Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 05:38:10
Izklaide » LR proklamēšanas 90.gadadienai veltītie koncerti un pasākumi Cēsīs
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
LR proklamēšanas 90.gadadienai veltītie koncerti un pasākumi Cēsīs
Autors: Laura Zauere, 14/11/2008 15:26

Kulminācijai un izskaņai tuvojas Latvijas deviņdesmitgades jubileja. Jau otrdien 18.novembrī visā Latvijā svinēs proklamēšanas dienu, savukārt līdz tam, Cēsis joprojām aicina visus iedzīvotājus un Cēsu viesus uz virkni pasākumiem, atzīmējot Valsts jubileju.

Sestdien, 15.novembrī, plkst.18.00 koncerts Cēsu Kultūras centrā, kur spēlēs grupa „Sīpoli”. Biļetes cena: 3, 4, 5, Ls.

Sestdien, 15.novembrī, plkst. 12.00 galerijā „Dūja” izstādes „Sarkans, balts, sarkans” atklāšana. Tajā izstādīti to Cēsu mākslinieku darbi, kuri bijuši klāt Latvijas Republikas dibināšanā. Izstādes atklāšanā – gleznas, atmiņu stāstījumi, lekcija „Karavīrs un māksla” un torte –„Sarkanbaltsarkans”.  

Svētdien, 16.novembrī, plkst.12.00 uz koncertu ģimenēm Cēsu kultūras centrā aicina Miks Dukurs un deju grupa Pro-X. Miks ir mācījies Cēsu 1.pamatskolā. Tagad veido solo karjeru, piedalījies „Eirovīzijas 2008” atlasē, TV šovā „Hellou, Jūrmala” un šobrīd aktīvs TV3 „Koru karu” dalībnieks. Koncerta apmeklējums bez maksas.

Svētdien, 16.novembrī, plkst.14.00 Cēsu kultūras centrā ikviens aicināts bez maksas noskatīties īsfilmu „Vienīgā fotogrāfija”. Tā ir īsmetrāžas filma par divām dienām Latvijā – par proklamēšanas dienu un dienu pirms tam. Kārļa Ulmaņa lomā - Juris Žagars, kurš pirms filmas demonstrēšanas uzrunās klātesošos.

Svētdien, 16.novembrī, plkst.15.30 Cēsu Kultūras centrā atkārtoti tiks demonstrēta filma „Rīgas sargi”. Ieeja bez maksas.

Pirmdien, 17.novembrī, plkst.21.00 Cēsu Kultūras centrā - Svētku balle ar grupu „Sestā jūdze”. Ieeja bez maksas.

Savukārt otrdien, 18.novembrī plkst.19.00, ikviens aicināts apmeklēt Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienai veltīto koncertuzvedumu „Paliec balta un pasargāta” Cēsu sporta kompleksā Piebalgas ielā 18. Koncerta „Paliec balta un pasargāta” režisore ir Cēsu Valsts ģimnāzijas skolotāja, „Gada cēsniece 2008” Inese Lāce. Koncertuzvedumā Cēsu pašdarbības kolektīvu dalībnieki izdzīvos Latvijas laiku. Vēstures notikumi būs atainoti dejās, mūzikā, gaismu spēlēs, dziesmās un simbolos. Vidzemes puķe - Gaismas zieds uzziedēs ar deviņām starojošām ziedlapiņām. Spēlēs Vidzemes kamerorķestris. Gaismas ziedu krāsaināku iekrāsos dejotāji no deju grupas „Viva”, deju kolektīvi - „Randiņš”, „Saulgrieži”, „Kande”, „Brukstaliena”, „Raitais solis”. Latvijas laikus izdziedās Cēsu koru kolektīvi. „Šis ir tautas mīlestības pasākums,” pasākumu raksturo režisore Inese Lāce. Nāc, un iededz sevī patiesas jūtas Latvijai! Koncerts bez maksas.

Šajā pašā dienā, 18.novembrī, plkst.21.30 Vienības laukumā cēsnieki un viesi varēs vērot Svētku uguņošanu!

Līdz ar to gandrīz gada garumā Cēsīs notikušie pasākumi par godu Latvijas deviņdesmitajai gadadienai būs izskanējuši. Jāpiemin, ka Cēsis šajos pasākumos iesaistījās ar lielu degsmi, veicinot nacionālās piederības sajūtu un rosinot dzimtenes mīlestību arī skolēnos un pašos mazākajos cēsniekos.

Cēsnieki piedalījās gan akcijā „Gaismas tilti”, „Latvijas vienotības josta”, Pasaules Ginesa rekorda labošanā „Skrien! Par Latvju”, „Gatves deja”, gan grāmatas „Latvijai 90” un jubilejas izdevuma Latvijas 90.gadadienai „Es mīlu savu LATVIJU” sagatavošanā.

Tāpat cēsnieki aktīvi piedalījās Latvijas Institūta izsludinātajā projektā „Latvija. Nākamie 90”, kā rezultātā pieci Cēsu izglītības iestāžu audzēkņi būs vieni no 90 Latvijas jauniešiem, kas š.g.18.novembrī uz Nacionālā teātra skatuves simboliski proklamēs Latviju, vizuāli atveidojot V.Rīdzenieka vēsturisko fotogrāfiju - Latvijas proklamēšana 1918. gada 18.novembrī.

Cēsu pilsētas svētku laikā 19.jūlijā Cēsīs veidoja lielformāta ziedu instalāciju „Tev, Latvija” ar piecām ziedlapiņām, kur iedzīvotāji un viesi nesa un ievietoja savu ziedu.

Savukārt 13.septembrī Cēsis aktīvi iesaistījās Lielās talkas organizēšanā, kurā iesaistījās vairāk kā 1000 cēsnieku.

Jau no oktobra Valsts svētkiem gatavojās Cēsu izglītības iestādes - pirmsskolas izglītības iestādes, pamatskolas, vidusskolas un ģimnāzijas gatavojās svētku sagaidīšanai un rīkoja gan konkursus, izstādes, gan koncertus, pievēršot audzēkņu interesi Latvijas vēstures notikumiem un izkopjot mīlestību kā savai valstij, tā pilsētai.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri 8.novembrī atklāja īpaši Latvijas deviņdesmitajai gadadienai veltītu izstādi „No dziesmas līdz nacionālai valstij”, ko veidojis cēsnieks – vēsturnieks Tālis Pumpuriņš.

Tāpat Cēsis jau trešo gadu organizēja kopīgu lāpu gājienu un piemiņas brīžus Latvijas neatkarības cīnītājiem, kā arī īpašu akciju „Mirdzi, Cēsis Latvijā!”, kur katrs cēsnieks varēja piepildīt no svecēm izveidotu Latvijas kontūru Cēsu Pils parka estrādē, ievietojot tajā savu sveci domu par Latviju.

Šogad, kā īpaša dāvana Vidzemes reģionam Latvijas 90.gadadienas ietvaros bija 8.novembrī Cēsis organizētās svinības – ekumēniskais dievkalpojums Sv.Jāņa baznīcā, militārā parāde Vienības laukumā, izstādes atklāšana Cēsu Vēstures un mākslas muzejā „No dziesmas līdz nacionālai valstij”, ka arī koncertuzvedums „Paliec balta un pasargāta”. Jāpiemin, ka šajā dienā Cēsis visos pasākumos klāt bija arī Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri.


Informāciju sagatavoja
Laura Zauere
Cēsu pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
T.64121677; 28645386
e-pasts: laura.zauere@dome.cesis.lv
www.cesis.lv


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu