Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 30. aprīlis 04:04:20
Kultūra » Izveidota dokumentālā filma par Gunta Ulmaņa prezidentūras laiku
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Izveidota dokumentālā filma par Gunta Ulmaņa prezidentūras laiku
Autors: Laima Paula, 14/11/2008 16:08

Īsi pirms Latvijas neatkarības 90. gadadienas tapusi dokumentālā filma „Turpinājums Latvijai”, kas stāsta par atjaunotās Latvijas valsts pirmajiem sešiem gadiem. Filma interesantā gaismā atklāj to, kā tika nostiprināta valstiskās neatkarība, atjaunojot valsts Satversmi un nodibinot Valsts prezidenta institūciju. Filmā runāts būtiskākajiem lēmumiem šajā laikā - Krievijas armijas izvešanu, Latvijas lēmumu iestāties Eiropas Savienībā, izvēli integrēties NATO struktūrās, informē projekta konsultante Gita Želve.

Filmas galvenais varonis ir laiks, taču laiku nav iespējams parādīt bez cilvēkiem, kas strādājuši šajā periodā. Tāpēc filmā apvienoti šo laiku raksturojošie vēsturiskie materiāli no Valsts prezidenta kancelejas, intervijas ar tā laika amatpersonām un cilvēkiem, kuri no laika atstatuma izvērtē šo interesanto, valstij nozīmīgo periodu.

Galvenās laika liecības filmā sniedz tā laika valsts prezidents Guntis Ulmanis, viņa kundze Aina Ulmane, savās pārdomās dalās arī Lietuvas prezidents Aļģirds Brazausks, kā arī tā laika Latvijas premjers Māris Gailis, ārlietu ministrs Valdis Birkavs. Bijušās Latvijas Zemnieku Savienības vadītāji Jānis Kinna un Aivars Berķis atceras, kā tika izvēlēta Gunta Ulmaņa kandidatūra valsts prezidenta amatam. Filmā aizvadīto gadu pieredzē dalās arī laikraksta „Dienas” bijusī redaktore Sarmīte Ēlerte, politiķi Juris Dobelis, Jānis Jurkāns un Valsts prezidenta kancelejas bijušie darbinieki.

„Turpinājums Latvijai” ir pirmā dokumentālā filma, kas pretendē uz atjaunotās neatkarīgās Latvijas sākumposma objektīvu un faktoloģisku apskatu.

Filmas veidotāji – Jura Podnieka studija. Režisore Antra Cilinska, scenārija autore Vita Savicka, mūzikas izvēle – Raimonds Pauls. Filmu „Turpinājums Latvijai” varēs noskatīties LTV 1. programmā sestdien, 15.novembrī plkst. 19.10.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu