Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 30. aprīlis 10:56:02
Kultūra » Vidzemes pilsētas vienojošās unikālā sadarbības projektā, lai apvienotu spēkus kopīgam mērķim
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Vidzemes pilsētas vienojošās unikālā sadarbības projektā, lai apvienotu spēkus kopīgam mērķim
Autors: Alise Jansone, 10/11/2008 09:25

Cēsis ir izvirzījušas savu kandidatūru Eiropas kultūras galvaspilsētas titula iegūšanai 2014.gadā. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu 2014. gadā Cēsis plāno īstenot visā Vidzemē. Atbalstot Cēsis, Vidzemes pilsētas - Valmiera, Alūksne, Valka, Gulbene, Madona, Limbaži un Ainaži - ir vienojošās unikālā sadarbības projektā, lai apvienotu spēkus kopīgam mērķim – Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa iegūšanai.

Latvijas mērogā Cēsis jau vairākkārt ir pierādījušas, ka, uzdrīkstoties un izvirzot lielus mērķus, var sasniegt nozīmīgus rezultātus. Apliecinājums tam - Cēsu 800 gadu svinības, kas tika iekļautas UNESCO 2006. gada notikumu kalendārā, Cēsu Mākslas festivāls, kas ir lielākais profesionālās mākslas festivāls Latvijā un atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, turklāt Vidzemes reģionā ir visspēcīgāk saglabājušas kultūras aktivitāšu tradīcijas Latvijā.

Cēsu Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 programmas konceptuālais uzstādījums ir pārvērst Cēsis un Vidzemi par vietu, kur 2014. gada laikā tīri fiziski nevarēs izvairīties no kultūras un mākslas norišu klātbūtnes. Koncepcijas pamatā ir ideja Vidzemes reģiona dažādās pilsētās gada laikā secīgi izbaudīt visdažādākās kultūras izpausmes. Katru Vidzemes pilsētu uz noteiktu laiku (mēnesi, nedēļu, dienu, vai tikai uz stundu) pilnībā „okupēs” kāda kultūras nozare, joma vai mākslas veids. Sekojoši, katra pilsēta uz kādu brīdi gada laikā kļūst par kādas kultūras vai mākslas jomas (operas, mūsdienu mākslas, teātra kultūras u.c.) galvaspilsētu, ļaujot ikvienam, kas noteiktā brīdī šķērsos konkrētās pilsētas robežu “ienirt” blīvā kultūras laukā. Koncepcijas uzstādījums būtībā ir kultūras fiziskās neizbēgamības demonstrējums. Gada programma tiktu plānota kā daudzu atsevišķu tematisku pasākumu kopums katrā pilsētā. Pilsētas mācīsies. Pilsētas radīs. Pilsētas fotografēs. Pilsētas klusēs. Pilsētas uguņos. Pilsētas lasīs. Šīs koncepcijas īstenošana vienlaikus būs arī kā savdabīgs sociāls eksperiments, par to, kā sabiedrība un pilsēta reaģē uz visuresošu kultūras un mākslas klātbūtni.

Plānots, ka Vidzemes pilsētās kopā 2014. gadā būs pilnīgi viss nepieciešamais kultūras infrastruktūras objektu spektrs šāda mēroga pasākumiem, sākot no vislabākās Baltijā segtās brīvdabas estrādes un akustiskās koncertzāles opermūzikas reprezentācijai Cēsīs līdz mūsdienīgi renovētam kultūras centram Madonā un modernai teātra ēkai Valmierā.

Viens no galvenajiem izaicinājumiem, ko Cēsis kā Eiropas kultūras galvaspilsēta ir definējušas, ir nepieciešamība izveidot tādu kultūras galvaspilsētas programmu, lai ikvienam iedzīvotājam un viesim tiktu piedāvāta iespēja attīstīt savas radošās spējas kādā no kultūras jomām. Tādēļ galvenais rezultāts, ko Cēsis un Vidzeme sagaida no Eiropas kultūras galvaspilsētas projekta ir radītās izmaiņas – investīcijas cilvēku prātos, domāšanas un skata punkta maiņa, sapratnes un radošuma izkopšana.

Eiropas kultūras galvaspilsētas ideja dzima 1985.gadā ar mērķi veicināt Eiropas tautu tuvināšanos. Kopš 1985. gada pilsētas sacenšas izdomā un oriģinalitātē, lai Eiropas pilsoņiem parādītu savas kultūras bagātību, daudzveidību un mantojumu. Katru gadu divas pilsētas Eiropā iegūst Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu. 2014.gadā šo statusu iegūs viena pilsēta Latvijā un viena pilsēta Zviedrijā.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu