Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 13. maijs 08:31:27
Makroekonomika » MK apstiprina atbalsta sniegšanas nosacījumus un vērtēšanas kritērijus riska kapitāla un tehnoloģiju pārneses jomā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
MK apstiprina atbalsta sniegšanas nosacījumus un vērtēšanas kritērijus riska kapitāla un tehnoloģiju pārneses jomā
Autors: EM Sabiedrisko attiecību nodaļa, 25/11/2008 17:15

Šodien, 25.novembrī, Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti Ekonomikas ministrijas sagatavotie  valsts atbalsta sniegšanas nosacījumi un vērtēšanas kritēriji  riska kapitāla un tehnoloģiju pārneses jomā, kas nodrošinās finansējuma pieejamību maziem un vidējiem komersantiem ieguldījuma fonda ietvaros.

Šie būs pirmie finanšu vadības instrumenti, kurus ieviesīs Eiropas Investīciju fonds saskaņā ar Latvijas Republikas valdības un Eiropas Investīciju fonda 2008.gada 16.jūlijā noslēgto līgumu par Eiropas Savienības struktūrfondu ieguldījumu fonda ieviešanu. Pēc šo dokumentu apstiprināšanas Ministru kabinetā EIF uzsāks dokumentācijas sagatavošanu finanšu starpnieku (fondu pārvaldes sabiedrību) atlasei.

Sagatavošanas kapitāla fondu ietvaros paredzēts izsniegt aizdevumus komersantiem sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtējumam un attīstībai. Investīciju lēmumus pieņems finanšu starpnieki un EIF, balstoties uz idejas sākotnējās koncepcijas aprakstu. Fonda investīcijas paredzētas līdz 100 000 eiro vienam komersantam. Ja investīciju saņēmējs ir komercsabiedrība, tā nevar būt vecāka par 3 gadiem.

Sākuma kapitāla fondu un riska kapitāla fondu ietvaros paredzēts risināt nepietiekama pašu kapitāla (īpašumtiesības komersantā investoriem piešķirto daļu veidā) un kvazikapitāla (finanšu instrumenti, kuru turētāja peļņa balstīta uz komersanta peļņu vai zaudējumiem un kam saistību neizpildes gadījumā nav nodrošinājuma) finansējuma piedāvājuma problēmu.

Sākuma kapitāla fondi investīcijas veiks tikai komersantu, kas vēl nav komerciāli pārdevuši savas preces vai pakalpojumus un vēl negūst peļņu, ražojumu izstrādei un tirdzniecības sākumposmam. Atbalsts fondu ietvaros nevar pārsniegt 1 000 000 eiro vienam komersantam. Investīcijas ieguldīs komersantu pašu kapitāla vai kvazikapitāla finanšu instrumentu formā.

Riska kapitāla fondi investīcijas veiks, lai nodrošinātu:

finansējumu komersantu, kas vēl nav komerciāli pārdevuši savas preces vai pakalpojumus un vēl negūst peļņu, ražojumu izstrādei un tirdzniecības sākumposmam;

finansējumu komersantu izaugsmei un darbības paplašināšanai, ražošanas jaudas paaugstināšanas nolūkos, attīstot  tirgus vai produktus vai nodrošinot papildus apgrozāmo kapitālu .

Riska kapitāla ietvaros jebkuru divpadsmit mēnešu periodā finansējumus nevar pārsniegt 1 500 000 eiro komersantam. Kopējais atbalsts fondu darbības laikā nevar pārsniegt 3 000 000 eiro komersantam. Investīcijas ieguldīs komersantu pašu kapitāla vai kvazikapitāla finanšu instrumentu formā.

Riska kapitāla un sākuma kapitāla fondu ietvaros Ieguldījumu fonds darbosies kā publiskais investors vairākos jaunizveidotos, uz peļņas gūšanu vērstos fondos. Šos fondus pārvaldīs finanšu starpnieki, kurus atlasīs Eiropas Investīciju fonds, izmantojot šodien apstiprinātos vērtēšanas kritērijus riska kapitāla jomā. Katrs finanšu starpnieks vēl piesaistīs privāto investoru kapitālu vismaz 30 procentu apmērā no fonda kopapjoma.

Ar Informatīvo ziņojumu par projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijiem un ar atbalsta sniegšanas nosacījumiem detalizēti var iepazīties MK mājas lapā internetā – http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40100305&mode=mk&date=2008-11-25 .


EM Sabiedrisko attiecību nodaļa
67013193


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu