Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 10:16:59
Uzņēmējdarbība » JĀNIS CASNO: Šobrīd piedzīvojam lielo iespēju laiku
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
JĀNIS CASNO: Šobrīd piedzīvojam lielo iespēju laiku
Autors: Laura Rence, 19/11/2008 09:04


Viens no vadošajiem  IT produktu un komponenšu vairumtirgotājiem Austrumeiropā AS “ELKO GRUPA” salīdzinoši nesen nomainījusi direktoru. Kāpēc pieņemts šāds lēmums, kā tas ietekmēs uzņēmuma attīstību un IT nozari kopumā, jautāju jaunajam “ELKO GRUPA” direktoram JĀNIM CASNO.

AS “ELKO GRUPA” nesen mainījās vadība – Jūs stājāties Jāņa Abāšina kunga vietā. Pastāstiet, kādi bija šādu izmaiņu iemesli un mērķi!

Lēmumu par aiziešanu no AS „ELKO Grupa” Jānis Abāšins pieņēma, vadoties no personīgiem apsvērumiem. Laikā, kad Jānis Abāšins ieņēma AS „ELKO Grupa” direktora amatu, ir sasniegti augsti izaugsmes rādītāji, nostiprinot „ELKO Grupas” statusu kā vienam no vadošajiem IT produktu un komponenšu vairumtirgotājiem Austrumeiropā. Es šo darbu turpināšu „ELKO Grupa” vadības komandas sastāvā, ar šiem vārdiem gribu uzsvērt, ka „ELKO Grupa” ir pietiekami liels un sakārtots mehānisms, kurš virzās uz nosprausto mērķu sasniegšanu neskatoties uz daļējām izmaiņām vadības komandā. Komandas, kuras dalībnieks esmu bijis lielāko daļu no ELKO Grupā nostrādātajiem 10 gadiem.

Kāda ir Jūsu kā jaunā direktora vīzija par uzņēmuma attīstības perspektīvām un virzieniem nākotnē? Ar ko šī pozīcija atšķiras no iepriekšējās, kas bija pirms Jūsu stāšanās amatā?
Šis noteikti nav tas gadījums, kad direktora maiņa izraisa izmaiņas uzņēmuma mērķos un attīstības plānos. „ELKO Grupa” savu vīziju un mērķus ir fiksējusi pietiekami sen un tie nav zaudējuši savu aktualitāti. Mūsu mērķis ir būt par strauji augošu, labi organizētu un efektīvi strādājošu uzņēmumu, kurš nodrošina iespējami augstāku pievienoto vērtību uzņēmuma īpašniekiem, sadarbības partneriem un darbiniekiem. Savulaik esmu piedalījies šo pamatnostādņu izstrādē un definēšanā – to pareizību ir pierādījuši uzņēmuma sasniegtie rezultāti un neredzu nemazāko iemeslu rosināt to nomaiņu. Protams, mainoties situācijai, pilnīgi dabiski parādās nepieciešamība pēc nelielām taktiskām izmaiņām. Varbūt kā vienu no lielākajiem izaicinājumiem redzu nepieciešamību uzlabot uzņēmuma vadības sistēmu, kura, uzņēmumam augot un attīstoties, objektīvi kļūst smagnējāka, bet grupai, neatkarīgi no tās lieluma, ir nepieciešama spēja ātri reaģēt uz jebkuru situāciju tirgū.

   
“ELKO Grupa” vienmēr pozicionējis sevi kā uzņēmums ar straujas attīstības perspektīvām. Kā Jūs šobrīd plānojat attīstību turpināt, kad Latvijas ekonomika piedzīvo lejupslīdi? Cik lielā mērā tas ietekmē un maina Jūsu uzņēmuma plānus?
Pašlaik ekonomiskās situācijas pasliktināšanās skar daudzas valstis un daudzus tirgus dalībniekus, tāpēc ir jāuzstāda reāli mērķi un vairs nevar cerēt uz tik augstiem izaugsmes rādītājiem, kā tika plānots pēc pirmā ceturkšņa rezultātiem. Tas gan nenozīmē, ka mūsu nākotnes plāni nav pietiekami ambiciozi, bet jebkurā gadījumā esam gatavi dažādiem ekonomiskās situācijas attīstības scenārijiem.

Darbošanās dažādos tirgos 9 Eiropas valstīs mums sniedz ievērojamas manevra iespējas. Pateicoties plašajai darbības ģeogrāfijai, mēs spējam mazināt nelabvēlīgās ekonomiskās situācijas ietekmi uz uzņēmuma darbību, ja kādā no šiem tirgiem vērojams ievērojams kritums. Protams, tas neļauj pilnībā izvairīties no krīzes ietekmes.

Uzskatām, ka uz pastāvošo ekonomisko situāciju jāmāk paskatīties arī pozitīvi – šis ir arī lielo iespēju laiks – atbrīvojas tirgus nišas, rodas jaunas sadarbības iespējas. Varu teikt, ka pēdējo pāris mēnešu laikā „ELKO Grupa” ir saņēmusi vairāk sadarbības piedāvājumu nekā pēdējo divu gadu laikā, un tie tiešām ir augstas raudzes ražotāju piedāvājumi, par kuru pārstāvēšanas tiesību iegūšanu iepriekš bija ‘’jācīnās’’ vairāku gadu garumā.

Cik lielā mērā šī gada laikā ir mainījies pieprasījums informācijas tehnoloģiju jomā? Vai var teikt, ka ekonomiskā krīze ir spēcīgāka par tehnoloģiju attīstības un izplatīšanās tempiem?
Baltijā tirgus izaugsme ir samazinājusies. Neskatoties uz to, nepieciešamība uzglabāt un apstrādāt arvien lielākus datu apjomus, kā arī aizvien jaunu produktu un risinājumu piedāvājums uztur stabilu pircēju pieprasījumu.

Runājot par nākotni, esam optimisti - lai gan noieta pieaugums ir samazinājies, tomēr samazinājums nebūs ilglaicīgs. Mēs uzskatām, ka noieta apjomi atkal augs, mainīsies tikai pieeja - IT tehnoloģijas arvien vairāk kļūs par pārdomātu investīciju, bez kuras es neredzu iespēju realizēt to, par ko tagad runā visi, sākot no valdības un beidzot ar mājsaimnieci – efektivitāte, produktivitāte, modernizācija. Nav iespējams 5 darbinieku vietā nosēdināt vienu, neiedodot viņam instrumentu, ar kuru iespējams paveikt nepieciešamo darba apjomu. Protams, vienas pašas IT tehnoloģijas nerisina šo jautājumu – tas ir komplekss pasākums, kura sastāvdaļas ir darba organizācija, motivācija un arī IT tehnoloģijas. Pašlaik daudzi vienkārši domā, kā tērēt mazāk, bet šāda pieeja nenes vēlamo rezultātu - nākošais solis būs, kad visi sāks domāt, kā investēt, lai pelnītu vairāk ar mazākiem izdevumiem.  

Kā Jūs prognozētu, kad ekonomiskā situācija varētu mainīties – uzlaboties vai pasliktināties?
Situācija dažādu valstu tirgos mainās ļoti strauji, tāpēc ir grūti izteikt precīzas prognozes par nākotni, skaidrs ir viens – tā, kā bija, vairs nebūs.

Tirgū jau šobrīd notiek ievērojamas izmaiņas – no tirgus pamazām aiziet uzņēmumi, kuri pastāvošajā ekonomiskajā situācijā nespēja darboties efektīvi, bet spēcīgākie notur savas pozīcijas un turpina attīstīties. Pieaug konkurence un rezultātā – uzlabojas pakalpojuma/cenas attiecība. Šī krīze, tāpat kā jebkurš satricinājums pasaules vēsturē, ir kļuvusi par katalizatoru, kuram ir jāizraisa ekonomikas optimizācija – kad šis jaunais līmenis tiks sasniegts, beigsies arī krīze.   

Kam uzņēmējiem būtu jāpievērš lielākā uzmanība, lai spētu turpināt attīstīties? Kas, Jūsuprāt, ir “ELKO grupas” panākumu pamatā?
Domāju, ka nepateikšu neko jaunu - uzņēmējiem jāpievēršas savas darbības optimizēšanai, lai piemērotos jaunajai ekonomiskajai situācijai, bet katram uzņēmumam, protams, ir jāizstrādā sava ‘’recepte’’, kā to paveikt.

Runājot par „ELKO Grupu” ekonomiskās krīzes kontekstā, gribu atzīmēt, ka mums ir vairākas priekšrocības – pirmkārt, IT industrijā vienmēr ir bijis diezgan mazs bruto peļņas līmenis, kurš nekad nav ļāvis atslābt, mēs neesam pieraduši pie vieglas peļņas latiem. Katrs lats ir nācis sūrā darbā, nemitīgi uzlabojot procesus, optimizējot izmaksas un strādājot pie jaunu tirgus nišu iegūšanas. Otrkārt, mēs vienmēr esam bijuši pietekami konservatīvi risku vadīšanā un plānošanā, šī pieeja šodienas ekonomiskajā situācijā nes savus augļus – visi pamata riski tiek kontrolēti un ir apdrošināti, tādējādi mums ir iespēja savu uzmanību vairāk pievērst faktoriem, kuri parādās līdz ar jauno ekonomisko situāciju.

Vai “ELKO Grupa” tuvākajā nākotnē plāno vēl paplašināt savu tirgu uz Rietumiem?
Protams, nākotnē mēs neizslēdzam iespēju ieiet jaunos tirgos, tomēr šobrīd savu darbību koncentrējam uz tirgiem, kuros jau esam pārstāvēti un strādājam pie tā, lai noturētu un vairotu ieņemtās pozīcijas.

Septembra vidū AS “ELKO Grupa” organizēja vadošo IT uzņēmumu konventu, kurā piedalījās speciālisti no visas pasaules. Kas bija tās tēmas, par ko galvenokārt tika diskutēts šajā konferencē?
Konventa dalībnieki, kura vidū bija gan „ELKO Grupa” darbinieki, gan pasaules IT industrijas vadošo uzņēmumu – „ELKO Grupa” sadarbības partneru un klientu pārstāvji, atskatījās uz  mūsu uzņēmuma 15 gadu vēsturi un tās laikā gūtajiem sasniegumiem, īpašu uzmanību pievēršot faktoriem, kuri tos nodrošinājuši. Tika arī apskatīti risinājumi, kuri varētu stiprināt sasniegtās pozīcijas. Tika diskutēts, vai ir sagaidāmas kādas izmaiņas ražotāju un izplatītāju sadarbības modelī, mūsu klientiem, tiekoties ar lielākajiem IT ražotājiem, bija iespēja „no pirmajām rokām’’ uzzināt jaunākās tirgus tendences gan Eiropas, gan globālajā IT tirgū.

Kādi bija galvenie konferences mērķi?

Piecpadsmit gadu darbības laikā „ELKO Grupa” ir guvusi plašu pieredzi IT industrijā gan vietējā, gan starptautiskā mērogā un mērķtiecīgas attīstības rezultātā ir kļuvusi par vienu no vadošajiem IT produkcijas vairumtirgotājiem Austrumeiropā. Ar konventu vēlējāmies atzīmēt šo notikumu, atskatīties uz piecpadsmit gadu laikā paveikto, kā arī aicināt mūsu piegādātājus un klientus kopīgi apzināt aktuālās problēmas un ceļus to risināšanai.

Kādi bija konferences galvenie secinājumi par IT jomu, tās problēmām un iespējām nākotnē?

Austrumeiropas tirgi pagaidām vēl ir nepiesātināti un sniedz plašas iespējas izaugsmei, jo šeit vēl jāiegulda ievērojami līdzekļi IT infrastruktūras attīstībā, kas pagaidām vēl ir samērā zemā līmenī. Tomēr, neskatoties uz lielo tirgus izaugsmes potenciālu, ikviena kompānija, kura darbojas IT jomā, nevar apstāties savā attīstība, jo uz šo pieaugošo tirgu ir daudz kārotāju - ir jāmeklē jaunas sadarbības formas, jāattīsta pārdošanas un servisa līdzekļi. Bez tam ņemot vērā dažādo tehnisko līdzekļu straujo konsolidāciju, kuras rezultātā telefons ir kļuvis par fotoaparātu, no kura var piezvanīt, dators ir kļuvis par multimediju iekārtu, ar kuru var arī strādāt ar biznesa aplikācijām - arvien lielāka uzmanība jāpievērš jaunām tirgus nišām.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu