, konsultācijas, slimnīcu nevarēja atļauties 72% aptaujāto. Divu gadu laikā dzīves dārdzība, arī veselības aprūpes pakalpojumu cenas ir strauji augušas. Līdz ar to paredzam, ka pacientu loks, kuri nevar atļauties normālu medicīnisko aprūpi, diemžēl noteikti ir audzis.
To, ka ietaupīt veselības budžetā faktiski nav, no kā, liecina arī smagā situācija valsts kompensējamo medikamentu jomā. Kā zināms, satraukumu sabiedrībā nupat raisījusi ziņa par ierobežoto valsts medikamentu pieejamību HIV/AIDS pacientiem līdzekļu trūkuma dēļ.

Samazinot vēl vairāk finansējumu veselības aprūpei, SUSTENTO māc pamatotas bažas, ka bez zālēm var palikt pacienti arī ar citām diagnozēm.

Jāatgādina, ka Ivara Godmaņa vadītā valdība savā deklarācijā solījusi „veicināt tādu veselības aprūpes politiku, kas orientēta uz savlaicīgu un pēctecīgu medicīnisko pakalpojumu pieejamību ikvienam Latvijas iedzīvotājam”. Vai tad, ja ārsta vizītes kļūst ar vien dārgākas, ja valsts apmaksātie medikamenti nav pieejami - vai šādu veselības aprūpi var saukt par „savlaicīgu un pēctecīgu”?
SUSTENTO aicina valdību un Saeimu pildīt deklarācijā solīto un nepieļaut vēl lielāku veselības aprūpes budžeta samazinājumu 2009.gadā, skatot nākamā gada budžeta grozījumus.

Gunta Anča, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja

Iveta Neimane
Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO
Valdes priekšsēdētājas vietniece


Papildu informācija:
Iveta Neimane, 67590437
mob. 29191600

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu