Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 04:16:52
Izklaide » Internets pieejams katrai otrai mājsaimniecībai
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Internets pieejams katrai otrai mājsaimniecībai
Autors: Sintija Pakalne, 27/11/2008 14:13

Centrālās statistikas pārvaldes veiktā apsekojuma* par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju lietošanu mājsaimniecībās rezultāti liecina, ka 2008.gada pirmajā ceturksnī internets bija pieejams katrai otrai mājsaimniecībai (53%). Savukārt vismaz reizi internetu ir lietojuši 66% no visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas ir par 5 procentpunktiem vairāk nekā 2007. gada pirmajos trijos mēnešos. Statistiskajos reģionos interneta pieslēgums mājsaimniecībās visvairāk bija Rīgā - 60% un Pierīgā - 58%, bet vismazāk – Vidzemē - 44% un Latgalē - 40%, informē Centrālās statistikas pārvaldes Tirdzniecības un pakalpojumu statistikas daļa.

Lai piekļūtu internetam, mājsaimniecībās visvairāk tika izmantots galda dators (42%). Ievērojami palielinājies mājsaimniecību skaits, kurās interneta piekļuvei izmantots portatīvais dators (16%), kas ir par 10 procentpunktiem vairāk nekā 2007. gada pirmajos trijos mēnešos. Mobilo tālruni interneta piekļuvei izmantoja 20% no visām mājsaimniecībām. Platjoslas pieslēgumu lietoja 75% no mājsaimniecībām ar interneta pieslēgumu, kas veido 12 procentpunktu pieaugumu, salīdzinot ar 2007. gada pirmajiem trīs mēnešiem.

Apsekojuma rezultāti liecina, ka datora un interneta lietošanas biežums ir apgriezti proporcionāls personu vecumam. Vecuma grupā 16–24 gadi internetu bija lietojuši 94%, 25–34 gadi – 80%, bet vecuma grupā no 65 līdz 74 gadiem – tikai 6% no iedzīvotājiem attiecīgajā grupā.

Puse no visiem iedzīvotājiem internetu lietoja mājās, kas ir par 7 procentpunktiem vairāk nekā 2007. gada pirmajā ceturksnī. Darba vietā internetu izmantoja 22% no visiem Latvijas iedzīvotājiem, 10% - izglītības iestādēs, taču vecuma grupā no 16 līdz 24 gadiem, t. i., grupā, kas ietver arī skolēnus un studentus, šis rādītājs bija ievērojami augstāks – 50%, un tas nav pieaudzis, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni.

2008. gada janvārī - martā gandrīz visi interneta lietotāji (96%) to izmantoja informācijas meklēšanai un tiešsaistes pakalpojumiem, 88% - e-pasta sūtīšanai, čatošanai u.tml. 64% tīmekļa lietotāju kārtoja darījumus caur interneta banku. 44% mēģināja uzzināt informāciju par izglītības un mācību iespējām.

Mobilo tālruni lietoja 9 no 10 Latvijas iedzīvotājiem (90%). Tas arī tiek izmantots, lai piekļūtu interneta videi, kas sniedz lietotājiem, papildus parastajām, virkni specializētu iespēju. No mobilā tālruņa papildus aktivitātēm tā lietotāji visvairāk ir iecienījuši interneta pārlūkošanu (17%) un fotogrāfiju vai video klipu augšupielādēšanu no mobilā tālruņa mājas lapā (16%).
Personiskā navigācija (lai atrastu kādu vietu vai adresi), ar atrašanās vietu saistītu pakalpojumu saņemšana (piemēram, informācija par ceļošanu vietējā mērogā, iepirkšanos, kultūras pasākumiem)

*Šāds apsekojums pēc vienotas metodoloģijas tiek veikts katrā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī, tāpēc iegūtie rezultāti ir savstarpēji salīdzināmi visās ES valstīs. Apsekojumā piedalījās mājsaimniecības, kurās bija vismaz viena persona. Tika aptaujātas visas mājsaimniecībā dzīvojošās personas vecumā no 16 līdz 74 gadiem.





KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu