Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 13. maijs 09:59:57
Makroekonomika » Slakteris: valdība rīkojas savlaicīgi
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Slakteris: valdība rīkojas savlaicīgi
Autors: Diāna Bērziņa, 20/11/2008 15:26

Ceturtdien, 20. novembrī, valdība Ministru kabineta sēdē ir lēmusi par turpmākajiem soļiem 2009. gada budžeta izdevumu mazināšanai, kā arī priekšdarbiem ārvalstu finansējuma piesaistei nākotnē, ja, pastiprinoties globālās finanšu krīzes ietekmei uz Latviju, tas būtu nepieciešams.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: „Pirmie soļi budžeta izdevumu samazināšanā tika sperti, jau strādājot pie nākamā gada budžeta, kad visām nozarēm vairākkārt tika noteikts procentuāls izdevumu samazinājums. Katram ministram bija jārod efektīvākais veids izdevumu mazināšanai savā resorā, un tas arī tika izdarīts. Tāda apmēra samazinājumu valsts budžetā līdz šim nebija veikusi neviena valdība kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Taču šāda pieeja darbojas tikai līdz noteiktam slieksnim. Tagad pienācis laiks sistēmiskām pārmaiņām, pie kurām aktīvs darbs tiks uzsākts jau šā gada decembrī.”

Tāpat finanšu ministrs uzsver to, cik būtiski globālās finanšu krīzes apstākļos valdībai ir rīkoties savlaicīgi, rūpējoties par papildus nepieciešamo finanšu līdzekļu piesaisti: „Oktobrī Latvija parakstīja aizņēmuma līgumu par 500 miljonu eiro ar Eiropas Investīciju banku. Tas notika brīdī, kad pasaules finanšu sfērā jau bija iestājusies savstarpējās uzticības krīze un aizņemšanās iespējas bija krietni sarukušas. Parakstīt šādu līgumu bija iespējams tikai tādēļ, ka pie tā tika mērķtiecīgi strādāts jau labu laiku iepriekš. Tādēļ arī šobrīd valdības uzdevums ir rīkoties apsteidzoši un laikus rūpēties par finanšu līdzekļu piesaisti.”

A. Slakteris norāda, ka par iespējamo ārvalstu finansējumu jau ir notikušas konsultācijas ar vairākām starptautiskām institūcijām. Šodien valdība pieņēma zināšanai informāciju, ka ir uzsāktas oficiālas sarunas ar Eiropas Komisiju, ka arī pilnvaroja finanšu ministru kopā ar Latvijas Banku uzsākt oficiālas sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu, lai izvērtētu Latvijas iespējas sagatavoties pasākumiem, kas nepieciešami, lai mazinātu globālās finanšu krīzes ietekmi uz Latviju, stimulētu tautsaimniecību un nodrošinātu finanšu sistēmas stabilitāti.

Formālo sarunu gaitā tiks lemts par konkrētu iespējamā finansējuma apjomu un tā saņemšanas nosacījumiem. Plānots, ka pirmie sarunu rezultāti varētu būt zināmi tuvāko nedēļu laikā.


Informācijas sagatavotājs:
Diāna Bērziņa
Komunikācijas departamenta direktore
Tālr. 67083867,
mob. tālr. 26557681
E-pasts: Diana.Berzina@fm.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu