Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 13. maijs 14:29:06
Makroekonomika » Nordea apskats “Baltic Rim Outlook”: Latvijas lejupslīde ieilgs
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Nordea apskats “Baltic Rim Outlook”: Latvijas lejupslīde ieilgs
Autors: Dagnija Stuķēna, 24/11/2008 16:59

24. novembrī Nordea bankas pārstāvji žurnālistiem prezentēja kārtējā ekonomiskā apskata “Baltic Rim Outlook” secinājumus. Savā jaunākajā publikācijā Nordea eksperti norāda, ka globālā finanšu krīze aizvien vairāk ietekmē arī Baltijas valstis, Poliju un Krieviju. Baltijas valstis, jo īpaši Igaunija un Latvija, kas pieredzēja visspēcīgāko uzplaukumu, tagad saskaras ar krasu lejupslīdi, kas var ieilgt.

Nordea Markets vecākais analītiķis Ansi Rantala (Anssi Rantala) uzsvēra, ka kopš pēdējā Nordea makroekonomikas apskata šā gada septembrī tendences pasaules ekonomikā ir krasi pasliktinājušās. Tas negatīvā virzienā ir ietekmējis arī Nordea prognozes par Baltijas valstu izaugsmes izredzēm tuvāko divu gadu laikā. „Latvijas ekonomika piedzīvo strauju lejupslīdi un recesija visdrīzāk ieilgs. Saskaņā ar Nordea prognozēm, Latvijā IKP šogad sasniegs 1.5% kritumu, bet nākošgad – IKP sasniegs līdz pat 4.2 negatīvu atzīmi. Krasais patēriņa un investīciju apjoma samazinājums pazeminās inflāciju, bet tikai pakāpeniski. Lats pašlaik atrodas zem spiediena, bet savā pamata scenārijā mēs paredzam, ka netiks mainīti eiro un lata attiecību nosacījumi.”

Savukārt Nordea bankas vadītājs Valdis Siksnis teica, ka pašreizējā Latvijas ekonomikas korekcija ir notikusi visnelabvēlīgākajā brīdī – laikā, kad pasaule piedzīvo visaptverošu finanšu un ekonomikas krīzi. „Līdz šim mūsu vērtējums Latvijas ekonomikas izaugsmei bija vērtējams kā piesardzīgi optimistisks scenārijs. Tomēr straujā ekonomikas atdzišana kopā ar ārējiem globāliem faktoriem ir likusi pārskatīt mūsu prognozes”.

„Neskatoties uz ekonomiskās lejupslīdes tendencēm Ziemeļeiropas reģionā, gan Nordea grupa, gan Nordea Latvijas filiāle šī gada 9 mēnešu laikā ir demonstrējusi pārliecinošus biznesa rezultātus. Kā lielākās Ziemeļeiropas bankas filiāle Latvijā, Nordea pēdējo mēnešu laikā turpina uzrādīt pieaugumu gan privātpersonu un uzņēmumu kreditēšanas jomā, gan arī piesaistīto noguldījumu apjomos. Arī nākotnē mēs būsim stabils partneris šobrīd strauji mainīgajā makroekonomikas situācijā, īpašu uzmanību pievēršot attiecību stiprināšanai jau ar esošajiem klientiem,” uzsver Valdis Siksnis.

Sīkāk ar Nordea apskatu „Economic Outlook” var iepazīsties www.nordea.com.


Papildu informācijai:
Dagnija Stuķēna,
Sabiedrisko attiecību vadītāja-preses sekretāre,
Nordea Latvija,
tālr.: 67 077 610,
mob.: 29 470 708,
dagnija.stukena@nordea.com.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu