Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 13. maijs 16:51:29
Makroekonomika » Gada ienākumu deklarāciju papildinās ar vairākiem pielikumiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Gada ienākumu deklarāciju papildinās ar vairākiem pielikumiem
Autors: Elīna Dobulāne, 27/11/2008 16:17

Lai nodrošinātu gada ienākuma deklarācijas atbilstību likumam par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), ceturtdien, 27. novembrī, valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību.

Ar grozījumiem likumā par IIN tika noteikta atšķirīga nodokļa likme, tas ir 15%, ienākumiem, kas gūti no saimnieciskās darbības. Savukārt saimnieciskās darbības veicējiem, kuri veic noteiktu darbību tiek dota iespēja izvēlēties maksāt fiksēto ienākuma nodokli. Izmaiņas arīdzan paredz proporcionāli sadalīt likumā noteiktos atskaitījumus, kas samazina ar nodokli apliekamo ienākumu, starp attiecīgajiem ienākumu veidiem.

Lai nodrošinātu dažādu nodokļa likmju piemērošanu, plānots veikt izmaiņas gada ienākumu deklarācijā D, vienlaicīgi MK noteikumus papildinot ar jaunu iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas D6 pielikumu, lai nodrošinātu likumā noteikto atskaitījumu, kas samazina ar nodokli apliekamo ienākumu, sadalījumu proporcionāli starp attiecīgajiem ienākumu veidiem.

MK noteikumus plānots papildināt ar D5 pielikumu, kas jāaizpilda IIN maksātājam, kurš par saimnieciskajā darbībā gūtajiem ieņēmumiem maksā fiksēto ienākuma nodokli.

Tāpat paredzams, ka tiesību akts tiks papildināts ar normu nodokļa maksātājam, kurš deklarāciju iesniedz, lai deklarētu tikai taksācijas gada attaisnotos izdevumus par izdarītajām iemaksām privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, aizpildīt tikai deklarācijas D 09. rindu.


Informācijas sagatavotājs:
Elīna Dobulāne
Preses nodaļas vadītāja
Tālr. 67083850, Elina.Dobulane@fm.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu