Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 20. maijs 17:07:32
Pasaule » ASV un Baltijas valstu hartas 10. gadadiena
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
ASV un Baltijas valstu hartas 10. gadadiena
Autors: Prezidenta preses dienests, 16/01/2008 09:36

1998. gada 16. janvārī Baltajā namā notika ceremonija, kurā Amerikas Savienoto Valstu, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas prezidenti parakstīja Partnerības hartu starp ASV un Baltijas valstīm. Atzīmējot tās 10. gadadienu, mēs atsaucam atmiņā šo dokumentu kā vēsturisku un politisku robežzīmi mūsu valstu attiecībās.

Ar šo Hartu mēs izveidojām sadarbības ietvaru, kurš galu galā rezultātā palīdzējis mums sasniegt stratēģisko stabilitātes un drošības mērķi, kļūstot par NATO dalībvalsti. Tas ievērojami nostiprināja ASV un Baltijas valstu sadarbību politikas, drošības un ekonomikas jomās.

Uz kopīgām vērtībām balstīta partnerība, kas kopš 1922. gada tiek nepārtraukti uzturēta starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Baltijas valstīm ir Baltijas neatkarības neatņemama sastāvdaļa. Harta bija konsekvents turpinājums ASV politikai, kura neatzina Baltijas valstu vardarbīgo iekļaušanu Padomju Savienībā un sniedza politisku un praktisku atbalstu mūsu neatkarības atjaunošanai.

Harta arī izvirzīja uzmanības centrā Amerikas patiesās, dziļās un ilglaicīgās saistības Eiropā, padarot Baltijas valstis par neaizvietojamās transatlantiskās saiknes daļu, kas vienmēr paliks Eiropas drošības un stabilitātes pamatā. Šāda stabilitāte arī palīdzēja Baltijas valstīm kļūt par valstīm ar visstraujāk augošo tautsaimniecību Eiropas Savienībā, un Amerikas Savienotās Valstis tām joprojām ir viens no galvenajiem investoriem. Mēs arī patiesi ceram, ka iekļaujot Vīzu atcelšanas programmā Eiropas valstis, kuras pierādījušas savu draudzību Savienotajām Valstīm, tiks stiprināts mūsdienu partnerības gars starp mūsu zemēm un īstenosies transatlantiskās alianses nākotnes redzējums.

Ar Baltijas valstu uzņemšanu NATO 2004. gadā, kurai sekoja to iestāšanās Eiropas Savienībā, tika sasniegti ASV un Baltijas valstu hartas pamatmērķi. Tomēr ASV un Baltijas valstu hartas garu uztur dzīvu četru mūsu nāciju uzticība kopējām vērtībām – brīvībai, demokrātijai, cilvēktiesībām un brīvajam tirgum, kā arī mūsu nepārtrauktais ieguldījums NATO un ASV vadītās koalīcijas operācijās un atjaunošanas pasākumos centienos Afganistānā, Irākā un Balkānos.

Harta joprojām iedvesmo mūs un stiprina atbildības sajūtu, mums sniedzot palīdzību un atbalstu tiem, kuri izlēmuši iet pa demokrātisku pārmaiņu un eiroatlantiskās integrācijas ceļu. Apzinoties šo atbildību, mēs atbalstām Ukrainu, Gruziju, Moldovu un citas jaunās demokrātiskās valstis reformu gaitā un viņu nākotnes centienos iekļauties galvenajās rietumu demokrātiskās kopienas institūcijās. Arī vēsturiskā NATO dalībvalstu galotņu tikšanās Rīgā liecina par būtiskām izmaiņām šajā kontinentā.

Jūtamies lepni, ka ASV un Baltijas valstu harta kalpojusi par priekšzīmi līdzīgas ASV un Adrijas valstu partnerības izveidei, un sagaidām, ka turpināsies reformas Albānijā, Horvātijā un bijušajā Dienvidslāvijas Republikā Maķedonijā, lai tās visdrīzākajā nākotnē varētu uzņemt NATO. Cerams, ka Harta varēs kalpot par paraugu ASV un Melnās jūras valstu partnerībai un, iespējams, citām reģionālām partnerībām, lai realizētu mūsu kopīgo nākotnes redzējumu par nedalāmu un brīvu Eiropu.


Toomas Hendrik Ilves   
Valdis Zatlers       
Valdas Adamkus
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu