Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 13. maijs 08:59:11
Makroekonomika » Jo veiksmīgāka struktūrfondu apguve, jo ātrāka izeja no krīzes
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Jo veiksmīgāka struktūrfondu apguve, jo ātrāka izeja no krīzes
Autors: Ivars Bušmanis, 27/11/2008 09:12

Iveta Šulca, Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja, uzsver, ka pašreizējā pasaules ekonomiskajā situācijā struktūrfondi ir ļoti uzticams finansējuma avots ieguldījumiem: "Struktūrfondu programmas tieši atbalsta ekonomikas attīstību, ir domātas ilgtermiņa konkurētspējas nostiprināšanai un paver ceļu no ekonomiskās krīzes. Jo veiksmīgāka struktūrfondu apguve, jo ātrāka izeja no krīzes."

Ņemot vērā žurnālistu interesi par Eiropas Komisijas 14. novembrī Latvijas finanšu ministram Atim Slakterim sūtīto vēstuli, sniedzam papildus informāciju par apstākļiem, kuru ietekmē radusies šāda Eiropas Komisijas reakcija.

"Jau šā gada 4.februārī ikgadējā pārskata sanāksmē Eiropas Komisija vērsa Latvijas uzmanību uz to, kā valsts tiks galā ar inflācijas spiedienu uz struktūrfondu apguvi," atgādina Iveta Šulca.

"Toreiz EK izteica bažas par zemo finansējumu pētniecībai un attīstībai no valsts budžeta. ERAF un ESF investīcijas zinātnē palīdz modernizēt infrastruktūru, praktiski pielietojamo pētniecību un cilvēkresursu attīstību. Novērots, ka latviešu zinātnieki atgriežas Latvijā, taču pavisam nesen 13 zinātnieki parakstīja atklātu vēstuli Ministru prezidentam un izglītības un zinātnes ministrei, norādot uz draudiem valstij zaudēt izglītībā un pētniecībā ieguldīto, ja netiks palielināts nākamā gadā paredzētais finansējums zinātnei.

Jāpiezīmē, ka atsevišķu fondu sadalījums nelīdzsvarots, piemēram, Rīga saņēma 65% ERAF, bet tikai 30% ESF līdzekļu. Visgausāk tiek apgūtas ESF programmas, it īpaši tās, kas attiecas uz arodizglītību un specializēto izglītību, piemēram, ieslodzījuma vietās un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Arī augustā EK Reģionālās politikas un Nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju ģenerāldirektorāti atgādināja struktūrfondu pārvaldības iestādei, ka Latvijas pusei jāievēro saistības attiecībā uz projektu savlaicīgu sagatavošanu," Eiropas Komisijas savlaicīgo un konsekvento pozīciju atgādina EK pārstāvniecības vadītāja.

Abu EK ģenerāldirektorātu kopīgajā vēstulē 14. novembrī izteiktas bažas par Latvijas valsts 2009. gada budžeta projektu, kurā par 127 miljoniem latu ierobežoti izdevumi struktūrfondu ieguldījumu līdzfinansējumam. Komisijai ir informācija, ka ES struktūrfondu līdzfinansēto programmu (budžets 4,5 miljardi eiro) faktiskā īstenošana atpaliek no grafika un lielākā daļa darbību vēl nav atvērtas projektiem.

Eiropas Komisijas vārdā Iveta Šulca aicina Latvijas valdību ņemt vērā minētos apsvērumus, piešķirot budžeta līdzekļus. Eiropas Komisijas dienesti ir gatavi uzklausīt Latvijas priekšlikumus, lai rastu vispiemērotākos risinājumus un iespējami vienkāršotu noteikumus, ietverot arī izmaiņas programmās.


Ivars Bušmanis,
Eiropas Komisijas
pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs,
Tālr.: +371 67085414,
e-pasts: ivars.busmanis@ec.europa.eu
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu