Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 30. aprīlis 10:01:55
Kultūra » Novembrī Latvijas valstiskuma svētkus svin visā pasaulē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Novembrī Latvijas valstiskuma svētkus svin visā pasaulē
Autors: Alise Jansone, 14/11/2008 16:51

Latvijas jubilejas gads tuvojas savai kulminācijai un novembrī Latvijas valstiskuma svētkus svin ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības ārvalstīs aicina visus Latvijas valstspiederīgos un visus Latvijas draugus svinēt mūsu kopīgos svētkus, baudot izcilu mākslinieku sniegumu. Šobrīd pasaule uzzina par Latvijas 90 gadiem, svinot svētkus ar izcilāko Latvijas mūziķu koncertiem, talantīgāko gleznotāju izstādēm, labākajām filmām un izrādēm, iepazīstot Latviju kā modernu un dinamisku valsti. Svētki ārvalstīs tiks svinēti kopā ar izcilākajiem Latvijas māksliniekiem, kuri ar savu personību un talanta spēku padarījuši Latvijas vārdu atpazīstamu tālu ārpus valsts robežām  - ar operas solistiem Elīnu Garanču un Aleksandru Antoņenko, pianistu Vestardu Šimkus, režisoru Alvi Hermani, Valsts kori „Latvija”, kamerorķestri „Kremarata Baltica” un daudziem citiem.

Ar Ārlietu ministrijas atbalstu Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības organizējušas Latvijas jubilejas svinības visa gada garumā. Kā lielākie projekti minami plaša un vērienīga kultūras pasākumu programma Vācijā Baltijas kultūras gada ESSENTIA BALTICA 2008 ietvaros, Latvijas dalība Eiropas kultūras sezonā Francijā laikā no jūlija līdz decembrim dažādās Francijas pilsētās un Latvijas dalība galvenās valsts viesu statusā Gēteborgā grāmatu gadatirgū. Novembrī īpašus svētku pasākumus sagatavojušas visas Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības visā pasaulē. Itālijā, Romā, Alvim Hermanim veltīta īpaša programma „Progetto Hermanis”, Florencē Starptautisko dokumentālo filmu festivālā tiks izrādīta Latvijas dokumentālā kino zelta izlase, decembrī Romas Operas teātrī pirmizrādi piedzīvos Dž.Verdi „Otello” ar Latvijas Nacionālās operas tenoru Aleksandru Antoņenko titullomā. Austrijā 90.gadadienas jubilejas svinības rotāja operdziedātājas Elīnas Garančas un pianista Renē Salaka koncerts, kā arī tika atklāta laikmetīgās glezniecības izstāde ar deviņu izcilu latviešu gleznotāju – L.Bikšes, N.Brasliņa, A.Eglīša, F.Kirkes, D.Lielās, A.Naumova, A.Zariņas, K.Zariņa, V.Zariņas darbiem. Francijā valsts svētkiem par godu notika valsts kora „Latvija” koncerts. Amerikas un Kanādas pilsētās, kā arī Maskavā tiek izrādīta filma „Rīgas sargi”. Maskavā 90.gadadienas pasākumu ietvaros Latvijas vēstniecība organizē svētku koncertu, kurā uzstāsies kamerorķestris ,,Kremerata Baltica,,, pianists Vestards Šimkus, čelliste Marta Sudraba un mecosoprāns Baiba Berķe. Sanktpēterburgā Latvijas dzimšanas dienu svinēja kopā ar Raimondu Paulu un Latvijas teātriem. Berlīnē svinīgā Latvijai veltītā koncertā tiks pirmatskaņots īpašs Uģa Prauliņa jaundarbs klavierēm un stīgu orķestrim. Nīderlandē Latvijas 90.gadadienu atzīmēs ar Marisa Jansona un Karaliskā Concertgebouw orķestra koncertu. Zviedrijā svētkus svinēs ar Vestarda Šimkus koncertu Stokholmas Koncertnamā. Kopā ar Latvijas diplomātisko pārstāvniecību un Latvijas goda konsulu atbalstu svētki tiks svinēti visā pasaulē.

Vairāku latviešu paaudžu sapnis ir kļuvis par īstenību – Latvijas svētki iemirdzēsies pasaules kartē!
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu